ЕЛ МЕДИА - направление СЕЛСКО СТОПАНСТВО ЕЛ МЕДИА - направление ЕНЕРГИЯ
ЕЛ МЕДИА - направление ИНДУСТРИЯ

ИНФРАБИЛД - Строители списание за инфраструктурно строителствогодина VII, брой 7, 2013

HESS GROUP представя възможности и решения за повърхностната обработка на бетоновите изделия

HESS GROUP представя възможности и решения за повърхностната обработка на бетоновите изделия

След многообразието на формите при пътните настилки /оцветяване и релеф/ потребностите от продукти, като естествено изглеждащи камъни, се повишават значително. HESS предлага за тези цели инсталации за повърхностна обработка с възможност за интегриране в автоматизирани заводи за пътни настилки. Става дума за машини, както и съответната транспортно-разпределителна техника за:

Цепене на изделията /Шпалт инсталации/, дробоструйна обработка /Бластиране/, измиване на лицевия слой, фрезоване / Подравняване по височина на отделни изделия, “Остаряване” на изделията.

Тези обработки могат да се разделят на два вида – обработка на “мократа” страна между пресата и повишаващата станция и на “сухата” страна чрез байпасно включване преди процеса на пакетиране. Такава оптимално интегрирана система за втвърдените продукти спомага за скъсяване на транспортните разходи и минимизиране на допълнителните разходи.

Цепене на изделията
Машините за цепене са с мощност от 40 до 100 тона и се използват за отделни или сдвоени изделия и блокове. Получената повърхност наподобява натурален камък и се използва за огради, скатове при магистрали и др.

Дробоструйната обработка
Представлява бомбардиране на повърхността на пътните настилки с дробинки с определена зърнометрия. Визуалният ефект не се нарушава, но сцеплението при движение на хора и транспорт се увеличава – особено полезно през зимата.

Измиване на лицевия слой
С измиването на лицевия слой на пресните изделия се постига приятен визуален ефект, зависещ основно от зърнометрията на фракциите и цветове в лицевия слой.

Фрезоване
Фрезоването спомага за коригиране на височината на плътни и кухи блокове и изделия без лицев слой.

"Остаряването"
“Остаряването” на готовите бетонови изделия се извършва главно по два начина – с машини барабанен /Rmpeln line/ тип за по-груби и едри изделия и напълно автоматизирани системи, където ударният елемент e ротираща верига /тип Tumble master/. Такива инсталации обикновено се комбинират с машина за цепене, за да се извършват две обработки едновременно. Транспортният цикъл позволява чрез манипулатори и пакетиращо устройство да работят няколко такива системи с цикъл около 11 секунди при обработка на един ред изделия. Пакетирането е свободно програмируемо и елементите след обработка са пакетират по реда на постъпването им. Обработват се изделия с височина от 60 до 125mm, плавността и скоростта на движения се регулират с промяна на честотата. Обичайните версии са с производителност от 1000 до 1300 м2/8 ч. и до 2000 м2/8 ч. Като предимства могат да се посочат: Индивидуално програмиране за получаване на желания ефект на повърхността; Автоматизирано превключване на други формати и височини за около 3 минути; При пакетирането се спазва разположението на изделията във формата; Отстраняването на ненужен прах и бетонови остатъци чрез аспирация.

Патентованите решения на HESS предлагат на производителите възможност винаги да постигат конкурентоспособност и многообразие с умерени инвестиционни разходи.