ЕЛ МЕДИА - направление СЕЛСКО СТОПАНСТВО ЕЛ МЕДИА - направление ЕНЕРГИЯ
ЕЛ МЕДИА - направление ИНДУСТРИЯ

ИНФРАБИЛД - Строители списание за инфраструктурно строителствогодина VI, брой 7, 2012

Поддръжка и почистване на пътища

Поддръжка и почистване на пътища

Поддръжката на пътната инфраструктура през експлоатационния й период е не по-малко важен процес от самото й изграждане. На първо място е гаранция за много добра транспортна комуникация, а впоследствие и за благотворително влияние върху всички отрасли, свързани с транспорта.
Поддържането на пътната инфраструкра е от изключителна важност както за комфорта на ползващите я, така и за тяхната безопасност.
В настоящата статия ще разгледаме едни от най-често прилаганите методи за почистване, поддръжка и рехабилитация на пътищата.


Пътищата трябва да се поддържат в изрядно състояние целогодишно. През всички сезони, съобразно условията, продиктувани от атмосферните въздействия, трябва да се предприемат адекватни мерки, за да се създаде безпрепятствено и комфортно пътуване на водачите, респективно останалите пътници.

Състоянието и качеството на пътната настилка също трябва да се следи непрекъснато и когато се налага, своевременно, да се предприемат съответните действия за нейната поддръжка. Последната най-често се състои в обследване на асфалтовото покритие запълване на пукнатини, в случай, че са възникнали. Това е от голямо значение за пътните настилки, които имат важна обществена функция и са подложени на постоянно натоварване и неблагоприятни атмосферни влияния.

Почистване и поддръжка на пътищата през зимния сезон
Зимното почистване има за цел да намали неблагоприятното влияние от натрупването на снежна покривка по пътищата и заледяване на пътната настилка. Снегонавяванията са характерни при интензивни валежи и виелици и се наблюдават в определени места. При интензивни и продължителни снеговалежи се образуват уплътнени снежни пластове, чиято повърхност в повечето случаи е заледена.

Обезледяване
По време на зимния период, в резултат на честите цикли замразяване-размразяване, се нарушава структурата на бетона и армировката. Влагата, проникнала в порите на материалите, се превръща в лед, който упражнява натиск в структурата на бетона и асфалта. Тук идва ролята на обезледителите, които да са ефективни и при много ниски темпаратури на околната среда. Няколко са критериите, които определят ефективността на даден обезледител: температурата, до която действа, скоростта, с която се осъществява химичната реакция или скоростта на топене, продължителността на действие, възникване на корозия, влияние върху околната среда. Някои обезледителите, които не са ефективнивни при ниски отрицателни температури, може да доведат до увеличаване на процесите на размразяване и замръзване. Един от показателите за ефективността на обезледителите е времето, за което се осъществява разтопяването и продължителността на действие на обезледителя.

Повечето обезледители са в твърдо агрегатно състояние, и дори положени на пътя във воден разтвор, те се стремят към първоначалното си агрегатно състояние, което е причина за краткотрайното им действие.

Веществата, които най-често се прилагат за целта, и са утвърдени в международната практика, са: сухи соли – натриев хлорид (NaCl); калциев и магнезиев двухлорид (CaCL2, MgCL2); карбамид и смес от NaCl + CaCL2; овлажнени соли: NaCl и CaCL2; смес от NaCl + CaCL2; течности; алкохоли и гликоли, разтвори на соли (луги), които представляват разтвор от NaCl, MgCL2, магнезиев сулфат (МgSO4).

Калциевият и магнезиевият хлорид имат най-голяма способност да привличат и задържат влагата, вследствие на което се ускорява процесът на разтопяване на снега/леда. След полагането им не се изисква допълнително почистване на настилката, а те самите не замърсяват околната среда.

Магнезиевият хлорид има ниска точка на замръзване и продължително действие и така ограничава корозията в армировката, както и намалява възможността от последващо замръзване. Поради тази причина се препоръчва и превантивно влажно пръскане на пътя с воден разтвор на магнезиев хлорид, за да не се образува поледица. Той има и друго полезно действие – подтиска образуване на прах. При ветровито време използването на магнезиев хлорид е препоръчително пред натриевия хлорид, защото има хигроскопично действие, и полепва по-бързо върху повърхността, върху която се пръска.

Натриевият хлорид (обикновена сол) не е достатъчно ефективен при температури под минус шест градуса, при които веществото спира своето действие.

Пясъкоразпръскващи устройства
Много фирми са специализирани в производството на пясъкоразпръскващи устройства с капацитет от 0,5 до 12-15m3. Подаването на материали се извършва лентово, верижно или шнеково. Доста от машините вече са снабдени със софтуерно управление за дозиране на материала. При точна и оптимална дозировка с тях се постига опесъчаване с широчина от 2 до 12 метра и разстояние до 100 километра само с едно зареждане.

Снегопочистване
Снегонавяването е основният проблем при почистване на пътищата през зимата. Важно е в началото на зимния сезон да се почистят тревата и храстите около пътищата, защото те помагат за снегозадържането.

