ЕЛ МЕДИА - направление СЕЛСКО СТОПАНСТВО ЕЛ МЕДИА - направление ЕНЕРГИЯ
ЕЛ МЕДИА - направление ИНДУСТРИЯ

ИНФРАБИЛД - Строители списание за инфраструктурно строителствогодина VII, брой 4, 2013

Ал и Ив Форест Консулт предлага висококачествени продукти за горскостопанската дейност

Разговор с г-н Николай Стоянов, Управител на Ал и Ив Форест Консулт

Ал и Ив Форест Консулт предлага висококачествени продукти за горскостопанската дейност

Г-н Стоянов, представете на читателите дейността и направленията на Ал и Ив Форест Консулт.
Ал и Ив Форест Консулт е създадено през 2007 г. Силата ни е в нашия екип, професионална етика и предлагане на цялостно решение за клиентите ни. Дружеството разполага с лиценз за търговия с продукти за растителна защита и специализирана складова база, удостоверение за производство и търговия на горски репродуктивни материали, валидна регистрция към ИАСАС за доставчик на посевни и посадъчен материал.

Ал и Ив Форест Консулт разполага с висококвалифициран експертен екип, който разработва и реализира за своите клиенти: Подговотвка и управление на проекти с финансиране по ПРСР и ОПОС; Технологии, технологични схеми в различни направления на горското стопанство; Горскостопански програми; Маркиране; Проектиране на Горски пътища; Маркетингови проучвания за реализация на дървесни и недървесни горски продукти; Оганизиране на търговски представителства на чуждестранни инвеститори и оказване на професионална помощ при реализиране на техни проекти в областта на горското и селско стопанство; Лесопатологични обследвания, технологични планове и системи за борба с насекомните вредители, болестите и други повреди в горските разсадници, култури и насаждения; Консултации на собственици на гори за избора на растителнозащитни продукти и технологии за борба с масовите прояви на насекомни вредители и болести. Предлаганите от нас системи се базират на използване на биопродукти и хормонални препарати за растителна защита регистрирани за употреба в горите.

Дейността ни е насочена към предлагане на цялостни решения за фирми, работещи в областта на горското стопанство с цел повишаване на тяхната конкурентна способност, чрез прилагане на нови техники и технологии. Фирмата партнира с водещи търговски фирми и производители на горска техника и консумативи от Австрия, Германия и Франция, предлагащи на пазара изделия съобразени с европейските изисквания за безопасност и качество. Прекият ни контакт и непрекъснат диалог, с производители и официални дистрибутори, дава възможност да предложим продукти за горскостопанската дейност с безкомпромисно качество и изгодни ценови нива.

Разкажете за машините и новите технологии за горско стопанство, които предлагате.
За производствените нужди на нашите клиенти доставяме машини за рязане и цепене на дърва за огрев, тракторни лебедки, дробилки и други директно от производители POSCH Австрия и BGU Германия.

Един от интересните наши чуждестранни колеги и партньори, е фирма ProfiTeamHolzer от Австрия. От четири години нашето дружество организира презентации и популяризира продуктите и системата за направа, рехабилитация и поддръжка на горски пътища – „кръвоносната система на горската икономика”. Въпреки че технологията е с доказани приемущества и резултативност в цяла Европа, част от Русия и Америка днес все още нямаме успешен проект на територията на България. Залагаме на бъдещето.

Продукти за растелна защита за горското и селското стопанство предлагаме в парньорство с Агрифлор, Агрифлор Протект, Агро Форест Енерджи, Russell IPM и др., които освен търговци са и производители. Съвместно с техните екипи се стараем да разработваме нови и подобряване на съществуващи продукти, които в най–пълна степен да отговарят на стандартите за интегрирана растителна защита в горите.

Предлагаме най-новото и усъвършенствано от продуктовата гама консумативи за дейности в горите – професионални спрейове за маркиране, висотомери, клупи, измервателни уреди, креди, защитни и работни облекла, дрехи за лов и други. Доставчици на тези продукти са български производители, INTERFORST Австрия и GRUBE Германия.

