ЕЛ МЕДИА - направление СЕЛСКО СТОПАНСТВО ЕЛ МЕДИА - направление ЕНЕРГИЯ
ЕЛ МЕДИА - направление ИНДУСТРИЯ

ИНФРАБИЛД - Строители списание за инфраструктурно строителствогодина VII, брой 3, 2013

Xylem извежда изпомпването на по-високо ниво

Практичен случай на приложение при заравяне на кабели в морското дъно

Xylem извежда изпомпването на по-високо ниво

Има множество услуги във всекидневието, които приемаме за даденост. Сърфиране в интернет, изпращане на електронна поща и разговори с роднини в чужбина – всичко това е възможно с едно натискане на бутон, като в повечето случаи не се замисляме и не оценяваме какви технологии стоят зад всички тези дейности.

Съществува погрешно схващане, че повечето международни комуникации се извършват през сателит. В действителност повече от 95% от този трафик всъщност се извършва през подводни съоръжения. Трансферът на данни по тези кабели е не само по-евтин, но и по-бърз от сателитния трансфер.

В райони в близост до брега или риболовни зони тези кабели се заравят в морското дъно, за да се предпазят от повреждане. Причините за повреждане на кабела могат да са различни – от котви на големи плавателни съдове в близост до брега или от рибарски мрежи в риболовните зони. От първостепенно значение тук са специализираните познания и висококачественото оборудване.

По принцип кабелите се заравят в морското дъно по два начина. Едната възможност е чрез влачене на плуг от голям плавателен съд, като едновременно се извършват и двете операции – поставяне на кабела и заравяне. Друга възможност е използване на дистанционно управляема установка, която изхвърля водна струя под налягане в морското дъно, като оформя изкоп на желаната дълбочина и поставя кабела.

Такава система се използва от датската компания ASME A/S – лидер в производството на техника за офшорната промишленост. ASME A/S се свърза с Xylem Дания със запитване за доставка на помпена система, която да се монтира в изработвана по поръчка на клиента дистанционно управляема установка, която не само да подава вода с достатъчно голямо налягане, така че да изкопава траншеи на дълбочина един метър, но и да издържа на суровите морски условия на дълбочина от 400 метра.

Заради перфектната си ефективност Xylem Дания предложи да се използват две потопяеми многостъпални помпи Vogel Pumpen модел TVS от неръждаема стомана. При напор от 500 метра двете помпи могат да подават нужната водна струя, която да прокопава исканата дълбочина на траншеята. Освен това помпите са изработени от отливки на неръждаема стомана по метода на инвестиционното леене, което още повече увеличава устойчивостта на агрегата на корозия и износване при суровите условия на океана.

“При проекти, свързани с прокарване на кабел по морското дъно, един от най-ефективните методи за предпазване на кабела от външно повреждане е заравянето му.”

Друго много важно основание за закупуването на новата система беше лесния монтаж и поддръжка. Дистанционно управляемите установки са подложени на бурни води и силни течения, така че намаляване честотата за осигуряването на достъп до оборудването с цел извършване на дейности по поддръжката води намаляване използването на резервни съоръжения, както и намалява разходите за персонал. Всичко това в допълнение спестява финансови средства от жизнения цикъл на помпата.

“Имаме чудесни взаимоотношения с Xylem. Те отделиха достатъчно време да посетят неколкократно обекта, за да гарантират, че са спазени всички изисквания към помпеното оборудване.”

“С използване на потопяеми помпи Vogel можем да предложим на клиентите си опростено, надеждно и издръжливо решение.“

Благодарение на опита и обширното продуктово портфолио, което Xylem може да предложи, ASME A/S спечели с помпена система, която не само отговаря на всички изисквания, но и помпите Vogel Pumpen от неръждаема стомана Duplex могат да издържат на трудните условия, които предлага океана.

За контакт и информация в България:



АКВАСТАРТ

София 1618, бул. Братя Бъкстон 40
тел.:02/ 9312176, 8552106
факс:02/ 8552106