ЕЛ МЕДИА - направление СЕЛСКО СТОПАНСТВО ЕЛ МЕДИА - направление ЕНЕРГИЯ
ЕЛ МЕДИА - направление ИНДУСТРИЯ

ИНФРАБИЛД - Строители списание за инфраструктурно строителствогодина VI, брой 7, 2012

Управление на излезли от употреба батерии и акумулатори

Управление на излезли от употреба батерии и акумулатори

В законодателството на ЕС относно отпадъците се обръща особено внимание на батериите и акумулаторите. Регламентирани са изисквания за пускане на пазара, съхранение, разделно събиране, рециклиране, оползотворяване и обезвреждане на този тип продукти. Тези мерки са включени и в синхронизираното българско законодателство. В Националната програма за управление на дейностите по отпадъците разделното събиране и рециклирането на излезли от употреба батерии и акумулатори са определени като приоритет. Направени са доста крачки в тази посока. В България има около 400 площадки за събиране на негодни за употреба батерии и акумулатори, на които се събират основно оловно-кисели батерии и акумулатори. Такъв тип отпадъци се рециклират в заводи в Кърджали, Монтана и Пловдив. Въведена е отговорност за изпълнение на определени количествени цели за разделно събиране, рециклиране и оползотворяване на негодни за употреба батерии и акумулатори (НУБА) за лицата, пускащи на пазара батерии и акумулатори, след употребата на които се образуват масово разпространени отпадъци.

Въпреки това в официални документи на Министерството на околната среда и водите се подчертава недостатъчната информираност на населението за процесите по управление на отпадъци от негодни за употреба батерии и акумулатори. Препоръчва се по-активно участие на търговските обекти за приемането на НУБА на местата за продажба. Отчита се и липсата на технологии и съоръжения за рециклиране на неоловни батерии. За преодоляване на такива пропуски България участва във финансирания от ЕС проект за трансфер на ноу хау и добри практики от Австрия, Гърция и Германия в областта на управление на излязло от употреба електрическо и електронно оборудване и негодни за употреба батерии и акумулатори.

Регламентирани дейности
Определени са изискванията за извършване на конкретни дейности при управление на стари батерии и акумулатори. Такава дейност е например намаляването на съдържанието на тежки метали в батериите и акумулаторите. Друга регламентирана мярка е създаването на системи за разделно събиране, предварително третиране, рециклиране и оползотворяване на негодните за употреба батерии и акумулатори с оглед ограничаване на обезвреждането и повишаване на дела на рециклираните и оползотворени отпадъци. Въведено е предприемането на мерки от лицата, участващи в проектирането, производството и пускането на пазара на батерии и акумулатори с оглед ограничаване вредното въздействие на тези продукти върху околната среда през целия им жизнен цикъл. Регламентирано е също екологосъобразното събиране, транспортиране, временно съхраняване, предварително третиране, оползотворяване и обезвреждане на негодните за употреба батерии и акумулатори. Има изисквания за маркиране на батериите и акумулаторите с оглед информиране на крайните потребители за разделното им събиране и за съдържанието на тежки метали в тях. Информирането на крайните потребители за ролята им в разделното събиране на негодни за употреба батерии и акумулатори и за наличните схеми за разделно събиране е също сред регламентираните дейности.

Отговорности
Лицата, които пускат на пазара батерии и акумулатори отговарят за разделното събиране на негодните за употреба батерии и акумулатори, за рециклирането и оползотворяването им и за екологосъобразното обезвреждане на тези от тях, които не могат да бъдат рециклирани или оползотворени. Тези, които пускат на пазара автомобилни батерии и акумулатори, са длъжни да осигурят събирането на количеството негодни за употреба автомобилни батерии и акумулатори, образувано през текущата година. Негодните за употреба автомобилни батерии и акумулатори, образувани в резултат на разкомплектоването на излезлите от употреба моторни превозни средства се предават за предварително третиране и рециклиране на лица, притежаващи разрешение или комплексно разрешително за това.

