ЕЛ МЕДИА - направление СЕЛСКО СТОПАНСТВО ЕЛ МЕДИА - направление ЕНЕРГИЯ
ЕЛ МЕДИА - направление ИНДУСТРИЯ

ИНФРАБИЛД - Строители списание за инфраструктурно строителствогодина VII, брой 6, 2013

Приоритет на Градска среда е внедряването на нови и модерни технологии

Разговор с г-н Ивайло Зафиров, Управител на Градска среда

Приоритет на Градска среда е внедряването на нови и модерни технологии

Г-н Зафиров, представете фирма Градска среда.
Както виждате, самото име на фирмата насочва към сферата, в която работим. Последните години в страната се работи по доста проекти, свързани с подобряване на градската среда, и ние се стремим да бъдем адекватни на ситуацията.

Развиваме дейността си в две направления. Едното е градската среда. Предлагаме ново и различно оборудване и съоръжения за градска среда, нестандартни и иновативни решения (като подземната система за събиране на отпадъци), съвременни,модерни, иновативни и качествени детски съоръжения за игра.

В България вече има доста фирми, които предлагат конкурентно на западните производители оборудване за градска среда – пейки, кошчета за боклук, анти паркинг елементи и др., затова и ние работим много добре с българските компании. За детските съоръжения, обаче, предпочитаме работата с европейски компании. Основен представител сме на френската фирма PROLUDIC (Пролюдик), които имат собствено производство и развойни отдели и предлагат наистина богато избор на детски съоръжения за всички възрасти. Освен самите уреди за игра, предлагаме и всички съпътстващи аксесоари – тартанови и саморазливни настилки, мебели, огради и др.

Друго направление в което влагаме много усилия, е производството и популяризирането на т. нар. самопочистващи се автоматизирани градски тоалетни. Става въпрос за роботизиран модул, който може да се използва след заплащане, след което тоалетната автоматично се почиства и дезинфекцира и е готова за следващо ползване. В други европейски страни отдавна се използват, тъй като имат редица предимства пред конвенционалните градски тоалетни или пък химическите им алтернативи. Няма допир с повърхностите вътре, използва се материал, който е издръжлив на удар и лесен за почистване. В България все още трудно се намира пазар на този продукт, макар да е идеалното решение за паркове, курортни местности, жп гари, автогари и на различни обществени места. Оборудването е скъпо, но общините трябва да

осъзнаят, че инвестицията си струва и решението е най-доброто, което може да се предложи на гражданите.

Споделете впечатления от проектите за обновяване на градската среда.
Доста проекти се реализираха и много са в етап на изпълнение, но мисля, че все още има какво да се желае по отношение на проектите и тяхното изпълнение. По мое мнение, един от проблемите идва още на етап проектиране и това, което се залага в проекта. Впоследствие и това, което се остойностява. Не винаги се използват и влагат качествени материали или оборудване. Свидетели сме на много случаи, в които се прави компромис с материалите, в резултат на което, както и на некачествено изпълнение, обектът е разрушен или с лошо качество само след година-две експлоатация. Липсва последващата поддръжка, която често липсва в разчетите за ползване.

Много от влаганите материали не отговарят на съвременните изисквания. От тази гледна точка, мисля, че в България има какво още да се внедри и приложи.

Бихте ли споделили някои бъдещи планове и приоритети?
Приоритет за нас е внедряването в България на европейските технологии, опит и добри практики, по-интересни продукти в областта на градското обзавеждане, детските площадки. Също така, мислим и за собствено производство, но с европейски материали и технологии. Искаме да предложим на потребителя дълъг експлоатационен живот, отличен дизайн и качество на продукта, и разбира се – забавление за децата. Това е трудно начинание, но работим активно в тази посока и се надяваме да покажем нещо уникално за нашите условия.

Друг приоритет, е популяризирането и налагането на пазара на автоматизираните тоалетни. Надяваме се в близко бъдеще да се приложи и подземното събиране на отпадъци в столицата и други градове.

Направихме и нов фирмен сайт, търсим нови продукти и решения, стараем се да бъдем адекватни на ситуацията в страната и търсенето на пазара.

Прелисти броя

още в рубриката

Новини