ЕЛ МЕДИА - направление СЕЛСКО СТОПАНСТВО ЕЛ МЕДИА - направление ЕНЕРГИЯ
ЕЛ МЕДИА - направление ИНДУСТРИЯ

ИНФРАБИЛД - Строители списание за инфраструктурно строителствогодина VI, брой 7, 2012

Инсталации за производство на студен асфалт с непрекъснат цикъл на производство от Marini

Инсталациите с непрекъснат цикъл са добре познати и изпитани. Инсталациите с непрекъснат цикъл на производство са мобилни, лесни за монтиране, демонтиране и транспортиране до работната площадка.

При големи проекти, магистрали и скоростни пътища, тази технология се използва пълноценно и ефективно чрез групата на Fayat и своята марка Marini, която предлага тези съоръжения на Българския пазар. Пример за приложение е използването на технологията при основи и стабилизация, третирани с хидравлични свързващи вещества. Едно от първите приложения на тази технология е производството на стабилизация и основни и структурни пластове на настилката. Тази технология се използва за направата на мокра смес от фракции чакъл и хидротехнически свързващи вещества. Всички компоненти в производствената формула се контролират, измерват, дозират и миксират с останалите компоненти в съотношения и изискваната формула: агрегатите се дозират с много добра прецизност от +/-5%.; хидравличното свързващо вещество и пълнителят се дозират и контролират с точност от +/-5%. Добавянето на водата също е контролирано при дозирането в зависимост от формулата. Крайният хомогенизиран продукт с постоянен състав се доставя до мястото за полагане с камион анти сегрегиращ бункер. Непрекъснатият цикъл на производство позволява постоянно разпределение на свързващия материал, хомогенно разпределение на водата и постоянно покритие, при което стандартните отклонения на дозирането са изгладени, и резултатите по отношение на качеството на крайния микс не се засягат. След лабораторни тестове, непрекъснатият цикъл на производство позволява също използването на местни агрегати с добавяне на гранулирана корекция, вода и свързващо вещество. Възможно е също да се използва рециклиран материал, клинкер, шлака и RAP.

В случай на прилагане чрез хидравлично свързващо вещество, мощностите на инсталацията са между 200 и 600т/ч., но понякога те могат да бъдат по-големи – 1500т/ч.

Инсталациите за студено производство с непрекъснат цикъл на действие трябва да бъдат монтирани според планираното производство.