ЕЛ МЕДИА - направление СЕЛСКО СТОПАНСТВО ЕЛ МЕДИА - направление ЕНЕРГИЯ
ЕЛ МЕДИА - направление ИНДУСТРИЯ

ИНФРАБИЛД - Строители списание за инфраструктурно строителствогодина VI, брой 4, 2012

Материали за моделиране на релефа и стабилизиране на обекти

В изграждането, реконструкцията и рекултивацията на широк спектър строителни обекти и инженерни съоръжения е необходима специална грижа за стабилизиране на терена, защита от ерозия, хидроизолация, защита от замърсяване и изолиране на съседни пластове. Много често се налага моделиране топографията на терена, създаване на функционален ландшафт и стабилна естетическа среда. За тези цели ще ви помогнат богат асортимент от естествени и синтетични продукти.

На въпроса, какво представляват габионите, може да се отговори просто – това са запълнени с чакъл контейнери от метални клетки. За пръв път габионите били използвани като укрепващи съоръжения през 80-те години на 19-ти век във Франция. Днес те се прилагат широко за решаване на различни инженерни задачи – за укрепване на откоси и склонове, за защита от падане на камъни на пътища, за укрепване на брегове на езера и реки, за оформяне на басейни на изкуствени водоеми, в рекултивация и стабилизиране на нарушени терени, за моделиране на ландшафта, като подпорни стени в пътното строителство и за постигане на естетически ефекти. Структурата на габионите е проста. В мрежи от метал с геометрична форма (на правоъгълници или квадрати) се изсипват обикновени или натрошени камъни (чакъл) с тегло около и над 0,5кг. Ако за пълнеж се ползва по-дребен чакъл, клетките са с по-малки размери. Мрежите обикновено се изработват от двойно усукана тел от закалена, поцинкована стомана.

Ландшафтните архитекти напоследък започнаха да използват все по-често габионите като средство за постигане на геопластични ефекти, т.е. в моделирането на топографията или специфичния релеф на дадено място. С тях лесно се укрепват наклони, терасират се терени, стабилизират се брегове и се постигат различни декоративни цели. Да не забравяме, че всичко това се постига с екологични материали, което е от изключително важно значение за всеки тип обект днес. За разлика от подобните структури от бетон и железобетон, габионите са по-икономични, защото не се нуждаят от фундамент и изглеждат по-добре. Те могат да се поставят едни върху други, без допълнително закрепване. Освен това за изработването и полагането им на терена е подходящо всяко време от годината. Ето защо те са предпочитани за различни по характер строителни обекти: пътно строителство, хидро-строителство, рекултивация, ландшафтна архитектура и гражданско строителство. Във всички тези приложения габионите надеждно защитават инженерните съоръжения от негативни ерозионни въздействия.

Ако искате да укрепите склона до къща с подпорни стени, е необходимо само да поставите металните клетки на предварително подготвена, заравнена и стабилна основа, да ги напълните с камъни или чакъл и да ги наредите като кубчета по дължина и височина. Подобно съоръжение не само укрепва склона, предпазвайки го от свлачища, но и придава естетическа стойност на ландшафта. Камъни с различни цветове и размери могат да се подредят така, че във видимата част от габиона да се получат разнородни форми. Тъй като габионите пропускат добре водата, те не са застрашени от деформации на почвата и на собствената си структура вследствие на проливни дъждове. Когато в промеждутъците между камъните случайно попадне и се натрупа или целенасочено се насипе почвен субстрат, той служи като основа за развитие на непретенциозна, сухолюбива растителност. В резултат от това след няколко години габионът може не само да се слее с околната среда, но и да украсява заобикалящия го пейзаж. От самите габиони също могат да се направят различни декоративни структури като стълбове, перголи и колони. Те могат да изпълнят ролята на заместител на пейка, маса, стълби, шумоизолиращи стени или друг елемент на градината, парка или градската среда.

