ЕЛ МЕДИА - направление СЕЛСКО СТОПАНСТВО ЕЛ МЕДИА - направление ЕНЕРГИЯ
ЕЛ МЕДИА - направление ИНДУСТРИЯ

ИНФРАБИЛД - Строители списание за инфраструктурно строителствогодина VII, брой 4, 2013

Дърводобив

технологии, машини, инструменти

Механизацията за дърводобив се проектира за извършване на сечи, събиране и товарене на трупи, оползотворяване на остатъчните материали и извозване. Тук влиза широк асортимент от машини и инструменти, представени от много производители и търговци на българския пазар.

Сечите са лесовъдски дейности, които се провеждат с цел добив на дървесина, подобряване състоянието на горите, възобновяване, запазване на генетичните ресурси, както и запазване и увеличаване на основните функции на горите. Те се провеждат при спазване на принципите за природосъобразно, многофункционално и устойчиво стопанисване на горите и изискванията за поддържане, опазване и възстановяване на биологичното разнообразие в тях. Сечите в горите се провеждат съгласно предвижданията на горскостопанските планове и програми, ловностопанските планове и плановете за дейности по опазване от пожари. За извършване на сечта е необходимо насаждението да е маркирано и да е издадено позволително за сеч.

Методи, практики и технологии в дърводобива
При провеждане на сечи с цел дърводобив се спазват няколко общи принципи. Поддържа се смесен дървесен състав на горите, като се запазват единично срещащи се екземпляри от ценни дървесни видове. Опазват се местообитанията на горските животни и птици. Толерират се горскоплодните дървесни видове. Запазват се дървета от периферията на гората, независимо от качеството на стъблото и короната им, ако са в добро здравословно състояние. Опазва се формовото разнообразие на горските насаждения, като се толерират редките форми и тези, отличаващи се с висока продуктивност, добри стъблени форми и ценни технически качества на дървесината.

Планирането на ползването на дървесината от горите включва дейностите по ежегодния подбор на подлежащите на сеч насаждения и определяне на обема на годишното ползване, като се спазват предвижданията на устройствените проекти, планове и програми. Лесничействата определят годишното ползване за държавните гори на територията на лесничейството и одобряват ползването за горите, собственост на физически и юридически лица. Общият обем на годишното ползване на дървесината от горите е сборът от обемите на средногодишното ползване, предвидено в устройствените проекти, планове и програми по лесничейства.

В размера на годишното ползване се включва добивът от санитарни сечи; суха и паднала дървесина; възобновителни сечи; отгледни сечи, с изключение на вършината, добита от насаждения, в които не е предвидено добив на дървесина по устройствените проекти, планове и програми; отсечени дървета при прокарването на просеки за пътища, далекопроводи, при откриване на кариери, временни складове и други. В зависимост от състоянието им в годишното ползване приоритетно се включват насаждения за извеждане на възобновителни сечи, както следва: зрели насаждения с напреднал възобновителен процес за освобождаване и осветляване на младия подраст; зрели насаждения, в които са извеждани възобновителни сечи, склопеността им е сведена под 0,5 и не е настъпило естествено възобновяване; издънкови насаждения, определени за превръщане в семенни, със започнал процес на семенно възобновяване, независимо от възрастта им; насаждения с по-висока склопеност, в които се налага извеждане на подготвителна и осеменителна фаза на сечта; насаждения, предвидени за главна сеч с последващо изкуствено възобновяване; насаждения на неподходящи месторастения за дадения дървесен вид с ниска продуктивност, нуждаещи се от смяна на дървесния вид; насаждения от изборните стопански класове за поддържане на оптималния запас.

Маркирането включва дейностите по определяне на дърветата за сеч в предвидените за ползване насаждения. Кубирането е определяне на обема на маркираните за сеч дървета, а сортиментирането е разделяне на обема по категории дървесина и сортименти. Маркирането, кубирането и сортиментирането на насажденията, предвидени за сеч (лесосечния фонд), се извършва от служители по горите в държавните лесничейства или лицензирани за тази дейност физически лица.

