ЕЛ МЕДИА - направление СЕЛСКО СТОПАНСТВО ЕЛ МЕДИА - направление ЕНЕРГИЯ
ЕЛ МЕДИА - направление ИНДУСТРИЯ

ИНФРАБИЛД - Строители списание за инфраструктурно строителствогодина VII, брой 5, 2013

Caterpillar на Bauma 2013

Caterpillar на Bauma 2013

На Bauma 2013 Caterpillar представи багер-товарачите 434F и 444F с четири еднакви колела. 434F е изцяло механично управляван, а 444F е оборудван с джойстици с ниско пилотно налягане. Моделите са задвижвани от двигателя САТ 4.4, отговарящ на Етап IIIA стандарта за вредни емисии, като през втората половина на 2013 г. се очаква да удовлетворят и Етап IIIB изискванията.

САТ 434F може да се оборудва с полуавтоматична или автоматична скоростна кутия, а като опция към автоматичната се предлага и нов хидротрансформатор със заключване, който намалява консумацията на гориво и увеличава средната скорост на придвижване на багер-товарача. 444F пък разчита на хидротрансформатор с по-малко предавателно отношение за повече мощ при загребване на уплътнен материал и за по-бързо ускоряване на машината.

Стандартно предлаганите спирачки за всички багер-товарачи от серия F са с хидравлично усилване. Електронният ограничител на въртящия момент при 444F подобрява контрола при ниските обороти на двигателя. Три различни режима на управление – на завиване с две колела, на кръгово завиване и на страничен (рачешки) ход, са на разположение на оператора за по-ефективна работа с машината. При изключване на режима системата заключва задните колела в изправено положение.

Новата конструкция на товарачните рамена на моделите от серия F увеличава максималната височина на оста на шарнира на кофата и на изсипване, като товароносимостта при най-висок подем също е нарастнала с 36%. В допълнение паралелната кинематика на рамената води до по-доброто задържане на материала в кофата при пренасянето му.

Новият скосен капак на двигателя и оптимизираното разположение на хидравличните маркучи на товарачната стрела увеличават видимостта на оператора към работната зона и използваното съоръжение. Така приложенията на машината, изискващи повече прецизност като заравняване и др., са сериозно облекчени.

Сред премиерите на Caterpillar на Bauma 2013 бе и булдозерът CАТ D6K2. САТ D6K2 постига най-висока прецизност на профилиране в индустрията благодарение на новата си система за стабилизиране на греблото, която не позволява то да бъде отклонявано при преминаване на машината през неравности. Икономичният режим на работа при движение на булдозера напред и назад понижават разхода му на гориво с до 22% в зависимост от приложението. Двигателят САТ С6.6 ACERT, отговаря на Етап IIIB изискванията за вредни емисии на ЕС и е с полезна мощност от 97 kW/130 к.с. при 2200 об./мин. Хидростатичното задвижване с контрол на сцеплението намалява риска от приплъзване на веригата при пълен товар. Новото по-широко гребло на D6K2 позволява обхващането на по-голяма площ при едно преминаване на машината и повишава производителността й с до 8%. За максимална ефективност при работа с различни материали, операторът може ръчно да наглася ъгъла на атака на греблото.

Наред с новите си предимства моделите от серията K2 наследяват и тези на предшествениците си от серия К: двата джойстика - за управление на посоката на движение на машината и на греблото; просторната операторска кабина със стандартно предлаган климатик; изборът между верига с гресирани и капсуловани неподвижни втулки за тежки условия на работа и патентованата от Caterpillar с въртящи се втулки за средно- до високоабразивни приложения; представените наскоро подобрения в ходовата част на модела D6K; комбинацията от осем опорни и две носещи ролки за по-плавно движение на булдозера и по-добро профилиране при висока скорост на работа и др.

Новият икономичен режим на работа на D6K2 подобрява значително икономията на гориво, като автоматично регулира оборотите на двигателя, така че да са оптимизирани спрямо натоварването на машината. Системата за контрол на сцеплението се активира от оператора. Тя намалява скоростта на движение на веригите на булдозера с цел да се избегне приплъзването им, когато е тежко натоварен. Така тя спомага за по-високата производителност на машината и за по-малкото износване на ходовата част.

Конфигурациите за ходова част включват стандартен вариант и такъв за ниско повърхностно налягане, който може да е с 760-милиметрови ходови плочи.

Прелисти броя

още в рубриката

Новини