ЕЛ МЕДИА - направление СЕЛСКО СТОПАНСТВО ЕЛ МЕДИА - направление ЕНЕРГИЯ
ЕЛ МЕДИА - направление ИНДУСТРИЯ

ИНФРАБИЛД - Строители списание за инфраструктурно строителствогодина VII, брой 2, 2013

Многослойни тръби от PE100RC с търговски марки RCprotect® и Gerofit® - иновационни решения в методите за алтернативно полагане на тръбопроводи

Разговор с г-жа Любка Попадиина, Управител на Келмапласт - България

Многослойни тръби от PE100RC с търговски марки RCprotect® и Gerofit® - иновационни решения в методите за алтернативно полагане на тръбопроводи

Г-жо Попадиина, разкажете повече за многослойните тръби за алтернативно полагане, които Вашата фирма предлага.
Развитието на алтернативните технологии за полагане на полиетиленови тръби – хоризонтално сондиране, фрезоване, рилайнинг и други, както и намаляването на разходите за изграждане чрез използване на изкопаните земни маси за обратно засипване, доведе до появата на ново поколение тръби от материал РЕ100RC, които са подходящи за алтернативните технологии. Немската фирма Gerodur MPM GmbH, чиито представител за нашия пазар е Келмапласт-България разработи две иновационни серии от многослойни тръби, наречени RCprotect® и Gerofit® в отговор на новите изисквания. Диаметрите, в които се произвеждат тези тръби, са в диапазона DN/OD 25 до DN/OD 630 с номинално налягане PN10 и PN16. Свързването им се осъществява чрез челно и електродифузно заваряване.

Какви са областите на приложение и предимствата на тръбите RCprotect® и Gerofit®?
Тръбите, изработени от материал PE100RC, са с много голяма устойчивост на бавно нарастване на пукнатини, причинени от концентрирани натоварвания. Серията тръби RCprotect® са подходящи за полагане в открит изкоп без пясъчно легло, като земният материал от изкопа може да се използва за обратно засипване. Освен това те могат да се използват и за безизкопно полагане, ако почвата не е камениста. Серията тръби Gerofit® имат допълнителен защитен слой от полипропилен (РР) и са особено подходящи за използване при безизкопно полагане в камениста почва или по метода „рилайнинг”. За разлика от подобни тръби на други производители, тръбите Gerofit® се заваряват челно без забелване на защитния полипропиленов слой и без да е необходимо заваръчният шев да се защитава и обработва допълнително, което води до икономия на средства и време. Предимствата на тръбите RCprotect® и Gerofit® накратко са: дълъг експлоатационен живот (минимум 100 години) при алтернативни технологии на полагане; по-ниски разходи за полагане в сравнение с тръбите от материал РЕ100 при използване на алтернативни технологии; намаляване времето за полагане, което в редица случаи е изключително важно.

С какви документи и тестове се доказва качеството на тръбите, произведени от материал PE100RC?
Тръбите RCprotect® и Gerofit® отговарят на всички изисквания на БДС EN 12201:2011. Качествата и процедурите за изпитване на тръби от материал PE100RC за алтернативно полагане обаче превишават тези на тръби от РЕ100. Затова те се определят от документа PAS 1075 (Publicly Available Specification = Публично Достъпна Спецификация). Той се явява като допълнение към съществуващите стандарти и е специално създаден и приложим за полиетиленови тръбопроводи, изграждани по алтернативни технологии. Тестовете за качество, дефинирани в PAS 1075 са: тест за иницииране на пукнатини (FNCT според ISO 16770, EN 12814-3), тест с набраздена тръба (NPT според ISO 13479), тест за точково натоварване (според PAS 1075). Искам дебело да подчертая, че само производител, който притежава PAS 1075 за произвежданите от него тръби от материал PE100RC, може да гарантира устойчивост на образуване на пукнатини на тръбите от материал PE100RC, както и 100 години експлоатационен живот. Ако такъв производител не притежава PAS 1075 за произвежданите от него тръби, той трябва да извършва горецитираните тестове за всяка отделна партида в Hessel Ingenieurtechnik GmbH и да ги прилага при отделните доставки.



КЕЛМАПЛАСТ - БЪЛГАРИЯ

София 1000, бул. Драган Цанков 36, ИНТЕРПРЕД - СТЦ, бл. Б, офис 716
тел.:02/ 9713366
факс:02/ 9733197