ЕЛ МЕДИА - направление СЕЛСКО СТОПАНСТВО ЕЛ МЕДИА - направление ЕНЕРГИЯ
ЕЛ МЕДИА - направление ИНДУСТРИЯ

ИНФРАБИЛД - Строители списание за инфраструктурно строителствогодина VI, брой 4, 2012

Иновативна технология BornitNahtflex-FlexomatAir предлага Тракон България

Тракон България е изключителен представител за България на немската фирма BORNIT-Werk Aschenborn GmbH, позната на европейския пазар с висококачествени битумни продукти в областта на течните, мазани хидроизолации и професионални битумни продукти за пътно строителство.

Отличните характеристики на пътно-строителната гама продукти на Тракон България с марка Bornit, отреждат заслужено участие на фирмата в редица значими проекти, сред които е колаборацията с немската фирма Max Bögl, главен изпълнител на строително-ремонтните дейности на летище Варна през есента на 2011 година. Там приложение намират продуктът Bornit Nahtflex и машината за полагане Flexomat Air, които представляват иновативна технология за фугиране връзките на отделните платна асфалт. Благодарение на бързината и точността при работа с машината за изключително кратки срокове бяха фугирани асфалтови връзки с обща дължина от 11km., което даде възможност на изпълнителя бързо да положи отделните платна асфалт и да спази договорените срокове за изпълнение.

Продуктът Bornit Nahtflex представлява силно еластична течна битумна смес с основно приложение при фугиране на надлъжни и напречни връзки между отделните платна асфалт. Съдържа специални пластифициращи добавки, осигуряващи еластични, здрави връзки както между отделни слоеве асфалт (топъл асфалт-студен асфалт, топъл асфалт-топъл асфалт), така и между асфалт и други основи с неравни повърхности като бордюри и бетонови елементи. Bornit Nahtflex е подходящ и за образуване на еластични спойки при частични ремонтни дейности и изрязване на отделни участъци от асфалта. Bornit Nahtflex е устойчив на замръзване – позволява работа при температури до – 5°С и притежава висока стойност на якост на опън – 370%. Специално разработената за механичното полагане на продукта машина Flexomat Air обработва дълги и равни участъци, които ще се свързват със следващи платна асфалт. Тя дава възможност за полагане на Bornit Nahtflex с дебелина на слоя до 5mm, като позволява прецизно регулиране на изтичащото количество течна битумна фуга чрез позициониране на дюзата върху точно определена траектория.

Прелисти броя

още в рубриката

Новини