ЕЛ МЕДИА - направление СЕЛСКО СТОПАНСТВО ЕЛ МЕДИА - направление ЕНЕРГИЯ
ЕЛ МЕДИА - направление ИНДУСТРИЯ

ИНФРАБИЛД - Строители списание за инфраструктурно строителствогодина VII, брой 6, 2013

Технологии от най-ново поколение от Бета Проинвест

На Международния технически панаир в Пловдив компанията представи както технологии от най-ново поколение, така и утвърдени продукти, някои от които бяха отличени със Златни медали на предишните издания на изложението.

STARDOPE 530 S: Термоустойчива адхезионна добавка на силиконова основа
Адхезионните добавки за подобряване на сцеплението между битума и инертните материали са ключов фактор в осигуряването на дълготрайност на асфалтовите покрития. Бета Проинвест беше единствената компания, която преди три години представи термоустойчива добавка с две активни молекулни групи. Тази година фирмата представя продукт от най-ново поколение: термоустойчива адхезионна добавка на силиконова основа. В сравнение с традиционните добавки, STARDOPE 530 S създава десетократно повече активни връзки между битума и инертния материал, което гарантира изключително силно и устойчиво сцепление на фракциите с битума.

Високата ефективност на добавката е съчетана с по-ниска себестойност на произведения асфалт. Не на последно място по важност, STARDOPE 530 S е първата адхезионна добавка, която не е класифицирана като опасен химически продукт за превоз, използване и съхранение.

INNOCELL: Гранулирани фибри за сплит-мастик асфалт от най-ново поколение
Целулозните фибри на германската компания с марката INNOCELL са еталон за качество в Европа и света. Най-съвременна турбинна технология за производство гарантира високо качество и еднородност на микро-фибрите, а новата технология за гранулиране осигурява плътна защитна обвивка на гранулите.

Това осигурява равномерно разпределение на фибрите в сместа, перфектна абсорбция на битума и свежда до минимум отделянето на прах при транспорт, съхранение и производство.

BIT-AMID: Пълна гама модификатори за битум за повишена точка на омекване
Бета Проинвест предлага пълна гама модификатори за повишаване точката на омекване на битума. Модифицираните битуми осигуряват висока устойчивост на асфалта срещу деформации и коловози при високи температури.

Новата генерация модификатори S-Bit и Bit-Amid не изискват допълнително оборудване и се добавят в складовата цистерна за битум или директно в смесителя на асфалтовата база.

Порест Мастик Асфалт: Нова технология за износващи пластове
Бета Проинвест представя нова за България технология за производство и полагане на „Порест Мастик Асфалт” (ПМА).

Поради използването на специална добавка, Порестият Мастик Асфалт се полага и уплътнява по различен начин. По своята същност ПМА е самоуплътняващ се асфалт и не изисква уплътняване с тежки валяци. В процеса на полагането се формира долен слой плътен мастик асфалт и горен слой с пореста структура на повърхността.

В резултат на това новият Порест Мастик Асфалт придобива четири ключови предимства: (1) изключително висока устойчивост на високи температури, деформации и коловози (2) отлична водоплътност на покритието, което го прави незаменимо за стоманобетонни и метални мостове и съоръжения (3) намалено ниво на шума с около 5 децибела при скорост 80 км/ч, което е важно при изграждането на градски улици и булеварди (4) порестата структура на повърхността подобрява водо-отвеждането и води до подобрена видимост и намален риск от аквапланинг при дъждовно време.

Не на последно място по важност, използването на ПМА не води до повишена стойност на асфалтовото покритие, а удължава неговата дълготрайност .

През 2009 и 2010 новата технология е тествана на най-високо натоварени участъци в Германия. В резултат на успешните резултати и доказаните качеста, на IV Mеждународен Aсфалтов конгрес 2012 новата технология Порест Мастик Асфалт (ПМА) е официално представена за износващи пластове на високонатоварени градски булеварди, първокласни пътища и магистрали.

CHALLANGER: Нова интегрирана система за подаване на фракции за асфалт
Стандартните асфалтови бази използват депа от различни по размер фракции, които се загряват и изсушават при производството на асфалтови смеси. Това е свързано със сериозен разход на енергия, тъй като складираните инертни материали с размер 0/4 и 4/8mm акумулират значително количество влага.

Новата патентована система Challanger от SIMGE Group използва интегрирана трошачно-пресевна инсталация, при която на асфалтовата база се съхранява и преработва единствено фракция 15/50 или 25/70mm. В резултат на това разходите за товарене на инертните материали се намаляват с 80-90%, а разходите за нагряване и изсушаване на фракциите с 40-50%.

RATECH: Сушилна кула и инсталация за рециклиране на фрезован асфалт
Рециклирането на фрезования асфалт е световна тенденция поради безспорните икономически и екологични предимства.

Системата RATech осигурява използването до 100% на фрезован асфалт. Сърцевината на инсталацията е патентованата сушилна кула за фрезован асфалт, който може да бъде монтиран дори на съществуващи асфалтови бази. Кулата използва горещия въздух от сушилния барабан, като подгрява фрезования асфалт до 100-120 градуса.