ЕЛ МЕДИА - направление СЕЛСКО СТОПАНСТВО ЕЛ МЕДИА - направление ЕНЕРГИЯ
ЕЛ МЕДИА - направление ИНДУСТРИЯ

ИНФРАБИЛД - Строители списание за инфраструктурно строителствогодина VII, брой 6, 2013

До 2020г. Стара Загора ще е модерен европейски град

Разговор с г-н Живко Тодоров, кмет на Община Стара Загора

До 2020г. Стара Загора ще е модерен европейски град

Уважаеми г-н Тодоров, по какви проекти се работи в Стара Загора?
Ще отбележа, че Стара Загора първа започна изпълнение на проект по програма Jessica за реконструкция и модернизация на централния кооперативен пазар. Той трябва да приключи за празника на града – 5 октомври и е на стойност 2,7 млн.лв. В момента се подготвя проект за пространството в центъра на града, на мястото на сградата на стария градски съвет, която ще бъде съборена. Така зад централния универсален магазин ще се оформи площад със зелена площ и пространството ще придобие нов вид.

Община Стара Загора обсъжда възможността да стартира проект за изграждане на експо център на открито. Имаме готовност да го изградим на принципа на публично-частното партньорство съвместно с бизнеса на Стара Загора. Експо центърът ще бъде разположен на мястото на опитното поле на общината, което е с площ 160 дка. За изграждането му ще бъдат необходими между 2 и 3 млн. лева.

Предстои старт на проекта за Интегриран градски транспорт, изграждането на Регионалното депо за отпадъци, строи се и нова спортна площадка зад Централна поща.

Какво се предвижда да бъде реализирано по проекта „Интегриран воден проект за Стара Загора”?
„Интегрираният воден проект" включва изграждането, рехабилитацията и модернизирането на около 27 км канализационна мрежа и реконструиране на над 2 км водоснабдителна мрежа.

С този проект, финансиран по ОП „Околна среда", завършва целият канализационен цикъл на Стара Загора. Проектът, на обща стойност 40,3 млн. лв., ще реши до края на годината проблемите с водоснабдяването и канализацията на Стара Загора. Той ще повиши благосъстоянието на населението и ще създаде условия за нови инвестиции.

Дейностите по проекта, които ще завършат до есента на 2014 г., включват изпълнение на главен колектор по улица Княз Борис І, отливен канал и дъждопреливник, канализационна и водоснабдителна мрежа в кв. АПК, канализация на кв. Кольо Ганчев-запад, канализационна мрежа на село Богомилово.

Ще припомня, че за Интегрирания воден проект Община Стара Загора получи от МОСВ почетен знак и грамота за най-бързо преминал през оценка европейски проект.

Какви проекти са залегнали в по-краткосрочен план?
Вече се работи по проекта Зелена и достъпна градска среда за реновиране на междублокови пространства и улици. Ремонтират се двете големи улици на града „Генерал Столетов” и „Христо Ботев”. Финансирането по проекта е в размер на 10 млн. лв. Главният булевард на града - „Цар Симеон Велики”, се ремонтира със средства от инвестиционната програма на общината, подмениха се тротоарите и осветлението в централната му част. Обновява се напълно и градинката „Пингвините“ до храма „Св. Николай“, който ще бъде с ново художествено осветление. Там ще има нов фонтан, цветни плочки, ново озеленяване и повдигнати градинки с места за сядане.

Средствата от капиталовата програма на общината в размер на 6 млн. лв. отиват изцяло за обновяване на улици и тротоарни площи в Града на липите. Старите базалтови плочи, които вече са на 30-40 години, са подменени с нови, заедно с бордюрите. Ремонтът на улиците включва не само централната градска част, но и кварталите на Стара Загора. След подмяната на водопровода в кв. „Три чучура север” ще бъдат рехабилитирани и улиците на този квартал. В ремонтната програма на общината са и улиците в кв.”Кольо Ганчево”, след завършването на канализацията.

На какво ще разчитате, за постигане на модерен и устойчив облик на града в близките години?
Кметът на един град трябва да работи в перспектива, рамките на мандата не могат да определят неговия периметър на дейност. До 2020 г. Стара Загора ще бъде модерен европейски град, подреден, чист, с добър транспорт, инфраструктура, социален и културен живот. На това е подчинена работата на цялата общинска администрация, която има да изпълнява проекти за близо 200 млн.лв. За следващия програмен период очакваме сумата да се увеличи, за да завършим окончателно облика на града и да решим проблемите на неговите жители.

Прелисти броя

още в рубриката

Новини