ЕЛ МЕДИА - направление СЕЛСКО СТОПАНСТВО ЕЛ МЕДИА - направление ЕНЕРГИЯ
ЕЛ МЕДИА - направление ИНДУСТРИЯ

ИНФРАБИЛД - Строители списание за инфраструктурно строителствогодина VII, брой 7, 2013

Паркинги и системи за управление

Паркинги и системи за управление

Тъй като броят на транспортните средства расте непрекъснато, все по-голяма част от мобилния парк се съхранява на регулирани паркинги. Най-общо казано, под паркинг се разбира специално маркирано място, където превозните средства могат да се оставят за определено време. Ще се спрем на площите, сградите и съоръженията, предназначени за паркинги.

текст инж. Петър Петров

Паркингите се отбелязват със специални знаци, които показват характеристиките им. Паркингите биват служебни и лични, с общо предназначение и за специални нужди, охраняеми и неохраняеми, платени и безплатни, открити и закрити, частично или напълно покрити, надземни и подземни, за инвалиди, на едно или на повече нива, автоматизирани, механизирани, роботизирани и т.н.

Обслужването на големи паркинги и особено на подземните и многоетажните паркинги доведе до необходимостта да се въведат механични, автоматични, електрически, а след това и електронни средства за контрол на всички процеси в паркингите.

Механизирани бариери за паркинги и свързаните системи
Под бариера на паркинг може да се разбират две различни групи неща. По-често се има предвид подвижното приспособление на входа или на изхода на паркинга, което се използва за контролирано пропускане на автомобилите. Много по-рядко това е ниската ограда (бордюр), която огражда терена за паркиране (parking stop, parking barrier, parking chock).

В началото на повечето паркинги обикновено има бариера (преграда, вид греда), на изхода също завършват с бариера, т.е. повечето от тях са пространства с контролиран достъп. Понякога вместо бариера има подвижна врата, която се изтегля странично или ветрилообразно, за да пропусне превозните средства. С развитието на електронните технологии автоматичните бариери започнаха да се комбинират с устройства за таксуване на престоя на паркингите, с устройства за броене и проследяване на превозните средства, със системи за видеонаблюдение, със системи за диалог между водача и охраната и други. Понякога на бариерите се монтират и сканиращи устройства с множество предназначения, например, идентифициране на водача и на неговото състояние, сканиране на съдържанието на превозното средство и други. Може да има монтирани и сигнално-охранителни, пожароизвестителни системи, системи за гасене на пожар и други системи, подходящи за конкретния паркинг.

Допълнителни съоръжения
Като допълнителни съоръжения в модерните паркинги могат да се посочат: бариери за контролиран достъп, системи за таксуване, зарядни станции за електромобили и хибридни автомобили, бензиностанции, заведения за бързо хранене, тоалетни, чешми, детски площадки, телефонни кабини, кабини за зареждане на мобилни телефони и портативни компютри, магазини с различни стоки и то най-често от първа необходимост, работилници за дребни ремонти и проверки по автомобилите, системи за видеонаблюдение, обекти за охранителите и за обслужващия персонал, осветителни и озвучителни системи и много други. Както паркингите, така и допълнителните съоръжения решават много проблеми на съвременната цивилизация, но и създават определени затруднения и затова са обект на задълбочено изучаване.

Приспособления, блокиращи придвижването
Понякога на колелата на паркираните автомобили, пред тях или след тях, се поставят приспособления (wheel chocks), които възпрепятстват самоволното им придвижване. Това се прави най-вече при паркингите, построени на наклонен терен. Тези приспособления са част от инвентара на паркинга. Използването им е задължително също и при извършване на ремонтни и товаро-разтоварващи дейности по автомобила на паркинга.

Приспособленията, блокиращи придвижването, са с различна форма и размери и се подбират в зависимост от типа и теглото на превозното средство и вида на паркинга. Обикновено на паркинга има специални места, на които се съхраняват тези приспособления. Те не бива да се объркват със заключващите приспособления, които се поставят от контролните органи на неправилно паркираните автомобили.

Механизирани системи за паркиране
Механизираните системи за паркиране се наричат още и устройства или системи за автоматично паркиране (automatic parking). При тях за преместването на автомобилите по паркинга се използват механизирани устройства. Така се получава по-висока ефективност и по-добра безопасност при въвеждането, подреждането и извеждането на автомобилите. Известно е, че паркирането като дейност води до множество инциденти със съответните загуби и блокиране на дейността на част от паркингите.

Счита се, че механизацията понижава и броя на злоумишлените действия по паркингите, т.е. подобрява се и сигурността, тъй като водачите и пътниците нямат достъп до всички зони на паркинга. Повишава се и ефективността на използването на площта на паркингите.