В провеждането на сечите се използват широк набор инструменти и машини за почистване, отсичане, и нарязване на стъблата, за нарязване и смилане на клони и дънери, за товарене и превозване на дървесина, както и за почистване на сечищата. Днешните инструменти за дърводобив са ергономични, мощни и леки, а машините са оборудвани с компютри, сателитна навигация, база данни и мобилни комуникации. Характеристики като нискоемисионни двигатели, специални гуми, системи за прецизно опериране, комфорт при работа и слабо въздействие върху горската среда са сред предимствата на съвременната механизация за дърводобив.

В Европа се използва така наречената скандинавска технология на дърводобив, разработена в Швеция и Финландия и включваща мощни инструменти и машини за провеждане на сечи като моторни триони, форвардери, харвестери, горски трактори, товарачи с кран-манипулатори и специални транспортни средства за извозване. Водещите производители на такава техника постоянно правят подобрения и нововъведения, с които дърводобива става по-икономичен, производителен, лесен и екологосъобразен процес.

Инструменти и машини за дърводобив

Моторни триони, вериги и шини
На пазара у нас могат да се открият различни модели бензинови триони с приложение в горското стопанство и дърводобива, пригодени да издържат на големи натоварвания. Новите разработки предлагат висока производителност, мощност, надеждност и дълъг живот. Комфортът и лекотата при работа с тези машини са също важен белег. Машините са различни класове в зависимост от това за какъв диаметър на стъблата и за каква твърдост на дървесината са подходящи.

Акумулаторните триони са удобни за управление на мобилна употреба в райони с наложени ограничения на шума. Електрическите верижни триони също са вариант за отсичане и рязане на дървесина, но на места, където е възможно електрозахранване. Производителите предлагат подходящите за работа вериги за съответните моторни триони. Някои от тях произвеждат сами не само моторните блокове, но и пълната режеща гарнитура. Тъй като мощността, надеждността и функционалността не зависят само от двигателя на моторния трион, много по-важно е да има добро взаимодействие между всички компоненти. Специалистите разясняват, че производителността при рязане се определя от оптималното съгласуване между веригата, шината, водещото колело и моторния блок.

Горски трактори
Тракторите, които намират приложение в извеждане на сечи и добив на дървесина, обикновено се използват за събиране на трупи по асортименти и за разчистване на сечището. Специалните предимства при тях са характеристиките на гумите и управлението, които позволяват работа по всяко време на годината, при температура на околната среда от -30 до +40°C, както на равни, така и на неравни терени на сечищата, на места с храсталаци, пънове и скали до определената височина за различните модели и марки, при паднали дървета, сняг и намалена видимост (за работа в дъжд, мъгла и нощно време). Горските трактори могат да служат също така за окачване на кран-манипулатори, товарачи с различна конфигурация, системи за рязане на клони и дробене на отпадъци, фрези за пънове и ремаркета за превоз.

Новите горски трактори са високопроходими и надеждни. Оборудвани са с модерни кабини, имат възможности за работа с всички видове леки и средни лебедки, манипулатори и грайфери. Икономични са и добре опазват почвите. В България можете да откриете горски трактори – нови и втора употреба, на различни производители и марки като Valtra, Timberjack, Barko, RENAULT ARES, John Deere, Fendt, Komatsu, Landini, massy ferguson, MULTICAR, MB-Trac, Pfanzelt, Valmet, Woody, ZETOR, Steyr и други.

Харвестери
Те са машини за отсичане на стъбла, сваляне на клони и кора, рязане на трупи на необходимата дължина и събиране на дърва. Имат кранове-манипулатори с повалящи, кастрещи и разкройващи глави. Новите типове харвестерни глави предлагат мултифункционалност – могат да извършват множество операции в различни видове гори – иглолистни, широколистни и смесени, и при различни видове сечи. Предлаганите днес модели покриват изцяло нуждите на професионалистите в горското стопанство. Създадени са да издържат и при най-трудните условия по време на рязане. Машината се управлява от един оператор, чиято работа в кабината е удобна и сигурна. Операциите се извършват чрез кран манипулатор. Има и нови двигатели с ниски емисии с електронно контролиране на впръскваното гориво, според натоварването и желаната скорост на двигателя. Водещи марки харвестери в България са Volvo, Daewoo, Hyundai, Ponsse, Timberjack, Valmet, John Deere, Rottne, Eco Log, Caterpillar, Neuson, Silvatec, Logset, Nokka, Vimek и други.

