ЕЛ МЕДИА - направление СЕЛСКО СТОПАНСТВО ЕЛ МЕДИА - направление ЕНЕРГИЯ
ЕЛ МЕДИА - направление ИНДУСТРИЯ

ИНФРАБИЛД - Строители списание за инфраструктурно строителствогодина VI, брой 6, 2012

Нова технология замества Сплит-мастик асфалта

Разговор с г-н Боян Тодоров, Управител на фирма Бета Проинвест

Нова технология замества Сплит-мастик асфалта

Г-н Тодоров, бихте ли споделили кои са новостите около дейността на фирма Бета Проинвест?
Бета Проинвест стана пълноправен член на Българската Браншова Камара „Пътища”. Работим в тясно сътрудничество с Европейската Асоциация „Асфалтови Покрития” и участвахме с делегати на Четвъртия международен асфалтов конгрес. Утвърдихме се като доставчик, който предлага на българските пътностроителни фирми най-добрите добавки за асфалт. Красноречив пример е влагането на нашите добавки при строителството на лотове 3 и 4 от Автомагистрала Тракия.

Представете някои от последните продукти от Вашата гама?
Ние налагаме нови продукти, които решават конкретни технологични, екологични или икономически проблеми. Един от фундаменталните фактори, които определят дълготрайността на асфалтовите покрития, е сцеплението между битума и фракциите. Преди две години ние бяхме първата и досега единствена компания, която предложи термоустойчива фосфатна добавка за адхезия STARDOPE. За разлика от амонячните добавки, тя не е токсична и опасна за здравето на хората, за водните организми и за околната среда. Тази година ще направим още една голяма крачка напред в тази посока. Ще представим принципно нова адхезионна добавка, базирана на нано-технологиите. Новата добавка STARDOPE®510 осъществява една от най-здравите сили на сцепление в природата и изисква 10-15 пъти по-ниска работна концентрация, което от своя страна води до по-ниски разходи за тон асфалт. Новата адхезионна добавка е абсолютно безвредна и не изисква специализиран ADR транспорт.

Вторият фундаментален проблем е осигуряването на висока устойчивост на асфалта на тежкия трафик при високи температури и предотвратяване образуването на деформации и коловози. От тази година предлагаме нов модификатор за битум с повишена точка на омекване. При проведените изпитвания в Централния институт към Агенция Пътна Инфраструктура, модифицираният битум с новата добавка BIT-AMID®P достигна точка на омекване 79оС, което за специалистите в областта е достатъчно красноречив резултат. Отново, за разлика от досега използваната поли-фосфорна киселина за модифициране на битума, новата добавка не изисква никакво специално оборудване и е напълно безопасна за здравето и околната среда. Третият проблем, на който в Европа се обръща все по-сериозно внимание е намаляването на шума от пътния трафик. На Международния Технически панаир Пловдив 2012 ще представим нова патентована технология с наша добавка за производство и полагане на износващи пластове за високо-натоварени магистрали и градски булеварди. Новата технология Порест-Мастик асфалт замества досега използваните Плътна смес и Сплит-мастик, като осигурява следните ключови предимства: намалено ниво на шума с около 5 децибела при скорост 80 км/ч; изключително висока устойчивост на високи температури, механични натоварвания, деформации и коловози; подобрена видимост и намален риск от аквапланинг при дъждовно време; изключително висока водоплътност на покритието, което го прави незаменимо за стомано-бетонни и метални мостове и съоръжения, повишена дълготрайност на асфалтовото покритие; икономическа ефективност и целесъобразност. През 2009 и 2010 новата технология беше тествана на най-високо натоварени участъци в Германия. В резултат на успешните резултати през тази година технологията Порест-Мастик асфалт беше патентована, намира все по-широко приложение в Европа и вярваме, че така ще бъде и в нашата страна.

Какви са очакванията Ви за развитието на сектора?
Инфраструктурният сектор се развива положително, като очаквам това да продължи и през следващите години. Смятам, че политиката в тази сфера е в правилната посока, тъй като предимствата и ползите от качествените пътища за икономиката като цяло са безспорни.

Очакваме държавата и общините да стимулират новите технологии чрез залагане използването на подходящи добавки и технологии още на етап проектиране, тъй като само по този начин фирмите изпълнители могат да разработят правилни разчети за участието си в тръжните процедури.

Ние от своя сме готови да предоставяме технологично ноу-хау за производството на по-добър асфалт и за изграждането на по-добри пътища в България.