При паркингите с механизирани системи за паркиране водачът и пътниците напускат автомобила в определена точка и се придвижват към изхода по специална пътека за пешеходци. Автомобилът бива поеман от механично устройство, което го придвижва до определеното му място по маршрут само за автомобили. При нужда, същото или подобно устройство, управлявано най-често от човек, изважда автомобила и го доставя в точка, където го поема водача. Съществуват няколко разновидности на механизираните системи. Трябва също да отбележим, че електрическите автомобили се очаква да бъдат и по-подходящи за автоматизирано паркиране.

Роботизирани комплекси за паркингите
Въвеждането и извеждането на автомобилите в паркингите в гъсто населените райони става все по-голям проблем. Например, намирането на свободно място може да отнеме прекалено дълго време. Ориентацията в големите многоетажни паркинги затруднява водачите и може да се стигне до забравяне на мястото, където е паркиран автомобилът. Трасетата за придвижване на автомобилите в паркингите заемат много място, което не може да се използва за паркиране. Има и шофьори, които паркират така, че да блокират движението на други автомобили. Това са само част от проблемите, довели до разработването на роботизирани комплекси за паркингите. При тях паркингът представлява покрита многоетажна система или многоетажна клетка, обслужвана от роботизирани асансьори, които придвижват автомобила до определеното му място и го извеждат от там. Така се постига икономия на паркоместа и време за сметка на използване на по-високи технологии. Това решение и неговите разновидности се използва все още рядко поради високата му цена и съпротива от някои водачи. Решението е аналогично на паркирането, съхранението и придвижването на самолети в самолетоносачите, на големи палети и контейнери в роботизираните складове и пристанищни комплекси. Всъщност, роботизираните паркинги са подобни на роботизирани многоетажни складове за автомобили. Предполага се, че тяхното използване ще намали времето за достъп, замърсяването на околната среда, шума от придвижването, ще повиши гъстотата на паркираните автомобили и ще бъдат икономически ефективни.

Роботизираните комплекси се изграждат със стандартни елементи, но проектът като цяло е индивидуален за съответната реализация. Времето за производство, транспорт, инсталация и пускане в експлоатация на една роботизирана система е около една година, при условие, че строителните дейности са завършени. Повечето роботизирани комплекси съдържат и част, която не е роботизирана и по същество представлява добре регулиран обикновен паркинг. Тя се използва от автомобили с нестандартни размери, по-опасни товари и като буфер за предотвратяване на задръствания в основния паркинг. Времето за изваждане и получаване на паркирания автомобил от роботизирания комплекс е 1-2 минути в зависимост от етажа и мястото на паркирането му.

Предполага се, че един роботизиран комплекс ще бъде в експлоатация от 20 до 40 години, а може би и повече след модернизация, тъй като сградите имат много по-дълъг живот. Методите за придвижване, за въвеждане и извеждане на автомобилите в тези комплекси зависят от реализацията и дори в една реализация може да съществуват няколко метода за придвижване и няколко организации на паркираните автомобили. Роботизираните комплекси имат множество предимства: по-висока сигурност, по-чист въздух в рамките на паркинга, защото двигателите на автомобилите не работят, постигане на най-висока гъстота на паркиране на автомобилите, предсказуемо време за въвеждане и извеждане на превозното средство от паркинга, възможност за планиране и за дистанционно управление, сградите са изцяло от промишлен тип и се построяват бързо и на малка площ, което е особено важно за големите градове, изискванията за осветеност, вентилация и климатизация на сградите са много ниски и се покриват с малки разходи на енергия, всички операции в сградата и около нея се контролират от вградени електронни системи, автоматизирано разпознаване на регистрационните номера и проверка за състоянието на автомобила, ниско ниво на шума от операциите, които се извършват в сградата и т.н.

Интегрирани системи за управление на паркингите
Независимо от типа на паркинга и степента на неговата механизация и автоматизация се правят опити всички дейности по управлението му да се интегрират в една информационна система с контролиращи и понякога и с управляващи функции. Това се прави, дори когато в паркинга има персонал, който извършва част от операциите ръчно. Т.е. постави се началото на цялостните, комплексните или интегрираните системни решения, които да покрият целия ценови и технологичен диапазон на паркингите сега и в бъдеще. Новите системи са многокомпонентни и многослойни, и са реализирани с най-съвременните постижения на ембедед електрониката и механиката – както на хардуерно, така и на софтуерно ниво. Системите са гъвкави, в смисъл, че могат да покрият голям брой изисквания и да се разширят с нови функции в бъдеще, ако това се наложи, т.е. където е възможно се прилага модулен и постепенен принцип на изграждане. Част от тези системи са частично или дори напълно резервирани по отношение на електрозахранването си с акумулатори, непрекъсваеми електрозахранвания и локални генератори. Високата ефективност на новите електродвигатели и трансмисии направиха възможно част от операциите да се извършват с нисковолтови и маломощни електродвигатели с работно напрежение от 12 до 48V, които могат да работят и от акумулатори.

