ЕЛ МЕДИА - направление СЕЛСКО СТОПАНСТВО ЕЛ МЕДИА - направление ЕНЕРГИЯ
ЕЛ МЕДИА - направление ИНДУСТРИЯ

ИНФРАБИЛД - Строители списание за инфраструктурно строителствогодина VII, брой 4, 2013

Мостът на възобновяемата енергия

Мостът на възобновяемата енергия

Еволюцията на алтернативни методи за транспорт през последните няколко години се разпростря в различни визии. Когато днес говорим за технологично напреднал и екологичен транспорт, имаме предвид не само модерните транспортни средства и алтернативните горива, но и инфраструктурата. Съвременната транспортна инфраструктура също може да е „зелена” и дори произвеждаща енергия.
Ще ви запознаем с най-емблематичния проект в това отношение – вятърно-соларен мост на бъдещето. Това чудновато архитектурно и технологично творение вероятно ще се реализира като модернизирана отсечка от магистрала между два италиански града. Цялата система на моста ще е в състояние да произвежда над 40 милиона киловатчаса годишно.


текст Вела Динкова

Една идея, заслужаваща възхищение
След като вече имаме ясно поставени глобални цели за задоволяване на енергийните нужди с все по-голям процент възобновяема енергия, е необходимо да се мисли по-креативно върху проблема, къде да се поставят толкова много инсталации за производство на „зелена” енергия. Знаем, че соларните и вятърните паркове заемат големи пространства ценна земя. За справянето с този недостатък трябва да се даде специална награда за оригинално решение на италианските дизайнери Франческо Колароси, Джована Сарачино и Луиза Сарачино. Техни са идеята и проекта за футуристичен мост, така нареченият „Solar Wind Bridge”, който съчетава слънчеви панели, вятърни турбини и озеленяване в модерна мостова конструкция. Това е първият по рода си новаторски проект на пътно инфраструктурно съоръжение, което ще произвежда енергия от възобновяеми източници. Уникално вплитане на мост, електроцентрала и зелена система в едно. Съвсем заслужено проектът получава втора на града в международния онлайн конкурс Solar Highway Competition за екологичен мост, свързващ общините Баняра Калабра и Шила в южната италианска провинция Калабрия.

Разположени над котловини, реки и проломи, мостовете са съоръжения, излагани обилно на слънчева светлина, най-често съчетана с доста силни ветрове. Поради тази причина концепцията за вятърно-соларния мост изглежда много смислена. Освен като част от пътна артерия, мостовата конструкция може да се измисли и построи така, че да улавя и преобразува в електричество падащата слънчева радиация или вятъра. А защо не и двете заедно? Точно това са предвидили за вятърно-соларния мост неговите проектанти. Те предлагат мрежа от соларни клетки да покрива пътната повърхност на моста, а в пространството между носещите стълбове на моста да бъдат интегрирани вятърни турбини. Който смята, че вятърните турбини не изглеждат добре, значи не е виждал проекта за Solar Wind Bridge. Това е фантастично преплитане на технологии, естетика и ефективност. Няма друг модерен мост с такова оригинално излъчване и с толкова положителни функции. Наистина уникален във всяко едно отношение.

Идеята прераства в проект за мост на бъдещето
Слънчево-вятърната концепция за моста е плод на въображението и напредничавото мислене на трима италиански архитекти, по повод състезанието „Соларен парк Юг - Слънчеви магистрали”, организирано от управлението на италианската провинция Калабрия. Целта е модернизация и разширяване на магистрала А3 Салерно-Реджо Калабрия. Поради лошото си трасе, тя често е приемана като символ на изостаналост в Южна Италия. Достъпността до провинция Калабрия е била толкова трудна, че за нея се е говорело като за трети остров (освен Сицилия и Сардиния). Държавната агенция за обществени пътища ANAS, под контрола на Министерството на инфраструктурата и транспорта в Италия, предвижда реконструкцията на автомагистралата в участъка между общините Шила и Баняра да включва изграждане на модерен мост, заради което е обявен международен конкурс за проект. Целта на конкурса „Соларен парк Юг” е да стимулира революционни предложения и конкретни идеи за повторното използване на магистралата в Калабрия. Желанието е вместо напълно да се разрушава стария път, включващ стоманобетонни виадукти, той да бъде обновен чрез включване на екологично чисти технологии за получаване на енергия от възобновяеми енергийни източници. Интегрирането на подобни инсталации с пътната инфраструктура и спестяването на време и средства за излишно разрушаване, ще редуцира количеството строителни отпадъци и ще доведе до минимален негативен ефект върху ландшафта.

Този участък от магистралата попада в един от най-живописните крайбрежни райони на провинция Реджо Калабрия. В същото време там трафикът е много натоварен, което налага прокарване на модерна пътна инфраструктура през красив природен ландшафт. От тези съображения идеята за проект „Соларен парк Юг” ангажира вниманието на няколко ресорни министри – на инфраструктурата, на околната среда, на икономическо развитие и културното наследство. Всички те заедно с управлението на АNAS и администрацията на провинция Калабрия стигат до решение проектът да запази ландшафтната идентичност на района, магистралата да открива живописните пейзажи и да се намалят максимално разходите и влиянието върху околната среда. В този смисъл изкристализира идеята за повторна употреба на магистралата. От източник на замърсяване да се превърне в източник на възобновяема енергия. Изпълнението и мониторинга върху такъв проект определено ще доведе до опазване и популяризиране на природните дадености на местността, и съответно до засилване на устойчивото развитие на обекта.