В доставката и продажбата на репродуктивни материали, основен бизнес партньор ни е френската фирма VILMORIN – лидер на европейския пазар в производството и доставката на семена от растителни видове - повече от 250 семена от дървесни, храстови видове и палми. Ал и Ив Форест е представител за България, Сърбия и Македония.

Как бихте коментирали политиката към момента по отношение стопанисване на горските територии?
При отговора на този въпрос бих желал да започна с позитивите. Важен фактор при определяне на националната горска политика е членството на България в ЕС. Това наложи хармонизиране на законодателството на страната ни с европейското. Този процес приключи като цяло успешно. В рамките на предпресъединителния период и след него по много проекти беше укрепен административният капацитет на държавните структури, отговорни за горската политика. Днес страната ни, в лицето на МЗХ и Изпълнителната агенция по горите към МЗХ, е активен партньор в определянето и реализацията на единната европейската горска политика.

През изминалите 10-15 години законодателната рамка, определяща националната горска политика премина през много метаморфози, а вероятно ще предстоят и други такива. Различните варианти на закона за горите имаха добри и лоши страни в зависимост от гледната точка. Бих желал да се спра само на най–важната за частния бизнес част от сега действащия закон. Най–сетне беше регламентирана частната лесовъдска практика. Това даде възможност на много колеги, в което число съм и аз самия, да упражняваме свободно своята професия. Очертани са нашите права, задължения и отговорности.

Една от предпоставките за реализация и най-добрата политика е наличието на средства на адресантите, към които тя е ориентирана за нейното прилагане. Важен източник за финансиране на дейсностите в горския сектор са предприсъединителните и структурни фондове на ЕС. Нормативната база, с която се регламентира получаването на тези средстава, беше подготвена и предложена от Министерство на земеделието и одобрено от Брюксел.

Какво обаче е смущаващо в горската политика? Самият факт, че една трета от територията на България е горски фонд, а в абревиатурата на Министерство на земеделието и храните липсава думата „гора”, говори много за горската политика в момента. Стопанисването на горите е сложна проблематика, която изисква постигане на баланс между икономика и екологически функции на горите. За съжаление, днес в горското стопанство в значителна степен политически и лични интереси изместват фокуса от икономиката и екологията. От европейските средства, насочени към проекти, свързани с повишаване на икономическата стойност на горите и устойчивото стопанисване на горските територии за периода 2007-2013, са усвоени 10 -15%. Това се дължи на несъвършенства с нормативаната уредба, която беше посочена по-горе. Причини са липсата на достатъчен диалог при подготовка на наредбите между администрация, представители на горския бизнес и консултанти. Държавата не е единствен виновник за недостъците в горската политика. Неправителственият сектор в бранша е със слаба активност и липса на позиция по отношение на много въпроси, свързани с горската политика.

Какво бих предложил? При подготовката на законовата рамка за периода 2014-2020 година нужният диалог да бъде проведен и заинтересованите страни да намерят най-верния път за поне 90% ефективна усвояемост на средства за реални и полезни за гората проекти. Горската политика да се ориентира по посока на стопанисване на база на икономически, а не партийни и лични принципи и интереси. В държавния сектор това може да се постигне, чрез намиране на подходяща форма на стопанисване и управление на горските ресурси (горска компания, държавни предприятия или друга) с избор на нейното ръководство на база мандатни програми и прилагане на принципите на мениджмънт на човешки ресурс при избор на служители. В частния сектор е необходимо повишаване на конкурентната способност на фирмите, чрез осигуряването на реален достъп до европейско финансиране и използването му по посoка въвеждане на европейски стандарти за модернизация на техниката, въвеждане на стандарти за качество и безопасни условия на труд. Изграждане на действащ неправителствен сектор и осигуряване на адвекватното му участие в процеса на определяне на горската политика.