Машините за почистване на сняг са оборудвани със специални двигатели, пригодени за работа в зимни условия, които стартират без проблем и при много ниски температури. Различните зимни условия, интензитетът на снеговалеж и снежната покривка определят вида на използваната техника, която ще има най-голям ефект. Може да е роторен снегорин, комбинирано гребло за сняг или комбинирана машина. При много тежки зимни условия, най-вече за почистване на странични стени от сняг, много ефективни са роторните снегорини. С тях се почиства прясно натрупал, незамръзнал и нетопящ се сняг, с дебелина на слоя 80-100cm, като се изхвърля на разстояние встрани на 10-15m. Машината може да променя посоката на изхвърляне, както и височината на отнемане на снега. Повечето роторни снегорини са с няколко различни работни широчини.

Подвижните гребла за сняг, монтирани към машина, са бърз и лесен начин за почистване на пътното платно. Благодарение на по-голямата видимост, краищата на греблото лесно се локализират.

За прокарване на път през много дълбок сняг, много ефективна е работата с V-образни гребла. V-образните гребла работят с няколко различни конфигурации на настройките: V-образна – за прокарване на път, право гребло – за натрупване на сняг, огънато гребло – за загребване, бутане и натрупване, наклонено гребло (наляво или надясно) – за продължително бутане на сняг.

Като превантивна мярка срещу снегонатрупването много е важно около пътя да са почистени всички храсти и клони, които спомагат за задържането на снежна покривка и образуване на преспи. Друга превантивна мярка е поставянето на щитове около пътя. Те са плоскости от дърво или стъклопласт, с размери обикновено: 1,5 метра височина и 2 метра широчина.

Рехабилитация и поддръжка на пътните настилки
Предпоставка за дълготрайна и пълноценна експлоатация на пътищата са своевременното извършване на ремонти, рехабилитация и поддръжка. Това е особено важно за пътищата с интензивен трафик, с важна обществена функция и подложени на неблагоприятни атмосферни условия.

Натоварването, предизвикано от трафика, както и температурните въздействия, са сред основните причини за възникване на пукнатини в пътните настилки.

За да се запълнят пукнатините ефективно, материалът трябва да може да се деформира заедно с пътното платно и същевременно да има много добра адхезия към стените на пукнатините.

Най-доброто време за изравняване и запълване на пукнатини в пътни настилки е по време на късното лято до ранната есен, когато температурите не са чак толкова високи и позволяват на пукнатини да се разтворят до средни размери.

Пукнатините могат да се запълват със студени или с горещи пълнители. Към студено-полаганите пълнители спадат течен асфалт и полимерно-модифициран течен асфалт. Горещите биват асфалт- цимент, асфалт-цимент с минерални пълнители, асфалт, дисперсно армиран с фибри, гумизиран асфалт и гумиран асфалт с нисък модул.

Полимерно-модифицираният течен асфалт е смес от естествени и синтетични съставки заедно с течен асфалт. Гумираният асфалт и ниско-модулният са направени чрез добавяне на гума към асфалта за по-голяма пластичност. Изборът на материал зависи от типа и количество гума и смесител, и от типа на асфалта, който се използва. Някои материали имат малка пластичност. Това са асфалтов цимент, течен асфалт, минерален асфалтов цимент и фибро-асфалт.

Най-доброто време за изравняване и запълване на пукнатини в пътни настилки е по време на късното лято до ранната есен, когато температури не са чак толкова високи и позволяват на пукнатини да се разтворят до средни размери. При средни темпаратури се натрупва по-малко напрежение върху пълнителя, вследствие на което той по-лесно стяга в пукнатината.

Подобни температури се наблюдават и през пролетта, но тогава възможността от замръзвания е по-голяма поради излизащата от земята влага. След края на зимния сезон, запечатване на пукнатини може да се извърши и през късната пролет, когато влагата намалее и земята изсъхне. Важно условие за качествено запълване е да не се работи по време на валежи.



Почистване и поддръжка на пътищата през пролетно-летния сезон



Това е сезонът, в който растителността избуява. Около пътищата, край банкетите, израства буйна растителност от храсти и треви. Клони на някои дървета също може да надвиснат над пътното платно и да причинят неудобство на шофьорите. Първо няма видимост, второ закриват се указателни табели и знаци.

Най-използваните инструменти за почистване на растителността край пътищата са триони, храсторези, моторни коси. В зависимост от различните нужди и условията на терена инструментите имат няколко мощности.

В почистването на крайпътните райони от клони, храсти и гъста растителност широко приложение имат и шредерите за раздробяване на клони и трева. Машините се прикачват на трактор и в зависимост от работните им органи могат да бъдат специализирани както в рязането на трева, така и в надробяването след резитбата на клони.

В техническо отношение едно практично устройство е т. нар. вършилка. Работното устройство се прикачва към друга строителна техника (челен товарач) и така безпроблемно се почиства растителността около пътя, косят се терени с ниска растителност, малки дървета. Приставката за рязане е с широчина 1-2 метра, снабдена е с режещи зъби и има висока производителност.

Тъй като устройството е в предната част на машината операторът е улеснен от гледна точна добра видимост към работния участък. Комбинирата машина е лесна за маневриране дори и в тесни крайпътни учстъци.