Оригинално място за вятърни турбини
Защо да се заема земя за поставяне на вятърни турбини, като може да се използва празното пространство под моста? Мостовете и вятърните турбини изглеждат като създадени едни за други. Обикновено мостовете са високо разположени над специфични вдлъбнати форми на релефа и над реки, където има условия за образуване на силни въздушни течения. През новия мост между Шила и Баняра определено ще преминават ветрове, които би било жалко да останат неизползвани. Така разсъждават създателите на Solar Wind Bridge. В конструкцията на моста, между носещите колони, те предвиждат интегриране на 26 вятърни турбини, които ще генерират значително количество електроенергия - над 36 милиона киловатчаса годишно. И това не е всичко. Освен, че ще произвеждат електроенергия, тези турбини ще са така вградени в моста, че ще изглеждат като бижута, украсяващи силуета на моста. Знаем, че по отношение на традиционните вятърни паркове естетичната оценка е много спорна. Тук обаче, такова притеснение не съществува, защото едва ли ще се намери някой, който да не признае красотата на Solar Wind Bridge. Особено с такова допълнение на вятърни турбини.

Вместо асфалт и бетон - соларни клетки
Но възможностите за улавяне и използване на вятърната енергия от Solar Wind Bridge са само половината от уравнението за получаване на чиста енергия. Традиционният, черен асфалтов път ще се замени с гъста мрежа от фотоволтаични клетки, покрити с прозрачна, пластмасова защита, достатъчно здрава, за да издържи на тежестта на всички големи превозни средства. Тази пътна настилка е предвидена за 20 километра и ще произвежда 11.2 милиона киловатчаса годишно електроенергия от слънцето. Изобретението за „слънчевия път” е на американския електротехник Скот Брусо. Компанията му Solar Roadways, базирана в щата Айдахо, получава финансиране от американското правителство за развитие на прототипа в реални обекти.

Тази пътна настилка включва и друго революционно решение – комбиниране на соларните панели със светодиоди за ефективно осветление и сигнализация. Ако през нощта пешеходец стъпи на такава настилка, пътят под него се осветява на разстояние от няколко метра, а от двете страни на платното се появява подкана към шофьорите за намаляване на скоростта. Един „умен” елемент от соларната пътна настилка с размери 3.6 на 3.6 метра дава 7.6 киловата електроенергия за ден. Освен това тази многофункционална пътна настилка ще има и система за стопяване на сняг и лед, като така ще може до голяма степен да се самопочиства.

„Зелена разходка”
Solar Wind Bridge не е само комбинация от мост с вятърни турбини и слънчеви панели. Създателите на проекта не спират до тук. Те предвиждат мостът на бъдещето да включва и жива система. От едната страна на платното ще има озеленена алея с дървета, а от другата - оранжерия за плодове и зеленчуци. Хората ще могат да спират и да си купуват продукти от там . По този повод Франческо Колароси, Джована Сарачино и Луиза Сарачино обясняват, че не са съвсем сигурни дали е добра идея да се произвеждат плодове и зеленчуци точно до натоварен път. От здравословна гледна точка не е препоръчително да се консумират култури, отглеждани в близост до пътни артерии, заради замърсяването с газове и аерозоли от изгарянето на горивата. Създателите на проекта обаче не се притесняват от това. Те смятат, че е нормално в процеса на работа някоя идея да отпадне. Дори хрумването за оранжерията да е спорно и да не стигне до реализация, мостът ще има зелена система, изградена от декоративни растителни видове. Те няма да са предвидени за консумация, а ще имат изцяло екологична и естетическа функция. Хората, преминаващи през моста, ще могат да спрат и да си починат в озеленените площи, да направят една „зелена разходка” с откриващи се впечатляващи природни пейзажи. Зелената система на моста ще помогне за неговото хармонично вписване в околния ландшафт, ще е нещо като алтернатива на заобикалящата околна среда. Така ще се осигурят живописни гледни и в близък и в далечен план.

Очаквани резултати
Главният очакван резултат от проекта е продиктуван от целта на конкурса „Соларен парк Юг” – използване по нов начин на съществуващата инфраструктура без консумация на нови площи, като се запазва ландшафтната идентичност на обекта. Новото е, че обектът се трансформира в качествен път, произвеждащ енергия и до известна степен самоподдържащ се. Този концепционално нов подход в планирането и управлението на обекти от всякакъв тип се стреми към максимална устойчивост, ефективност и екологичност.

Създателите на проекта обясняват, че идеята им е със Solar Wind Bridge да се възползват от пространството между носещите колони на виадукта за инсталиране на вятърни турбини. Това не само позволява на системата да сведе до минимум въздействието върху ландшафта, но и да подобри визията на моста. Архитектите са помислили и за ефективността на моста от гледна точка на по-пълно използване на възобновяемите източници на енергия. Хибридната система (комбинираното използване на вятърна и слънчева енергия) дава възможност за непрекъснато производство на електричество. Дори през нощта, когато фотоволтаичните панели не работят, ще се получава енергия от вятърните турбини. А през деня, когато обикновено е по-тихо, ще се компенсира от соларните клетки. Друг оригинален трик ще е умелото използване на озеленяването и даването на възможност на хората да слязат от колите си и да се разходят сред градините на моста, от където се откриват гледки към морето и крайбрежието.

Това определено е проект за многофункционално съоръжение. Един необикновен път, необикновен виадукт-електроцентрала с намалено въздействие върху ландшафта и околната среда. Цялата система на моста ще е в състояние да произвежда над 40 милиона киловатчаса годишно - достатъчно енергия за захранване на около 15 000 домакинства. Може би точно от това се нуждае автомагистралата между Салерно и Калабрия, за да изтрие завинаги репутацията си на трудно проходима отсечка. С любопитство очакваме проектът да се прехвърли от чертежите и макетите в реален мост на бъдещето към възобновяемата енергия и грижата за природата.