ЕЛ МЕДИА - направление СЕЛСКО СТОПАНСТВО ЕЛ МЕДИА - направление ЕНЕРГИЯ
ЕЛ МЕДИА - направление ИНДУСТРИЯ

ИНФРАБИЛД - Строители списание за инфраструктурно строителствогодина VII, брой 7, 2013

Стремим се да развиваме не само града, но всички населени места в Община Силистра

Разговор с Д-р Юлиян Найденов, кмет на Община Силистра

Стремим се да развиваме не само града, но всички населени места в Община Силистра

Уважаеми г-н Найденов, бихте ли представили текущите проекти в Община Силистра, свързани с благоустрояване и развитие на градската среда?
Няколко са особено важните за Общината текущи проекти. В момента работим по проект „Зелена и достъпна градска среда – град Силистра“ по ОП „Регионално развитие“ 2007-2013г., чрез който ще се ремонтира и обнови центъра на града и Дунавския парк в Силистра. Паркът е обявен за паметник на градинското и парково изкуство на 21 май 1991 г. от Националния институт за паметниците на културата и музеите. Считан е за най-стария български обществен парк, създаден през 1870 г. Той е емблематичен за силистренци и като част от проекта в него се предвижда подновяване на съществуващите и изграждане на нови детски и спортни площадки, ремонтиране на шадраваните, увеличаване на зелените площи, изграждане на велоалея и „Зони за паркиране“, въвеждане на енергоспестяващо осветление и видео наблюдение. За Централния градски площад и пешеходната зона е предвидено реконструкция на настилките, подмяна на градския пейзаж, оформяне на нова зона за отдих, включващо нов многоструен фонтан, увеличаване на зелените площи и въвеждане на енергоспестяващо осветление. Всичко това ще доведе до по-висока привлекателност, достъпност, сигурност и екологичност.

В момента текат процедурите по особено важния за населението в града проект „Изграждане на районна пречиствателна станция за отпадъчни води, гр. Силистра, доизграждане на канализационна мрежа и частична реконструкция на водопроводната мрежа в гр. Силистра“ по ОП „Околна среда 2007-2013 г.“ на стойност 72 543 841,50 лв. Началото на проекта бе на 20.11.2012 г., а краят - 20.02.2015 г. С реализацията на проекта ще се подобри проводимостта на изградената канализационна мрежа, тъй като дъждовните води ще се отвеждат отделно от битовата канализация. С изграждането на нова канализация ще се реши проблема с наводняването на част от града и сутерените на жилищните сгради при високи нива на р. Дунав. Досегашното негативно въздействие на потока от битови отпадъчни води в зоната на тяхното заустване ще бъде преустановено, с което ще се подобрят санитарно-хигиенните и екологични условия в района. През 2014-2020 г. община Силистра ще продължи работата си по водния цикъл, като се предвижда да бъдат доизградени и реконструирани водопроводната и канализационната мрежи в селата Айдемир и Калипетрово.

За да бъдем ефективни в инфраструктурната си политика, трябва да сме най-вече последователни. Ясно да знаем целите, които си поставяме, за да можем да ги реализираме успешно. Ето защо не пропуснахме и възможността да участваме по Схемата за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ „В подкрепа на следващия програмен период“. Общата стойност на проекта за изработване на инвестиционни проекти е 549 669,00лв – 100% Европейско финансиране по ОПРР. С реализацията на проекта ще бъдат изготвени работни проекти на сгради от образователната и културната инфраструктура, улици и междублокови пространства общинска собственост. Така ще осъществим една от основните си цели – да имаме готови инвестиционни проекти, с които община Силистра да кандидатства през следващия програмен период 2014-2020 г.

Да създадем, да изградим, да инвестираме – това не са само наши желания, а стремеж на цялата кметска администрация и начин да променим средата, в която живеем.

