ЕЛ МЕДИА - направление СЕЛСКО СТОПАНСТВО ЕЛ МЕДИА - направление ЕНЕРГИЯ
ЕЛ МЕДИА - направление ИНДУСТРИЯ

ИНФРАБИЛД - Строители списание за инфраструктурно строителствогодина VII, брой 1, 2013

Тази година ще бъде изключително важна и предизвикателна за всички оперативни програми

Разговор с г-жа Ивелина Василева, Зам.- министър в МОСВ

Тази година ще бъде изключително важна и предизвикателна за всички оперативни програми

Уважаема г-жо Василева, през изминалата година влезе в сила Новият закон за управление на отпадъци. Кои ще са предизвикателствата пред общините, за да постигнат поставените изисквания?
Във всеки от регионите за управление на отпадъците, определени в Националния план за управление на отпадъците, системите за разделно събиране, повторна употреба, рециклиране и оползотворяване на битови отпадъци осигуряват като минимум изпълнението на следните цели: Най-късно до 1.01.2020 г. подготовка за повторна употреба и рециклиране на отпадъчни материали, включващи хартия и картон, метал, пластмаса и стъкло от домакинствата и подобни отпадъци от други източници на не по-малко от 50 на сто от общото тегло на тези отпадъци; Най-късно до 1.01.2020 г. подготовка за повторна употреба и рециклиране на строителни отпадъци на не по- малко от 70 на сто от общото тегло на тези отпадъци.

За изпълнение на тези цели следва да се въведат системи за разделно събиране на отпадъците, както и да се изградят допълнителни съоръжения за сепариране. Усилията на общините трябва да се насочат към подобряване на работата с организациите по оползотворяване на отпадъците. През последните години се положиха усилия за ускoряване на процесите по подготовка на проектите за изграждане на новата инфраструктура за третиране на отпадъците. Общинските администрации са активни по време на цялостния процес на подготовка и реализиране на инфраструктурните проекти. Наблюдава се и засилен интерес от страна на бизнеса за изграждане на съоръжения под формата на публично-частно партньорство, например Регионално депо Костинброд и Инсталацията за механично-биологично третиране в регион Варна. Организациите по оползотворяване на отпадъците от опаковки са заинтересовани да изграждат инсталации за сепариране и да разширяват наличните системи за разделно събиране на отпадъците. Задължително е разделното събиране на отпадъците, образувани от търговските обекти. Кметовете на общините са задължени да осигурят площадки за безвъзмездно предаване на разделно събрани отпадъци от домакинствата, в т.ч. едрогабаритни отпадъци, опасни отпадъци и други във всички населени места с население по-голямо от 10 000 жители на територията на общината до 14.07.2014 г. Що се отнася до строителните отпадъци, основен приоритет е създаване на мрежа от инсталации за третиране на строителните отпадъци, които произвеждат рециклирани строителни материали с гарантирано качество.

Бихте ли споделили на какъв етап е изграждането на регионалните системи за управление на отпадъци в общините?
По приоритетната ос 2 за сектор „Отпадъци” на ОПОС са договорени над 607 млн.лв. (98 % от бюджета на ос 2). Изплатени са 104,2 млн. лв. Общо в изпълнение са 24 проекта на стойност 660 млн. лв. В изпълнение са 5 договора за техническа помощ и 19 договорa за изграждане на регионални системи за управление на отпадъците. Както се вижда от данните, последните три години са силни за сектор „Отпадъци”. За този период са въведени в експлоатация депа и други съоръжения, които обхващат население над 400 хиляди души в страната в над 20 общини. В момента се изпълняват договорите за изграждане на регионални системи за управление на отпадъците /РСУО/ в Бургас и Габрово. Като добър пример може да се посочи и строителството на регионалните системи за управление на отпадъците на Ботевград и на Столична община. Регионалното депо за битови отпадъци на регион Ботевград е първото, финансирано по Оперативна програма „Околна среда 2007-2013 г.” от общо 23, което беше пуснато предсрочно с една година. В края на 2012 г. Европейската комисия даде одобрението си за втората фаза на проекта за изграждането на Интегрираната система за управление на отпадъците на столицата. Проектното предложение за Завод за механично-биологично третиране на отпадъците e част от цялостната система за дълготрайно и ефикасно решение за отпадъците на столицата и е на стойност около 200 млн. лева. Чрез него ще се осигури оптимално рециклиране на метал, пластмаса и хартия, ще се оползотворяват биоразградимите отпадъци, високоенергийната фракция, отделена от общия поток отпадъци ще се използва за производство на енергия. Първата фаза на проекта беше одобрена през юли 2011 г. и е в процес на изпълнение.