Лицата, които пускат на пазара индустриални батерии и акумулатори, са длъжни да осигурят събирането на цялото количество негодни за употреба индустриални батерии и акумулатори, образувано през текущата година, независимо от химичния им състав и произход, като ги приемат без заплащане от страна на крайните потребители, освен ако са се договорили с потребителите за друг начин на покриване на разходите за събирането и рециклирането. Всички, които пускат на пазара портативни батерии и акумулатори, са длъжни да осигурят събирането на количеството негодни за употреба портативни батерии и акумулатори, отговарящо на коефициент на събираемост, не по-малък от 45% от количеството пуснати на пазара портативни батерии и акумулатори.

Цели за рециклиране
Трябва да се предприемат мерки за постигане на определени цели за рециклиране на батерии и акумулатори от тези, които ги пускат на пазара. При оловно-киселите батерии и акумулатори е нужно рециклиране на не по-малко от 65 на сто от теглото на материалите и възможно най-висока степен на рециклиране на оловото, което се съдържа в тях. При никел-кадмиевите батерии и акумулатори изискваното ниво на рециклиране е 75% и възможно най-висока степен на рециклиране на кадмия, който се съдържа в тях. За другите НУБА се изисква рециклиране на 50% от теглото. Всички прилагани технологии за рециклиране на негодни за употреба батерии и акумулатори трябва да постигат степен на рециклиране в съответствие с изискванията.

Предварително третиране
Съоръженията за предварително третиране на батерии и акумулатори се проектират, изграждат и експлоатират при спазване на определени технически изисквания. Ръчните операции се ограничават до минимум и се предотвратява всяко неблагоприятно въздействие върху човешкото здраве и околната среда. Предприемат се мерки за осигуряване пригодността на получените материали за оползотворяване и преди всичко за рециклиране. Операциите по отделяне на електролита от негодните за употреба автомобилни и индустриални батерии и акумулатори се извършват след приемането им в съоръженията за предварително третиране. После батериите и акумулаторите се подлагат на операции по раздробяване и разделяне на подлежащи и неподлежащи на рециклиране и оползотворяване отпадъци. Подлежащите на рециклиране и оползотворяване отпадъци се предават на фирми, притежаващи разрешение за съответните дейности. Неподлежащите на рециклиране и оползотворяване отпадъци се предават за обезвреждане отново на фирми с разрешение да извършват това.

Съоръженията за предварително третиране на негодните за употреба батерии и акумулатори се разполагат върху участъци с непропускливо и корозивноустойчиво покритие. За обработка на напускащите съоръжението течни потоци се осигурява подходящо пречистване преди заустването им. Площадките за предварително третиране се оборудват със система за събиране на евентуални разливи и отвеждането им към система за пречистване на отпадъчни води или към съоръжение за оползотворяване или обезвреждане на електролити. Те трябва да имат и специална система за газоулавяне, която филтрира въздуха, като отстранява съдържащите се в него прахови частици и не допуска повишаване над пределно допустимите нива на концентрацията на токсични газове.

Основни операции
Електролитът трябва да се отстрани от батериите и акумулаторите, за които това е технически възможно. Така ще се предотврати замърсяване на отпадъците, получени при раздробяването. Той се съхранява в корозивноустойчиви съдове и резервоари. Негодните за употреба автомобилни оловни батерии и акумулатори се подават в раздробяващите съоръжения чрез използване на автоматизирана линия за транспорт. След раздробяване на батериите и акумулаторите получените отпадъци се сепарират. Раздробяването на негодните за употреба автомобилни оловни батерии и акумулатори се извършва механизирано в затворени съоръжения, без да се използват ръчни манипулации. След демонтажа на негодните за употреба индустриални батерии и акумулатори се допускат и ръчни манипулации за допълнително разглобяване и раздробяване с цел улесняване на транспортирането им. Възможно е прилагането на допълнително раздробяване за намаляване размера на отпадъците. Отделните отпадъци от негодните за употреба автомобилни оловни батерии и акумулатори се сепарират въз основа на плътността им чрез използване на хидросепарация или други методи, като не се допускат ръчни манипулации.