ЕЛ МЕДИА - направление СЕЛСКО СТОПАНСТВО ЕЛ МЕДИА - направление ЕНЕРГИЯ
ЕЛ МЕДИА - направление ИНДУСТРИЯ

ИНФРАБИЛД - Строители списание за инфраструктурно строителствогодина VI, брой 6, 2012

Саниране на пътните настилки с продукти BORNIT от Thrakon

Саниране на пътните настилки с продукти BORNIT от Thrakon

Санирането с BORNIT-Rissflex представлява профилактична поддръжка на пътната настилка, която трайно увеличава износоустойчивостта на асфалта. Тъй като при редица поражения по пътната настилка, не е възможно изрязването на обработваемия участък, и съответно работата с топлополагани смеси, успешният тандем BORNIT-Rissflex и BORNIT®-Rissomat представлява едно икономически изгодно решение, специално разработено за саниране в градски условия. След изсъхване захваща здраво за основата, премоства пукнатините, създава отлично покритие на санирания участък.

BORNIT-Rissflex се нанася с помощта на инструмент за ръчно полагане равномерно по продължение на пукнатината. Ако е необходимо се полагат няколко слоя BORNIT-Rissflex до запълване. След това прясно нанесеният BORNIT-Rissflex се поръсва със сух инертен материал (пясък със зърнометрия 1-3mm). В зависимост от климатичните условия, след около 30 - 50 мин. по обработените пукнатини може да се осъществява нормален трафик, като изсъхването на продукта продължава и след това.

С машината за полагане BORNIT- Rissomat се обработват ефективно и бързо дълги пукнатини на по-големи разстояния. При машинно полагане продуктът се нанася чрез впръскващо устройство под налягане в дълбочина на пукнатината, като по този начин се осигурява по-добро обработване и репариране, отколкото по ръчния метод.

Пълното изсъхване на продукта зависи от климатичните условия и ширината на пукнатините. По време на изсъхването и при наличие на трафик върху прясно обработените пукнатини, пресен материал BORNIT-Rissflex може да излезе от пукнатините вследствие на натиска от гумите на превозните средства, като това не влошава неговите свойства. Препоръчително е върху обработените повърхности да се осъществява трафик с ниска скорост, с предупреждение за наличие на свободни частици по платното.

Прелисти броя

още в рубриката

Новини