ЕЛ МЕДИА - направление СЕЛСКО СТОПАНСТВО ЕЛ МЕДИА - направление ЕНЕРГИЯ
ЕЛ МЕДИА - направление ИНДУСТРИЯ

ИНФРАБИЛД - Строители списание за инфраструктурно строителствогодина VII, брой 4, 2013

Новата Mazda 6 - пресечната точка на икономичността и мощността

Новата Mazda 6 - пресечната точка на икономичността и мощността

За пореден път Mazda показа на автомобилния свят, че нейният дизайнерски екип е сред най-добрите. Новото трето поколение на Mazda 6 спира дъха със своите загадъчност и елегантност, олицетворена от новата дизайнерска линия KODO - духът на движението. На 4 април тази година в Леверкузен революционният й дизайн спечели престижната награда „red dot“ за 2013 година и така добави нов международен трофей към своята немалка колекцията от награди. А веднъж стъпи ли на пътя Mazda 6 събира всички погледи и носи чувство на удовлетвореност и наслада у своя собственик.

SKYACTIV е изцяло новата технология, върху която е базирано третото поколение на Mazda 6. Това е изцяло нов подход за по-приятно и незабравимо шофиране, същевременно подобряваща разхода на гориво и намаляваща емисиите на СО2 в околната среда. В основата на SKYACTIV технологията са иновациите, фокусът върху оптимизиране на двигателя с вътрешно горене и намаляване на теглото на основните компоненти на автомобила. Решенията, които променят коренно шофирането с новата технология са в новосъздадената конфигурация на изпускателните тръби, нова форма на буталото, намалените тегла на детайлите и вътрешното съпротивление, както и много други. Едно от предимствата на новата Mazda 6 – в резултат от оптимизирането на двигателите и отделянето на въглеродни емисии в околната среда е, че моделът отговаря напълно на влязлата вече в сила в ЕС EURO 5 директива за емисиите от бензиновите двигатели и отговаря на заложените норми в EURO 6 директивата за емисии, която предстои да започне да действа през 2014/2015 за дизеловите двигатели. Впечатляващ е и ниският разход на горива на новата Mazda 6 дори при бензиновия 2.5-литров двугател със 192 конски сили и дизеловия двигател 2.2-литров със 175 конски сили, като средният комбиниран разход на моделът е 6.3 (6.4) литра и 4.8 (4.9) литра респективно за седан (комби) моделите.

С новата Mazda 6 шофирането се пренася на следващото ниво и прави невъзможно връщането назад в технологично и естетическо отношение. Тя включва най-доброто от производствения и технологичен потенциал на Mazda, изразяващ се както в динамичните качества, пътното поведение и дизайна, така и в опазването на околната среда и безопасността. С новото поколение на Mazda 6 и технологиите за сигурност на активна системата за безопасност i-ACTIVSENSE шофирането никога не е било по-безопасно и приятно. Наборът от системи за сигурност, които да алармират и асистират на водача при потенциални възможности за възникване на пътен инцидент, както и да осигурят по-висока сигурност и комфорт по време на пътуване, е забележителен. Ето и някои от тях, с които си заслужава всеки да се запознае: MRCC (Mazda Radar Cruise Control – адаптивна система за оптимално поддържане и регулиране на зададена скорост от 30км/ч до 200км/ч.; DRSS (Distance Recognition Support System) - система, уведомяваща за дистанцията до предния автомобил; и SBS (Smart Brake Support) - система, предотвратяваща сблъсък при скорост от 30 км/ч до 200 км/ч. Lane Departure Warning System (LDWS) - система следяща маркировката на пътя по време на движение, имащ за цел да предупреди водача при пресичането на маркировката на пътя несъзнателно (без завъртане на волана). Rear Vehicle Monitoring (RVM) - система за отчитане на приближаващи отзад автомобили, които попадат в сляпото петно на водача. Hill Hold Assist (HHA) - система за подпомагане тръгването по наклон, поддържаща спирачката до момента в който автомобила има достатъчно тяга да потегли, с цел да се избегне връщането назад по наклона.

Освен наборът от системи в активната система i-ACTIVSENSE не по-малко внимание заслужава нововъведението на Mazda - системата i-ELOOP за регенериране на спирачната енергия. Това е първата в света автомобилна система, която използва кондензатори за съхранение на елетрическата енергия, която се генерира по време на спиране и по този начин да захрани електрическите системи на автомобила, намалявайки разхода на гориво. При пълен капацитет кондензаторната система може да захрани елетрическите системи на автомобила за около минута. По този начин i-ELOOP перфетно се съчетава със системата i-stop и може да осигури по-голямата част от елетрическите нужди на автомобила.

Накратко новото поколение Mazda 6 вдъхва увереност и сигурност на пътя с множеството си нововъведения. Към стабилността на пътя и екологоориентираността на автомобила се добавят нисият разход на гориво, незабравимият дизайн и множеството допълнителни удобства, които карат човек да се доближи максимално до своя автомобил и да почувства удоволствието от шофирането.

Екипът на издателство Ел Медиа имаше привилегията да изпробва способностите на новата Mazda 6. Резултатите трудно биха могли да бъдат описани накратко. Автопилотът, асистиращите системи за сигурност, луксозният интериор и множеството допълнителни удобства и нововъведения направиха шофирането незабравимо преживяване за екипа ни. Дълго след като демонстративният автомобил бе върнат емоциите остават силни и мотивират нашите служители да се стремят към най-доброто.



СТАР МОТОРС

София 1592, бул. Христофор Колумб 43, национален телефон: 0700 123 56