ЕЛ МЕДИА - направление СЕЛСКО СТОПАНСТВО ЕЛ МЕДИА - направление ЕНЕРГИЯ
ЕЛ МЕДИА - направление ИНДУСТРИЯ

ИНФРАБИЛД - Строители списание за инфраструктурно строителствогодина VI, брой 5, 2012

Осъществяваме цялостни екопроетки

Разговор с г-н Боян Спасов, Управител на фирма Екосол

Осъществяваме цялостни екопроетки

Г-н Спасов, бихте ли представили на читателите на списание ИНФРАСТРУКТУРНО СТРОИТЕЛСТВО фирма Екосол и основния й предмет на дейност?
Екосол е млада българска компания, представител за България на редица европейски и световни производители на машини за рециклираща и комунална техника.

Ние осъществяваме цялостни екопроекти – техника за рециклиране и обработка на битови и промишлени отпадъци, машини за експлоатация на сметища и депа за отпадъци и т.н.

Разкажете повече за технологичното оборудване и машините за рециклиране и обработка на отпадъци.
Екосол е представител на един от лидерите в производството на рециклираща техника – немският Doppstadt. Производствената гама на Doppstadt се дели основно на стационарна и мобилна техника. В нея влизат шредери - машини за грубо раздробяване на отпадък и подготовката му за сортиране, както и разкъсване на найлоновите чували за отделяне на органичните съставки (чрез специални сита). Следват т.нар. грайндери, които представляват чукови мелници за преработка на отпадъци при производство на компост и биомаса. Продуктовата палитра включва също барабанни сита, заемащи своето задължително място във всяка една сортираща инсталация, вкл. магнитни сепаратори за отделяне на черни метали и вихровотоков сепаратор за отделяне на цветни метали. Трябва да добавим и т.нар. чипъри, които чрез ножовия си барабан превръщат отпадъчната дървесина в маса от дребни парчета (трески), които успешно се използват за гориво, както и фини шредери за производство на гориво от отпадъчни материали. Практични решения на Doppstadt са различните видове смесители, преси и др.

Освен самите машини Doppstadt разполага с голям инженерингов потенциал за разработване на цялостни решения и проекти.

На Международния панаир в Пловдив през есента на 2011 г. фирмата получи първия си златен медал. Представете предимствата и приложенията на продукта, с който спечелихте отличието.
Екосол участва за пръв път на Международния технически панаир Есен 2011 в Пловдив и бе отличен със златен медал за най-новия грайндер на Doppstadt - AK 435, с патентовани иновации в процеса на превръщането на биоотпадъците (дървесина, зелени отпадъци, др.) в компост или биомаса. Той е олицетворение на най-високите надеждност, мощност и производителност в еко сектора.

Логично, на пролетния зелен форум Save the Planet в София, Екосол отново заяви своето място в зеления бизнес с техника на фирма Doppstadt.

В допълнение Екосол предлага високотехнологични и в същото време много практични машини за преработка и рециклиране на отпадъци като специализираните мобилни трошачки и сита на Sandvik, сметосъбираща и метачна техника Tisan и Faun, както и сметищни компактори Tana.

Фирмата е отскоро на българския пазар, какви приоритети и цели вече сте си поставили и какви очаквания имате за развитието й в близките години?
Мисията на фирма Екосол е да интегрира критериите за устойчивост във всеки аспект на фирменото си развитие, като бъде пионер и движеща сила за постигането му и в обществото. В Екосол виждаме себе си като част от обществото и приемаме своите отговорности за устойчиво развитие нe само на околната среда, но и на икономическата среда, като в същото време се стремим да изградм устойчив и печеливш бизнес в нововъзникналата пазарна ниша с екологична насоченост.

Стремим се да станем предпочитан доставчик и партньор за оборудване, свързано с опазването на околната среда, чрез доставка на висококачествена и надеждна техника. Това изисква висок професионализъм поради новостта на сегмента и липсата на опит. Екипът ни ще проучва всякакви иновативни технологии, въвеждането им на българския пазар и професионалното им обслужване, за да отговорим на точните нужди на клиента с предлагане на комптетентни цялостни решения с иновативни технологии.