Фактът, че габионите не нарушават териториалната непрекъснатост на екосистемите, ги прави много предпочитани както в градското парково строителство, така и в строителството на пътища и водоеми, и в реконструкция на нарушени терени. Така те спомагат негативите от даден строителен процес върху естествената среда да са възможно най-малко. В моделирането на паркове и градини, в укрепването на екопътеки и природни обекти, както и при връщането на техногенни терени към естествения им облик чрез рекултивация, габионите са изключително ценни, защото основно екологично изискване в такива обекти е да се използват естествени материали, какъвто е камъкът. Освен че се вписват добре в природната среда без да я нарушават, габионите изглеждат добре и като акцентиращи елементи в градската среда.

Навсякъде, където имате нужда от моделиране, естетика и укрепване, идват на помощ габионите. Те са с универсално и лесно приложение. Ще ви спестят средства не само от полагане на фундамент, но и от поддръжка и замяна, защото са изключително дълговечни. Икономичността, екологичността и практически неограничения от климатичните условия срок на изграждане, правят габионните конструкции едни от най-перспективните разработки на съвременното еколого-инженерно строителство.

Геотекстил, георешетки и геоклетки
Това е една обширна група от геосинтетични материали, съставени от синтетични или природни полимери. Към геотекстила се отнасят плоски, рулонни, синтетични материали, произведени от безкрайни нишки полипропиленови, полиамидни или полиестерни влакна с висока физикомеханична устойчивост. Продуктите от тази група се разделят на нетъкан геотекстил и тъкан геотекстил (геотъкани). Първата разновидност се получава при термично или механично скрепване на влакната, а втората - при преплитане на две или повече влакна. Нетъканият геотекстил и геотъканите имат много широко приложение. Те се използват при строителството на пътища, хидротехнически съоръжения, тунели, железопътни линии, депа за отпадъци, тръбопроводи, дренажни системи и в укрепване на склонове.

Полиестерният геотекстил (фибростъкло) се отличава с висока якост на опън, висок коефициент на еластичност и стабилна структура. Намира приложение в укрепване на фундаменти, диги, пътища, паркинги и летища. Полипропиленовите геотекстили пък имат висока устойчивост на химическо въздействие и ултравиолетови лъчи. Използват се в пътното строителство с цел увеличаване срока на експлоатация на пътната настилка и намаляване на разходите на материал. Поставени между земната основа и зърнестия материал, те изпълняват няколко функции: филтрираща (пропускат водата и задържат почвените частици), разделителна (предотвратяват смесването на почвата с гранулирания материал) и армираща (засилват основата, като се противопоставят на слягането).

Георешетките са клетъчни структури от пластмасови ленти с дебелина от около 1.5мм, свързани чрез устойчиви шевове в шахматен ред. Използват се за защита от ерозия при надлези, откоси и наклони. Намират широко приложение в рекултивация на нарушени терени, изграждане на голф-игрища и други спортни и тревни площи, паркинги и градини. Материалът е безопасен за околната среда, позволява инсталиране и експлоатация в широки температурни граници (от -40°C до +60°C), може да се прилага и в агресивни среди. Георешетките са удобни за изграждане на подпорни стени с различна височина и под всякакъв ъгъл. Модулите лесно се свързват помежду си . След това клетките се запълват с чакъл или пясък. Ако приложението позволява това, те могат допълнително да се засеят с предпочитана тревна растителност и да подобрят противоерозионните характеристики на почвата и естетиката на пейзажа. Изключително ефективни са при изграждане на пътища на слаба основа, защото спомагат за равномерно разпределяне на натоварването.

Много популярни днес са системите от полиетиленови елементи за тревни площи и затревени паркинги. Те са здрави и представляват екологична противоерозионна настилка. С нея се постига перфектно и компактно земно легло, предотвратява се ерозията на почвата, семената и корените са защитени от повърхностния воден отток и неблагоприятните климатични условия. Това покритие понася голямо механично натоварване и е устойчиво на UV-лъчите. Състои се от рециклиран и рециклируем полиетилен с висока плътност (HDPE), формуван във вид на клетки с кръгла, ромбична или друга форма. Те са свързани помежду си и с подложка към основата чрез закотвящи шипове. Тези системи се прилагат при алеи и тревни площи, подложени на високо натоварване – спортни площадки, голф игрища, велосипедни алеи, паркинги за автомобили, използват се за озеленени покриви, терасовидни и наклонени терени – крайпътни склонове и брегови ивици. След полагане на системата, което e изключително лесно, тя не се нуждае от поддръжка. Елементите подлежат и на разглобяване. Така при нужда се махат и поставят на ново място или на същото, например след ремонт. Дават възможност на зелената площ да бъде придадена произволна форма.

