ЕЛ МЕДИА - направление СЕЛСКО СТОПАНСТВО ЕЛ МЕДИА - направление ЕНЕРГИЯ
ЕЛ МЕДИА - направление ИНДУСТРИЯ

ИНФРАБИЛД - Строители списание за инфраструктурно строителствогодина VI, брой 3, 2012

Развиваме с нови технически решения това, което сме доказали, че можем

Разговор с г-жа Цветанка Нешева, Гл. Изп. Директор на СК-13 Холдинг АД и П–л на УС на СК 13-Трансстрой

Развиваме с нови технически решения това, което сме доказали, че можем

Г-жо Нешева, кои са основните сфери, където е концентрирана дейността на СК 13 Трансстрой?
СК-13 Трансстрой АД е едно от водещите дъщерни дружества в по-голямата структура на СК-13 ХОЛДИНГ АД от 1998 година. Фирмата има дълга история назад в годините, известна тогава като Трансстрой–София. Запазвайки добрата традиция, в последните близо 15 години като настоящи собственици на дружеството, го развиваме главно в областта на транспортната инфраструктура. По-специално в изграждането на релсови пътища и съответните им съоръжения. В тази посока правим и инвестиции в технологии и кадри.

Това е специфично строителство. Имаме вече изградени релсови пътища за жп линии и гари, за железница в тунели, в метрополитен, за трамваи. Съвсем наскоро получихме дори покана за представяне на оферта за строителство на моно-релсова зъбчата железница извън България. Едно градивно предизвикателство за нас. Също така обектите са различни един от друг, както по вид на конструкциите и технологиите на изграждането им, така и по начина на менажирането им.

Искам да споделя, че за развитието си СК13 търси предимството на професионализма. За нас това не е куха фраза. Изискват го обективно растящите критерии за качество, новите технологии и растящата конкуренция на железопътния пазар. Не бихме били конкурентни, ако реално не развиваме най-вече с нови технически решения това, което сме доказали, че можем.

Носителите и реализаторите на решения и идеи са основно менажерският и техническите екипи на СК-13 Трансстрой. Енергични и млади хора, които вече от години работят на високи обороти, винаги поставени в условията на тесни или допълнително скъсени срокове. Ако по принцип това се счита характерно за строителството, то при големите проекти на железницата или градската инфраструктура, нещата са изключително напрегнати. И изискват също така поддържане на високи инженерни знания, за да се вземат бързи решения. Едни от най-приятните моменти за екипа е спечелването на търг, в който сме заложили на нова конструкция или непозната от конкуренцията технология. Следва кратка еуфория и започва работата.

СК13 - Трансстрой изгради релсовия път на метрото в участъка Младост 1 – Цариградско шосе. Разкажете повече за този проект.
Обектите на Метрополитен-София в последните години са комплексни и в тях са включени както проектирането и строителството на тунелите и метростанциите, така и релсовият път, енерго-механичното оборудване, осигурителните инсталации, т.е. всички дейности “до ключ”. Участъкът от Метродиаметър 1 между Младост (МС 13) и Цариградско шосе се изгради от Обединение МЕТРО-МЛАДОСТ, създадено от специализирани фирми. Именно, като номиниран подизпълнител и специализирана фирма, СК-13 Трансстрой изпълни изцяло доставките и строителството на релсовия път и контактната релса в участъка. Тези дни се подписа акт обр.15 за строежа и предстои пускането му в редовна експлоатация. По изградения от нас път вече се движат мотрисите за пробно натоварване на трасето. Постигнахме проектните параметри на трасето и няма пречки за движението с максимално предвидената скорост от 80 км/час.

Релсовият път е с вече утвърдената конструкция за тунелните метро-участъци с двублокови траверси, обути в гумени ботуши за добра виброизолация и съответно бетонирани. За този вид строителство СК-13 Трансстрой АД разполага със своя специфична техника за монтаж и транспорт на бетона в тунелите.

В този участък реализирахме нови конструктивни решения за контактната релса. Прие се по-лек тип стоманена релса. За пръв път по техническа идея на нашите специалисти, разработена по-късно в проекта, приложихме ново решение за монтаж на носачите за контактната релса директно върху пътния бетон, а не както досега върху траверсите. При това независимо окачване се постигна много добра точност в план и профил и стабилен монтаж на елементите.Това приложихме и в строителството на релсовия път и контактната релса на новите участъци от Метродиаметър II, чието завършване също предстои.

