ЕЛ МЕДИА - направление СЕЛСКО СТОПАНСТВО ЕЛ МЕДИА - направление ЕНЕРГИЯ
ЕЛ МЕДИА - направление ИНДУСТРИЯ

ИНФРАБИЛД - Строители списание за инфраструктурно строителствогодина VI, брой 7, 2012

3D скенери от Иновационни Оптико Електронни Системи – ИОЕС

3D скенери от Иновационни Оптико Електронни Системи – ИОЕС

„Да измерим акуратно в 3D настоящето, за да пресметнем по-добре бъдещето” – под това мото премина представянето на новите лазерни сканиращи ситеми за наземно, мобилно, въздушно и индустриално приложение на RIEGL по време на международното изложение INTERGEO-2012 в Хановер, Германия, където се представи и фирма Иновационни Оптико Електронни Системи – ИОЕС, представител на RIEGL – Австрия за България.

Наземните 3D скенери RIEGL VZ-4000 и VZ-6000 респектираха с изключителния си обхват на действие – съответно 4000 и 6000m, високата скорост на сканиране – 222000 изм./сек., реалновременен вълнови анализ - възможност с единично измерване да бъдат обхванати неограничен брой цели, вградени фотокамера, GPS, компас и не на последно място – възможността за сканиране на обекти, покрити със сняг и лед.

Мобилните 3D скенери бяха представени от новата система RIEGL VMX-450 с обхват на действие до 1500m, изключителна скорост на сканиране от 1,1 милиона изм./сек. и тук също реалновременен вълнови анализ, с до 6 бр. фотокамери за фотореалистично представяне на лазерно заснетите обекти, вградена инерциална система с GNSS. Системата отговаря на европейските директиви за заснемане и изследване на пътната и железопътната инфраструктури с цел хармонизирането им към съответните европейски стандарти.

Въздушните 3D скенери бяха представени от две нови системи – RIEGL LMS Q-780 и VQ-820-G. Скенерът LMS Q-780 е предназначен за бързо сканиране на различни територии от голяма височина, докато VQ‑820-G представлява батиметричен скенер и се използва за заснемането на дъната на реките, естествените и изкуствени водоеми, морските крайбрежия и пр., както и прилежащате им територии. И тук разполагаме с реалновременен вълнови анализ и сканиращите системи отговарят на европейските директиви за заснемане и изследване на водната и растителната инфраструктури с цел хармонизирането им към общностните стандарти.