Геоклетките също като георешетките и геотекстила представляват геосинтетични материали. Използват се за армиране на пътни участъци без изравняващ слой. Когато се нанася нова настилка, геоклетките поемат хоризонталното напрежение и възпрепятстват разпространението на пукнатините от стария слой върху новия. По аналогичен начин се използват при „кърпене” на пътна настилка и възстановяване на пътища след ремонт на подземни мрежи. Имат и противоерозионни свойства и са подходящи за укрепване на склонове и откоси. Изградени са от влакна стъклопласт, импрегнирани с битумна емулсия и практически не подлежат на корозия и разрушаване.

Геомембрани – сигурна хидроизолация и екологична защита
Друг вид геосинтетика са геомембраните. Към тях се отнасят рулонни, синтетични полимерни материали, произведени от висококачествен полиетилен с въглеродна стабилизация. Прилагат се в инженерни съоръжения, където се изисква изолиране между слоеве материали, защита от корозия, хидроизолация и предотвратяване на замърсявания. Те запазват еластичността си в широк температурен диапазон, устойчиви са на окисление и на действие на основи, киселини и други химически активни вещества в определени концентрации. Тези им свойства ги правят подходящи за използване като екраниращи хидроизолационни мембрани в депа за твърди битови отпадъци, хранилища за опасни отпадъци, промишлени резервоари за шлака, резервоари за отпадъчни води, изолатори за замърсени почви. Широко се прилагат при диги на язовири и реки, резервоари за питейни води, нефтохранилища, напоителни канали и изкуствени водоеми, както и в разнородни други обекти на промишленото и гражданското строителство. Геомембраните са незаменими в защитата от корозия и хидроизолацията на бетонни конструкции. Те се използват широко в строителството и ремонта на виадукти, бетонни резервоари, тунели и канализационни системи.

Геомембраните са леки, слабохигроскопични и здрави. Лесно се монтират и не са скъпи. При полагане на току-що налят бетон, те осигуряват абсолютна водонепроницаемост на конструкциите. В тази си роля се използват за хидроизолация на фундаменти на сгради, подземни съоръжения и плоски покриви. Най-издръжливите геомембрани могат да функционират безотказно 50 години. Те осигуряват висока надеждност при минимална дебелина около 1мм. Създавайки „ефекта на найлоновата торбичка”, геомембраните затварят херметически повърхностите, като не позволяват преминаване на емисии на вредни вещества в почвата, водите и въздуха. Така освен хидроизолационна, те имат и висока екологична функция. Свързването на съседните листове става термично. Много е важно то да се извърши правилно, тъй като от това зависи надеждната защита, която трябва да осигури мембраната.

Естествена защита
Тук се отнасят голяма група материали от естествен произход – биомати и геомембрани от природни полимери. Биоматите са естествени биоразградими материали (слама, кокос или смес от тях), предпазващи почвата от ерозия и подпомагащи възстановителните процеси на нарушени терени. Използват се в озеленяването и укрепването на наклонени терени, спортни и рекреационни обекти. Биоматите се произвеждат по специална технология, като материалите са подбрани въз основа на специфичните характеристики на различните области на приложение. Те укрепват склонове, диги, детски площадки и пътища. Спомагат за бързо развитие на растителност и остават незабележими. Що се отнася до околната среда, имат само положителен ефект. Има над 20 вида биомати, в зависимост от материала, приложението, почвата, торовете и растителността. Аналогично е предназначението на всички видове геомембрани от естествени полимери. Тяхно основно предимство е, че се разграждат по естествен път след като вече са изпълнили функцията си. Лесно се прилагат и са на достъпна цена.