Тъй като все по-голяма част от паркингите са подземни, част от тях са снабдени и със средства за изпомпване на вода, в случай на наводнения в резултат на природни бедствия или аварии. Освен това входовете им са оформени така, че дъждовната вода и водата от топенето на снега да не стигат до входните врати на гаражите. Вратите може да са автоматични и водонепропускливи, така че да не допускат навлизане на водата, която би могла да достигне до входовете.

Регулаторни механизми и маркировка
На пръв поглед паркингите и паркирането не изглеждат нещо сложно, особено при открити паркинги на едно ниво и без наклон. Но дори и на тези паркинги може да има специален правилник, който е публично достъпен на информационни табла и който трябва да се спазва. Част от автомобилите имат инструкции, отнасящи се до начина на паркирането и до престоя на паркинга, а също и до режима на работа на управляващата електроника, механика и хидравлика на автомобила. Тези инструкции трябва да се спазват, защото намаляват вероятността от инциденти и гарантират по-дългата експлоатация на автомобила.

Паркингите обикновено имат схеми на информационни табла, които може да показват приоритетите и заетостта на парко местата. Паркингите са разграфени с подходящи маркировка, като до всяко парко място може да има знаци, доуточняващи статута му. По-съвременните паркинги имат и електронно насочване или дори автоматично водене на автомобилите в района на паркинга.

Съществуват приспособления от различен тип, които гарантират достъпа до определени паркоместа само на ограничен кръг от водачи, например на такива, имащи платен абонамент за тях или съответните права за достъп.

По-големите паркинги може да са разделени на зони, напр. служебни, за инвалиди, за превозни средства със специален режим на движение, за медицински персонал, за различни видове абонаменти, за електромобили, места с предварително заплащане, за почасов престой, за общ достъп и т.н. Зоните са означени по подходящ начин и понякога има приспособления, които пропускат само превозните средства със съответните права.

Паркингите може да имат общи или разделени входно-изходни точки, които са сигнализирани по подходящ начин. Обикновено в по-новите системи се правят автоматично снимки на превозното средство при влизане и при излизане от паркинга и те се съхраняват в базата с данни. Понякога може да се заснемат и водача и пътниците. Достъпът до паркинга или напускането на паркинга може да се блокира автоматично за определено превозно средство и да се алармира персонала по сигурността. В някои от по-новите системи няма нужда от билети, пропускни карти и контакти между водача и обслужващия персонал, защото разпознаването, регистрирането, пропускането и таксуването става автоматично. Отчетни документи се издават при поискване от централния офис на фирмата, управляваща паркинга. Ако автомобил остане на паркинга подозрително дълго време може да се алармира обслужващия персонал. Част от входно-изходните точки са снабдени и със системи за нощно виждане или виждане при лоши метеорологични условия.

Използване на многоетажни сгради за паркинги
В големите градове и в бизнес центровете се изполват все по-често многоетажни сгради, проектирани специално като паркинги (muti-store car parking, parking structure, parking deck, open parking structure). Пространството за паркиране в тези многоетажни сгради е маркирано така, че да се получи ефективно разпределение. Първите структури от този тип се появяват в началото на двадесети век в САЩ и в Обединеното Кралство. Обикновено етажите може да са десет, но и повече.

Достъпът до тези сгради е контролиран и се управлява с бариери, наблюдавани от персонал по сигурността. Такъв персонал, или поне системи за видео и звуково наблюдение, може да има и на всеки етаж или група от етажи на паркинга. Сградите може да са подземни или надземни или комбинация от двете. Придвижването на автомобилите става най-често на собствен ход и засега по-рядко с асансьори. В някои от по-новите версии се използват роботизирани системи за придвижване в сградата.

Има тенденция специализираните сгради за паркинги и гаражи да се интегрират в един комплекс с офиси и жилищни сгради, така че да се получат комплекси, даващи на собствениците денонощен достъп до автомобилите си.

Сглобяеми модулни паркинги
С помощта на модулни метални конструкции може да се изграждат бързо многоетажни паркинги (по-често дву- и триетажни), които да се сглобяват на необходимото място, и след като необходимостта изчезне да се разглобяват и преместват на друго място. Тези конструкции може да се оформят така, че да не контрастират толкова рязко на околния пейзаж. Те обикновено не изискват изкопаване на дълбоки основи и по този начин не разрушват предишни исторически пластове. Модулните паркинги могат да са покрити или открити и обикновено са заградени с телени или метални огради и подвижни врати. Използването им все още е ограничено.

Част от фирмите, които произвеждат модулни паркинги, имат многогодишен опит в производството на съоръжения за повдигане на автомобили в сервизите, на изложби, панаири и другаде. Редица фирми предлагат модулни паркинги както за монтаж на открито, така и за монтаж на закрито в промишлени и складови помещения, изложбени зали и др. При монтаж на открито може да има и покривна конструкция от типа на тераса, използваема за други цели.