Бихте ли разказали и за други инфраструктурни проекти, реализирани от фирмата?
Както вече споменах СК-13 Трансстрой основно е нашето дружество “на релси” за строителство на всички видове релсови пътища. Това се доказва от списъка на изгражданите сега и вече изпълнените обекти.

По-големите наши строежи в момента са рехабилитация на участъци от жп линията Пловдив-Бургас, където работим като част от консорциум. Изграждаме освен релсовия път и контактната мрежа и осигурителните системи, все силни специфични дейности, които са база за иновации и обучение на наши квалифицирани кадри. Това в момента е и един от най-големите железопътни обекти в страната с бюджет от 380 млн.лв. със срок 2014 г.

Така също изпълнихме едновременно в сроковете на Младост–Цариградско шосе релсовия път и контактната релса по целия Метродиаметър 2 на Софийското метро и изграждаме като главен изпълнител, освен същите видове работи, покритие с алуминиева конструкция и поликарбонат върху естакадата в кв. Обеля в участъка Обеля-Надежда. През миналата година СК-13 Трансстрой завърши и обект в пристанище Варна-Запад, реконструкция на връхната конструкция на моста по бул. Драган Цанков, ремонти по трамвайната мрежа на София и други по-малки обекти.

Какви очаквания имате по отношение развитието на дружеството?
СК-13 Трансстрой основно изпълнява своя обем строителни работи от спечелени търгове по проекти на държавата и общините, финансирани с пари от Европейския съюз и бюджета. Позицията ни в момента показва, че сме в състояние да участваме на големи търгове и да реализираме обекти, финансирани с обществени средства, да поемаме предизвикателства и отговорност в силно конкурента среда. Редица български, а вече и европейски фирми, са на нашия пазар и се стремят също към успех и реализация, както с техника, така и с ниски цени.

И ако развитието на транспортната инфраструктура в следващите години в България е обречено на растеж, обновяването на жп линиите по възловите направления и коридори е неизбежна политика, метрото в София доказва всеки ден своето бъдеще, трамвайният транспорт се оптимизира с нови трасета, то нашите дружества имат шанс защото са жизнени, с опит и вече в действие.




СК-13 Трансстрой ускори строителните работи на участъците от жп линията Пловдив-Бургас
Строителните работи са в ход едновременно и по трите основни договора от общия Проект „Рехабилитация на железопътна инфраструктура по участъци на железопътна линия Пловдив – Бургас”. Консорциумът ДжиСиЕф – СК-13 – Трейс Рейлинфра стартира строителните работи и по трите лота, като всяка от фирмите партньори изпълнява отделни участъци от жп линията. Основната цел на проекта е достигането на скорости до 160km/h.

Предизвикателство за консорциума е, че проектът се осъществява не като ново строителство, а единствено с рехабилитация на елементи от съществуващия релсов път, контактната мрежа и осигурителните инсталации. Възложителят очаква да получи високи технически параметри за движението на влаковете, като в същото време запазва старото трасе, мостовете, гарите и другите основни съоръжения.

Първи, от партньорите, със строителството стартира СК-13 Трансстрой в междугарието и гарите Михайлово – Калояновец по път 2 с дължина на участъка е 21km. Демонтажът на стария път, изкопите, изграждането на земната основа и полагането на новите релси и траверси бяха завършени в края на 2011г. След тежката зима са довършени основните работи в гарите. Срочно и отговорно сега се изпълнява подновяването на контактната мрежа и осигурителните инсталации - дейности със значителен обем и доставки на оборудване, прецизност и професионализъм.

В края на март тази година СК-13 Трансстрой, със своя техника и инженерна организация, стартира едновременно и още един участък от т.нар. Лот 2 в междугарието Кермен-Безмер. Демонтажът и изкопните работи са в графика и в последователност, която дава веднага фронт за изграждането на новия път. В това междугарие с дължина 20,429km СК-13 Трансстрой прилага две различни технологии за новата релсо-траверсова скара едновременно от две места. Заедно с работите по железния път започва и изграждането на контактната мрежа с монтирането на нови стоманобетонни стълбове.