Какво бихте казали по отношение развитието на крайбрежната инфраструктура и възможностите за пълноценно използване на потенциала на р. Дунав?
За съжаление, потенциалът на р. Дунав не се използва пълноценно. И желанието ни е да променим това доколкото е наша възможност. В момента изпълняваме проект „Чист достъп в трансграничната зона Кълъраш-Силистра“ по Програма за трансгранично сътрудничество „Румъния-България“ 2007-2013 г. Общата стойност на проекта за община Силистра е 269 319,92 евро, от които 2,54% е собствения ни принос. По проекта ще се изгради общодостъпна трансгранична връзка между Силистра и Кълъраш посредством създаването на пристанищен понтон в акваторията на Силистра. Ще бъдат закупени и пуснати в експлоатация малки пасажерни плавателни средства с електрозадвижване чрез слънчева енергия. Ще се направят предпроектни проучвания за изграждане на две пристанища и 8 понтонни места, соларен паркинг за пътни превозни средства с електро задвижване.

Винаги сме поддържали добри контакти със съседните румънски общини и продължаваме успешно да реализираме съвместни проекти. По същата Програма за трансгранично сътрудничество започваме да изпълняваме дейностите по проект „Развитие на пътната инфраструктура в трансграничната зона Росеци, окръг Кълъраш – община Силистра“. Проектът има за цел рехабилитация на път SLS 1081, IV-то класна пътна мрежа, участък от км. 0+000 до км. 10+620, с начало при кръстовището на път II – 71 Силистра-Добрич и край – центърът на с.Бабук при кръстовището с път SLS 2087. Общата дължина на участъка е 10 620m, а бюджетът за община Силистра по проекта е 2 890 053,66 евро, от които 84,46% са безвъзмездна финансова помощ от ЕФРР, 13% от Държавния бюджет и 2,54% собствено съфинансиране.

Голямата ни мечта обаче е мостът при Силистра – Кълъраш. След изграждането на мостовото съоръжение се очаква пренасочване към него на основни транспортни потоци от вътрешността на страната, Турция и Близкия изток, които имат направление от и към Източна Румъния, Молдова, Украйна, Русия, Естония, Литва, Латвия, Беларус и др. Очаква се значително нарастване на интензивността на движението по основните артерии, свързващи гр. Силистра с вътрешността на страната, като път I-7, II-71, II-73, както и по редица пътища с местно значение. С изграждането на моста много от недостатъците на територията на област Силистра ще се превърнат в предимства, а самият мост в стимулатор на икономическо развитие. Нов мост при Силистра-Кълъраш би допринесъл от една страна за привличане на икономически обоснован трафик чрез развитието на съвременна транспортна инфраструктура като нова пряка и алтернативна връзка в рамките на ЕС със съседна Румъния, а от друга страна – за генериране на допълнителен местен и регионален трафик като предпоставка за икономическо развитие за региона на Добруджа и зоната на черноморското икономическо сътрудничество.

Какви са приоритетните проекти и стратегии, залегнали в програмата на общината Силистра за следващия програмен период?
Както вече обстойно обясних, един от основните ни приоритетни проекти е изграждането на мост при Силистра-Кълъраш. Надяваме се през следващия програмен период той да стане реалност. Не трябва да омаловажаме обаче успешното завършване на всички онези проекти, които вече сме започнали, а именно: „Зелена и достъпна градска среда“, Пречиствателната станция, реализирането на всички работни проекти на сгради, улици и междублокови пространства, които ще направим по Схемата за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ „В подкрепа на следващия програмен период“.

В момента община Силистра изчаква окончателното приемане на своя Интегриран план от Управляващия орган на ОПРР 2007-2013г. Благодарение на този план ще имаме възможност да кандидатстваме по ОП „Региони в растеж“ в следващия програмен период. В интегрирания план за градско възстановяване и развитие са обособени три зони за въздействие. Целта е, проектите, които се реализират по ОП „Региони в растеж“, да бъдат съсредоточени в определени зони на града, за да се въздейства целенасочено.

За да бъдем успешни и всичко онова, което реализираме да докосне всеки жител на Общината, не забравяме и малките населени места. Затова трябва да използваме всички финансови възможности, за да реализираме обекти в тях.

Споделете Вашите очаквания за развитието на града в близките години?
Стремим се да развиваме не само града, но всички населени места в Общината, това е изключително важно за нас като местна администрация. Искаме успешното реализиране на проектите, по които работим, да привлече нови инвестиции, да се открият нови работни места, да се подобри социалният живот. Очакваме в близките години да се поздравим с един нов облик на община Силистра, облик, който заслужават всички жители.