Форвардери
Това са камиони, снабдени с оборудване за събиране и транспорт на дърва. Предлагат различни машини за всяка нужда от транспортиране на дърва - от най-малките диаметри до най-тежките дървесни трупи. Производителите предлагат все повече предимства като просторна и тиха кабина с висока видимост, здравина на машините, ефективна и икономична работа, както и двигатели с ниски концентрации на вредни емисии. Новите системи за управление на форвардери и харвестери позволяват повишена функционалност, качество и сигурност. Използването на машините с тях е просто и удобно. Цялата информация за процесите е събрана на монитор в кабината. Някои производители предлагат форвардери с висока проходимост за силно пресени местности, с лесно управление на манипулаторите и без увеличаване на разхода на гориво. Сред предложенията на пазара са и гъвкави системи, комбиниращи форвардер с харвестер. Те намаляват разходите за дърводобив и извозване и са особено подходящи за работа на малки площи и при малко количество дървесина.

Системи за рязане и дробене на клони
На сечищата се използват мобилни системи за рязане и дробене на клони и други отпадъци от дърводобива, които са най-често дискови и барабанни. Мобилните дискови системи са за рязане на клони и стволове с диаметър обикновено до 120mm. Системата за рязане се състои от диск с режещи ножове, заточени от двете страни. На диска е инсталирана пневматична система за изхвърляне на стърготините през тръба, която се обръща на 3600 спрямо шасито. На българския пазар, например, се предлага такова оборудване със задвижване с двуцилиндрови бензинови двигатели, с въздушно охлаждане, с мощност от 27к.с. Големите резервоари от порядъка на 40л. дават възможност за продължителна работа на сечището. Като допълнително оборудване за такива системи се предлага електронна система за контрол на работата за автоматично спиране на подаването на материал при нужда. Машините имат и захващане за теглене под формата на щифт или ухо, а някои са оборудвани с механични спирачки за рязко спиране и паркиране.

Мобилните барабанни системи за рязане и дробене на клони имат барабан с няколко режещи ножа и сито. Те осигуряват добро регулиране на стърготините и се използва от клиенти, които целят висок клас стърготини с еднакъв размер. Изхвърлянето на стърготините е както при дисковите системи – с тръба, която се обръща на 3600 спрямо шасито. Дробилките могат да имат системи за окачване на различни места за свързване с горски трактор с минимална мощност от порядъка на 60к.с. Хидравлична задвижваща система и валяци обслужват входящия материал. Тракторът е само задвижваща единица. Захранването се осъществява от изходящия вал на трактора с хидравличен фидер. Произведените стърготини могат да се използват за изгаряне в пещи, за производство на компост, а след смилане в чукова мелница – за производство на пелети и брикети.

Фрези за пънове
Наричани още пънодробилки, фрезите за пънове представляват професионални устройства, предназначени за елиминиране на пънове, останали след сеч. Вграденият в конструкцията режещ диск с диаметър от порядъка на 400mm дава възможност за смилане на пъновете дълбоко в земята. На българския пазар могат да се открият фрези, които имат на диска монтирани 12 режещи ножа - 4 с острието надясно, 4 с острието наляво и 4 с право острие. Това разположение на остриетата дава възможност за ликвидиране на пънове чрез прецизно преместване на фрезата надясно/наляво или нагоре/надолу. Фрезата се задвижва от бензинов двигател с вътрешно горене с мощност от 27к.с. с електрическо стартиране. Фрезата може да се използва при всякакви условия на работа.

Транспорт на дървесина
Голямо е и разнообразието от кран-манипулатори за товарене на ремаркета и полу-ремаркета за извозване на дървесина от различни сортименти. Крановете се поставят или на рамата на горски трактор или на сортиментни ремаркета. Осен форвардерите, много популярни са така наречените горски трактори скидери за товарене и извозване на дървесина. В България от тях се откриват марките Caterpillar, John Deere, CAT, New Holland, Praga, JCB, Steyr, Hiab, Tigercat, Welte, Bruks, Epsilon, Fendt, Timberjack, HSM и други. Усилията на производителите са насочени към това процесите на товарене и извозване да отговарят на изискванията за опазване на околната среда като нарушават възможно най-малко горската среда и имат понижени вредни емисии.