ЕЛ МЕДИА - направление СЕЛСКО СТОПАНСТВО ЕЛ МЕДИА - направление ЕНЕРГИЯ
ЕЛ МЕДИА - направление ИНДУСТРИЯ

ИНФРАБИЛД - Строители списание за инфраструктурно строителствогодина VII, брой 5, 2013

Високопроизводителна хидросистема при пресите от клас “M” от HESS GROUP

Високопроизводителна хидросистема при пресите от клас “M” от HESS GROUP

Оптимизация на тактовото време при задвижванията.

Пресите за вибропресовани бетонови изделия МУЛТИМАТ от серия “М” са оборудвани с ново CNC – управление. Всички оси на пресовата част, формата и пълнещите колички при движението си могат да се контролират и прецизно да се управляват с точност до 1/10mm. Осите комуникират помежду си така, че оптимизираните по време на работния такт пресичания и синхронизация на задвижванията са възможни и сигурни. Тогава хидроцилиндрите чрез регулиране на движението могат да спазят много точно определена позиция и отпада необходимостта от спирачка на пресата /Софтуерът се разтоварва/. Интегрираното CNC – управление осигурява при това прецизни задвижвания в оптимално време за работен такт.

Как изглежда на практика това. Ако проследим движението на пълнещите колички за основен/долен и лицев/горен слой впечатлението ни е, че процесът е по-бавен. Това е следствие от факта, че липсват няколко възвратно-постъпателни движения при пълнене на формата. При интегриране на такава система това става най-често само с един ход на пълнене. Обратната връзка от управляваните системи чрез пропорционални вентили се обработва от контролер а оттам се подава команда за необходимото количество и налягане на маслото. Сумирано времето на двете колички намалява. Спестеното време увеличава производителността на пресата и тя работи в по-плавен режим. Положителна промяна има особено при машини от среден клас с размер на работния плот 1400 х 1100mm. Чрез такъв хармоничен ред на задвижванията се предпазва и удължава животът на оборудването.

Хидравличната система е снабдена само с една двойнодействаща помпа, която зарежда батерия от 3 хидравлични акумулатора с необходимото количество масло. Общата инсталирана мощност на помпата е редуцирана от 110 на 75KW. Обемът на масления танк също е променен от 2300 на 1800 литра. При отпадане на главната помпа може да се включи аварийно спомагателна помпа с цел довършване на цикъла.

Прилагането на такава хидросистема предполага промени и на други елементи от инсталацията като:

Вибромаса.
По-сигурни и дълготрайни гумено-метални тампони на вибромасата;

Пълнещи колички.
В предния край на бункерните клапи се монтират вече серийно регулируеми отражатели с цел равномерно разпределяне и пълнене на капризни продукти. При използване на заглаждаща ролка е намален обемът на бетона. Опция ”Хидравличен чистач на преса“ при изделия с многопрофилна повърхност, бордюри и др.;

Стопер на работните плотове.
Усилено лагеруване на болтовете за подобряване на износоустойчивостта, изолиране и от най-малки трептения.;

Нов тип обслужване в режим “Смяна на форма” 1500-M3VA с промени в софтуера и хидравликата. Възможна е промяна и при по-стари типове машини в зависимост от типа на управлението им.

Прелисти броя

още в рубриката

Новини