ЕЛ МЕДИА - направление СЕЛСКО СТОПАНСТВО ЕЛ МЕДИА - направление ЕНЕРГИЯ
ЕЛ МЕДИА - направление ИНДУСТРИЯ

ИНФРАБИЛД - Строители списание за инфраструктурно строителствогодина VII, брой 3, 2013

Разширение на летище София

Разширение на летище София

Превръщането на София в столица на страна, членка на Европейския съюз, значително увеличава натовареността на летище София, респективно Терминал 2. Тук се реализира първият контакт със страната ни на пътници от най-далечни краища на света. Впечатленията от него са решаващи за личното им отношение и тяхната цялостна предства за България. След шест години на много успешна експлоатация на Терминал 2 (открит през 2006 година) на столичното летище стартира проектът за неговото разширение.

Статистическите данни за работата му впечетляват и респектират. Досега през него са преминали 20 милиона пътника при пропускателна способност – 2500 пътници в час пик. Бъдещите параметри са още по-показателни. След четири месеца, които са и срокът за завършването на строителните дейности на Летище София, пътникопотокът ще бъде увеличен с 200 хиляди.

Нуждите на гражданската авиация определят изграждането на два нови перона за бизнес авиация и един за големи междуконтинентални самолети от ранга на Boeing. Изграждат се и две нови пътеки за ролиране – скоростна и свързваща. Това е необходимо за осигуряване постоянно нарастващият пътникопоток и специални процедури за различните видове полети.

Терминална сграда № 2 e изградена върху площ от 56 500m2, с допълнителна галерия с дължина от 200m. За авиопасажерите са осигурени всички необходими удобства за качествено и бързо обслужване. Цялото оборудване включва 34 гишета за регистрация, 7 пътнически ръкава и четири автобусни изхода. След реконстукцията, която започна в началото на месец февруари тази година, терминалът ще бъде оборудван с 4 нови изхода на площ 155 m2. Тази площ дава възможност вътрешното обзавеждане на сградата да съответства на значението на София като европейска столица. Архитектурният облик ще бъде запазен, а отвътре новите изходи ще бъдат изградени според техническите изискванията на Шенгенското законодателство. Така реконстуирано, летището ще може да поема още двеста хиляди пътници.

Транспортната структура на летище София за изминалата 2012 година има много добри експлоатационни параметри. Преминали са и са обслужени качествено 2,5 милиона пътници.

Технически параметри на проекта
Реализацията на проекта премина през значителна подготовка. Строителството започна на 12 февруари 2013 година. Използват се максимално съществуващите строителни съоръжения, за да се постигнат целите за подобряване удобствата на авиопасажерите и общия архитектурен облик. На приземния етаж ще бъде усвоено покритото пространство, което в момента е използвано за паркиране на служебни автомобили. Неговата обща площ се равнява на 155m2. Това значително ще повиши използваемостта на наличните съоръжения. На друго ниво реконструкцията на галерията се удължава със 193m2. Общо обектът се удължава в северна посока с около 6m.

Част от съществуващата окачена фасада ще бъде демонтирана. На нейно място ще бъде изградена нова стоманобетонна плоча, стълби и асансьори ще осъществяват връзката между двете нива. Тези промени осигуряват много повече място за пътниците, премахват впечатлението за „едноетажност” и правят структурата на летище София подобна на световните летища като Хийтроу, Кенеди и др.

Галерията за пасажерите е от най-важните съоръжения за всяко летище. Тя е комбинация от места за сядане и движение, почивка и зони за изчакване. Параметрите на вътрешността на галерията са важни за цялостното й функциониране. Подовото покритие на галерията е гранитогрес върху циментова замазка и стоманобетонна плоча, колони от стоманобетон, таванът е окачен – метален, отворен с метални вертикални ламели. Това ще задоволи и най-високите изисквания за удобство, здравина и функционалност. Фасадите са окачени. Покривът е от конструкция от стоманобетонни греди и профилна поцинкована ламарина. Довършителното покритие на покрива е прахово боядисана алуминиева ламарина. Под козирките на ниво +5,25 е монтиран алуминиев окачен таван. Тези строителни технологии са избрани като най-подходящи за достигане на целите на проекта.

Оборудването за галерията на пътниците трябва да осигури изпълнението на всички най-важни изисквания на стандартите за сигурност, безопастност и граничен контрол. Всички плъзгащи врати ще бъдат с възможност за ръчно отваряне, застопоряване и с резервно захранване от акумулатор. Системите за видеонаблюдение, полетна информация, озвучаване, контрол на достъпа, мониторинг и сградна автоматизация са проектирани като разширение на съществуващите досега системи. Това ще направи международните пътувания да съответстват на най-високите стандарти за сигурност, изисквания за бързина и удобство.

Европейски сертификати
Характеристиките на летище София получават най-висока оценка според международните изисквания за летателна безопастност. Столичното летище от есента на 2013 г. ще бъде сертифицирано с клас 3В, който позволява кацане и при нулева видимост и най-трудни атмосферни условия. Определено това ще повиши транспортния поток, както за пътници, така и за товари. Сега на летище София кацането е допустимо при условията на категория 3А - приемане на решение за кацане от височина до 30 метра и далечина на видимост на пистата за излитане и кацане – 200 метра. Единица са европейските летища с категория 3 В – вертикална видимост 15 метра и хоризонтална 50 метра или по-малко по преценка на екипажа. За съжаление, не всички самолети са оборудвани с апаратурата, която дава възможност да се осъществи кацане на 3 В. Летателните апарати - Airbus 319, Airbus 320, имат апаратурата – такива са летателните машини на повечето европейски авиокомпании, но бразилските Embraer E90 нямат фабрично заложена такава. Разбира се, състоянието на навигационното оборудване бързо се развива.

За обща оценка на равнището се използват показатели за качество, които са признание за съвременните условия за обслужване на пътниците и най-висок професионализъм на персонала. Софийското летище отговаря на всички европейски стандарти за качество, като от май 2012-та година е сертифицирано съгласно изискванията на Международната организация по стандартизация (ISO) с издаването на серификати по два стандарта ISO 9001:2008 (Управление на качеството), ISO 14001:2004 (Управление на околната среда). Валидността им е 3 години и обхващат цялата сфера на дейности, извършвани от Летище София. Прилагането на Системата за управление на качеството и околната среда гарантира, че всички дейности са насочени към ефективно управлние на ресурсите и непрекъснатото повишаване на качеството на предлаганите услуги.

Нови транспортни възможности с центъра на града
Много важен параметър на стойността на комуникациите за едно летище са транспортните връзки с центъра на града. Сега те са осигурени с два вида транспорт – специализирана автобусна линия и таксиметров транспорт. Скоро нивото на транспортните комуникации на летище София ще се повиши значително. Метростанцията на летището трябва да бъде завършена до 2015 година. Така за придвижването до центъра на София ще са необходими маскимално десетина минути. За всички, които използват летището, това ще бъде едно изключително удобство, което ще го отличава положително от подобни съоръжения в други столици. До повечето летища, например тези за Брюксел или Москва, достъпът до съответните центрове е затруднен и е необходимо да се използва сравнително бавен специализиран транспорт. Най-добро в комуникационната област остава летище Франкфурт с неговите преки връзки с железопътен транспорт.