ЕЛ МЕДИА - направление СЕЛСКО СТОПАНСТВО ЕЛ МЕДИА - направление ЕНЕРГИЯ
ЕЛ МЕДИА - направление ИНДУСТРИЯ

ИНФРАБИЛД - Строители списание за инфраструктурно строителствогодина VII, брой 2, 2013

Новото поколение товарачи серия 500

Bobcat отново поставя световни стандарти в предлагането на мини челните товарачи

Новото поколение товарачи серия 500

Представяне
Новите модели товарачи Bobcat серия 500 комбинират всички предимства на наистина компактния товарач с много нови подобрения. Мини челните товарачи S510, S530, S550, S570, S590 и мини верижния товарач T590 принадлежат към нова платформа на средния размер и респективно заместват досегашните модели S150, S175, S160, S185, S205 и T190. Всички нови товарачи предлагат значително подобрена видимост, характеристики, комфорт и навременна защита в компактен размер.

Подобренията на машините са резултат от усилени проучвания на търсенето и удовлетвореността сред клиентите. Инжинерите на марката влагат усилията си в няколко основни направления:

Комфорт на оператора
Кабината е херметизирана с поддържане на по-високо налягане против запрашаване – постигнато чрез едно непрекъснато уплътнение. Нивата на шум са значително по-ниски както за оператора, така и за страничните наблюдатели. Товарачите Bobcat са единствените в индустрията с подвижни джойстици SJC монтирани на седалката. Контрола е електронен върху хидравличното задвижване – надеждността на тази система е ненадмината, същевременно спестява място в кабината и не отделя топлина в нея, а контрола е наистина прецизен – без съпротивление – безценно при дългите часове работа. При стандартният контрол с лостове и педали също има обновяване – включена е и възможност за настройка на ъгъла за максимално удобство според индивидуалните предпочитания.

Пространството в кабината е значително по-голямо – решетката на кабината вече е от вътрешната страна на стъклата за по-лесно почистване и по-голямо вътрешно пространство, повече място за движение на седалката, по-голямо разстояние между предпазния бар и седалката. Климатичната система е оптимизирана, с пропорционален вентилатор и е наистина тиха. Капацитетът е повишен с над 35%, добавени са още 3600-ви въздуховоди. Дизайнът на седалката е подобрен, добавени са допълнителни отделения за съхранение, радио подготовка, 12V изход за зарядно и др. И не на последно място – новият пълноцветен дисплей прави управлението значително по-лесно, особено при работа със специализирани работни устройства. Следенето на ключови функции на машината е много по-опростено.

Видимост
Товарачите Bobcat се славят с най-добрата видимост и маневреност. При новите модели те са още по-добри. Това е постигнато като положението на кабината е изведено по-напред, по близо до прикачните устройства. Благодарение на новия дизайн на раменете става възможно вратата и прозорците да станат по-големи. Резултата е подобрена видимост във всички посоки с 30% и значително подобрен достъп до кабината.

Обновена е също така и осветителната система – вече крушките са 2х2, подобрени са рефлекторите и лещите. Резултат – 50% по-добра осветеност на предните фарове и многократно по-лесна работа при ниска осветеност.

Производителност
Дизайнът на повдигащите рамене е изцяло променен и заедно с подобреното разпределение на масите в машината, както и подобрената хидравлична система, капацитетът нараства значително. При еднакви параметри на двигател и тегло на машината новите модели повдигат значително по-големи товари. При товарачите с вертикално повдигане имаме 7 см по-широк обхват. Междуколесната база е по-голяма и машината е значително по-стабилна и с по-голяма товароподемност, с по-голяма избутваща сила. Хидравличното налягане е увеличено от 227 на 241 bar, броя на 45 и 90-градусовите фитинги е намален, потокът е по-ефективен и машините имат по-голяма сила на отлепване, могат да работят по-продуктивно с работни устройства, изискващи голям хидравличен поток. Обратното налягане е по-малко, което значи повече мощност за хидравличните функции.

Патентованата двупътна охладителна система поема студен и чист въздух от горната част на машината, радиатора не се задръства и запазва капацитета си постоянен, без необходимост от честа поддръжка. Капацитета на охлаждане на двигателя е повишен с 12%.

Единствено при Bobcat двигателят е напречно разположен, което допринася за оптимизация на разпределението на масите, охлаждането и достъпа до сервизни точки. Чрез този тип на разположение също така става възможно връзката двигател - хидравлична помпа да бъде постигната чрез редукция. Така при по-ниски обороти на двигателя имаме максимална мощност в хидравликата и максимална горивна ефективност.





Надеждност/стабилност
Единствено при Bobcat хидравличния бързосменник е вграден и защитен в повдигащото рамо с предпазител. Намаленият брой хидравлични връзки при новите модели минимизира риска от течове на хидравлична течност. Вградената здрава задна броня защитава задния капак и прилежащите компоненти. Формата й, заедно с тази на дъното на машината, е оптимизирана против засядане в мек терен. Еднокомпонентният заден капак е още по-здрав и е изграден от по-дебел стоманен лист. Щампованата форма предпазва стоповете от повреда – най-честата при работа с такъв тип машини.

Мини товарачите Bobcat са единствените, при които задвижващите вериги на ходовата част не изискват реглаж и обслужване – Никога! За това задвижващата система остава без промяна. Осите и лагерите също са без промяна – отново, те не изискват гресиране и поддръжка.

Окачването на двигателя е подобрено – елиминирана е 4-тата точка, което води до балансиране и намаляване на вибрациите в машината. В комбинация с обновения ауспух, неподвижно свързан с двигателя, инженерите на Bobcat постигат едни от най-ниските нива на шум в бранша.

Сервизна пригодност
Най-добрата в индустрията достъпност до точките на обслужване и ремонт - кабината се повдига чрез развиване на 4 болта и дава широк достъп до хидравличните компоненти. Задният капак на машината се отваря широко, радиаторите са в горната част на машината – защитени от прах и повреди, и не пречат на достъпа до двигателя и прилежащите компоненти. Самите те се почистват лесно, благодарение на 30-градусовата отваряща система. Напречното разположение на двигателя дава достъп до всички негови компоненти. Филтрацията на хидравличното масло е подобрена – порите на филтъра са намалени от 90 на 10 микрона, което се отразява на живота на хидравличното масло и интервалите на подмяна. Обновен е и уреда за разчитане на нивото на хидравличното масло.

Официалният вносител Мегатрон ЕАД и тази година ще продължи успешната кампания за безлихвен лизинг. Както и при серия S600, още първите произведени машини в завода в Добджиш, Чехия от новата серия 500 ще бъдат доставени в България.

Машините ще са достъпни за оглед и тестване целогодишно, във всички търговски бази на компанията. Отново – всички товарачи Bobcat са с гаранция 4000 моточаса или 3 години. Тази година Мегатрон предвижда отваряне на още представителства, демонстрации из цялата страна, разширяване на сервизният екип и още по-добри сервизни условия.



МЕГАТРОН

София 1138, ул. Самоковско шосе 2А
тел.:02/ 9751555
факс:02/ 9737225