ЕЛ МЕДИА - направление СЕЛСКО СТОПАНСТВО ЕЛ МЕДИА - направление ЕНЕРГИЯ
ЕЛ МЕДИА - направление ИНДУСТРИЯ

ИНФРАБИЛД - Строители списание за инфраструктурно строителствогодина VI, брой 6, 2012

Българо-германският консорциум ИнфраКеър-ТрансКеър ще изпълни 3 договора по ОП „Транспорт”

Българо-германският консорциум ИнфраКеър-ТрансКеър ще изпълни 3 договора по ОП „Транспорт”

Анализ на състоянието на железопътния сектор в страната ще изготви българо-германският консорциум ИнфраКеър-ТрансКеър ДЗЗД. Той ще обхваща три договора, като работата по тях се финансира от Европейския фонд за регионално развитие на ЕС по приоритетна ос „Техническа помощ” на Оперативна програма „Транспорт”. Дейностите по трите позиции ще приключат до септември 2013 г.

Първият проект е свързан с оценка на пазарното търсене на пътнически услуги и изготвяне на мерки за тяхното оптимизиране. Това ще стане чрез серия от анализи и идентифицирането на добри европейски практики, чието прилагане ще спомогне за развитието на пътническите услуги. Очакванията на Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията са, че резултатите от него ще послужат за подготовката на проект за закупуване на нов подвижен състав за БДЖ – Пътнически превози през следващия програмен период на ОП „Транспорт”.

Вторият проект обхваща изготвянето на анализ на наличната администрация и персонал, чиято основна цел е стратегическото планиране на човешките ресурси и укрепването на административния капитал. Той включва серия от обучения и програми за развитие на мениджмънта, както и адаптирането на работещи европейски практики.

Третият проект ще допринесе за подобряването на работата на Държавно предприятие „Национална компания Железопътна инфраструктура”. В него изпълнителите следва да предложат решения на проблемите в сектора, а именно как да бъдат намалени разходите за поддържане на инфраструктурата; как да се оптимизират средствата, нужни за поддържане на различните системи и центровете за управление на движението, както и как да бъдат намалени разходите, свързани с осигуряването на високо ниво на безопасност.

Според експертите към момента няма стратегически документ, в който да се посочва връзката между бъдещото развитие на железопътната инфраструктура в България и търсенето на железопътната услуга. Ето защо вследствие на анализа и прогнозите, които ИнфраКеър-ТрансКеър ДЗЗД ще направи, ще бъде възможно да се посочат приоритетите за развитието на сектора, както и да се идентифицират бъдещите проекти, които да обхващат модернизация на мрежата, рехабилитиране на инфраструктурата и изграждането на единна система за управление.

Прелисти броя

още в рубриката

Новини