В нея е включено изграждането на депо за неопасни отпадъци, инсталация за компостиране на зелени и биоразградими отпадъци, както и изграждането на съпътстващата инфраструктура, обслужваща тези обекти (водоснабдяване, пътища и електрозахранване). Депото за отпадъци в местността Садината беше открито в края на 2012 г. от директора на генерална дирекция “Регионална политика” в Европейската комисия Валтер Дефа. Компостиращата инсталация в Хан Богров е в процес на изграждане и се очаква да бъде готова през тази година. Тази година започва изпълнението и на проект "Изпълнение на дейности по закриване и рекултивация на общински депа за битови отпадъци на територията на Република България, които не отговарят на нормативните изисквания" с бенефициент ПУДООС. Чрез него ще бъдат рекултивирани и закрити 58 общински депа, които не отговарят на нормативните изисквания, ще бъдат рекултивирани и озеленени хиляди декара общински терени, на чиито площи са се намирали депата. През програмен период 2007–2013 г. ОПОС финансира мерки за изграждане на базисната инфраструктура за управление на отпадъците – регионалните депа за управление на отпадъците. В следващия програмен период 2014-2020 г. водещ ангажимент ще бъде: Изграждане на инсталации за биоразградими отпадъци и зелени отпадъци; Изграждане на съоръжения за рециклиране, оползотворяване, обезвреждане на битови отпадъци; Разширяване/подновяване на системите за събиране и транспортиране на битови отпадъци; Поетапно закриване и рекултивация на общински депа за неопасни отпадъци, които не отговарят на нормативните изисквания; Осигуряване на съоръжения за третиране на опасни отпадъци от потока битови отпадъци (единствено на площадките, на които са разположени сепариращи инсталации и/или центрове за рециклиране); Изграждане на съоръжения за рециклиране, оползотворяване и обезвреждане на утайки от изградени ПСОВ, като се дава приоритет на съоръжения за компостиране; Изграждане на съоръжения за оползотворяване на отделения биогаз: от утайки от ПСОВ и от депа за неопасни отпадъци; Разработване и изпълнение на система за електронно подаване на данни за управление на отпадъците и подобряване на наличната система за отчитане.

В ход ли е вече подготовката за следващата оперативна програма 2014-2020? С какви очаквания се изправяте пред новите предизвикателства?
2013 година ще бъде изключително важна и предизвикателна не само за нашата оперативна програма, но и за всички оперативни програми. Голям брой проекти са във фаза строителство. Освен това процесът на програмиране е в ход и сега е най-интензивен. За оперативната програма „Околна среда” за периода 2014 – 2020 г. ще бъдат запазени приоритетните и през този програмен период теми: Подобряване и развитие на инфраструктурата за питейни и отпадъчни води и изпълнение на мерки, заложени в плановете за управление на риска от наводнения; Опазване и възстановяване на биологичното разнообразие; Подобряване управлението на отпадъците. Ще се търсят гъвкави форми на финансиране на проекти в сектор „Отпадъци”. Формите на финансиране, обаче, ще бъдат насочени към постигане на йерархията на отпадъците, т.е. ще бъдат насочени средства към предотвратяване образуването на отпадъци, а не за тяхното обезвреждане. Ефективно използване на ресурсите и адаптация и борба с изменения в климата; Разработване на стратегически документи на национално ниво и на съответните прилагащи документи (ръководства, методически указания и др.). В процеса на програмиране тези първоначално определени тематични области ще бъдат обособени и договорени с ЕК в цели, приоритети и дейности/мерки, съобразно визията за структурата за управление на средствата от фондовете на ЕС на национално ниво за следващия програмен период. МОСВ сформира работна група за разработване на Оперативна програма в сектор “Околна среда” за програмния период 2014-2020 г. Работната група е с участието на всички заинтересовани страни – централната и местните власти, неправителствения сектор и социално-икономическите партньори. Вече са разработени стратегията на програмата, първоначален вариант на приоритетни оси, включително финансово разпределение, дейности и бенефициенти. Този месец стартират и обсъжданията с колегите от Европейската комисия, като до края на м. март очакваме да бъде готов окончателният вариант на Оперативна програма „Околна среда 2014-2020 г.”.

Материалът е приключен редакционно на 15.02.2013