ЕЛ МЕДИА - направление СЕЛСКО СТОПАНСТВО ЕЛ МЕДИА - направление ЕНЕРГИЯ
ЕЛ МЕДИА - направление ИНДУСТРИЯ

ИНФРАБИЛД - Строители списание за инфраструктурно строителствогодина VII, брой 7, 2013

Тетрабетон постоянно допълва и обновява продуктовата си гама

Разговор с г-н Васил Христодулов, Управител на фирма Тетрабетон

Тетрабетон постоянно допълва и обновява продуктовата си гама

Г-н Христодулов, представете накратко фирмата и дейността Ви?
Тетрабетон е основана през 2004 г. като дружество с ограничена отговорност между трима български и двама чуждестранни партньори. Българските съдружници са собствениците на Строителна компания Христ. През 2006 г. вече имахме производство и продажби, които през 2007 г. удвоихме, а през 2008 г. утроихме.

Разкажете за произвежданите от Вас продукти.
Основната част от нашата производствена номенклатура са двупластово вибропресовани бетонови тротоарни изделия. Произвеждаме 4 модела бордюри, като сме от малкото призводители на бордюри с връзка на „глъб и зъб“, 8 модела унипавета и плочи за паважен тип настилки с дебелина 6cm, включително тактилна плоча, 5 модела унипавета с дебелина 8cm, както и два модела плочи с дебелина 5cm и перфоплочи тип „паркинг елемент”. Разполагаме с напълно автоматизирана немска двупластово вибропресоваща инсталация ZENIT, както и с по-малка турска двупластово вибропресоваща инсталация TEZGULER, комплектовани с бетонова централа. Дневният ни производствен капацитет е около 1000m2 настилки и около 600m бордюри при изключително богато разнообразие модели. Технологията на двупластовото вибропресоване за всеки модел дава възможност и за различна финишна повърхност като цвят и структура. Работим от самото начало по европейските стандарти за тротоарни изделия, които през 2005 г. се хармонизираха за България като БДС EN 1338:2005 за паветата, БДС EN 1339:2005 за плочите и БДС EN 1340:2005 за бордюрите. Тези стандарти поставят изключително строги изисквания по отношение якост, водопопиваемост, оттам и мразоустойчивост и дълговечност. Упражняваме постоянен производствен контрол със собствена строителна лаболатория при сертифицирана по ISO 9001:2008 система за управление и контрол на качеството. Имаме настилки с наши изделия на места с натоварено движение, които вече са изкарали осем зими и всеки може да се убеди в отличното им състояние. Качеството ни е доказано и клиентите ни са се убедили, че 10-годишната гаранция, която даваме за изделията ни, е с необходимото покритие.

Споделете за някои реализирани проекти.
Много улици и булеварди в Пловдив, Пазарджик и други градове и села се реконструираха с наши бордюри, плочи и павета. Ние сме доставчици на повечето големи фирми, изпълняващи обществени инфраструктурни обекти в региона и имаме добри референции от тях. Градските центрове на Асеновград и Севлиево се изпълниха по много интересни архитектурни проекти с наши тротоарни изделия в различни цветови гами. Също и много частни инвеститори са наши клиенти. Например, вертикалните планировки на магазин Лидъл в Пазарджик, Билла в Русе, на новото частно училище „БГ Школо“ в ЖК Младост 1 в София, Грандхотел Велинград, Мол Стара Загора и редица други търговски центрове, хотели, офисни и жилищни сгради са изпълнени с наши изделия.

Какви са очакванията Ви за развитието на фирмата през следващата година?
За съжаление и при нас, както при много колеги в строителния бранш, през 2010 г. и особенно през 2011 г. имаше спад в продажбите. През 2012 г. кривата пак тръгна нагоре и се надяваме това да се окаже трайна тенденция. Хубавото е, че все повече хора разбират предимствата на паважния тип настилки от качествени вибропресовани бетонни изделия пред изпълняваните доскоро настилки от лети в пластмасов калъп тротоарни плочки или лят на място бетон, които след няколко зими се олющват. Нагледахме се на тротоари, изпълнени с евтини изделия и с дълготрайност един мандат. В изискванията при търговете за обществените поръчки също започват да се залагат вибропресовани изделия. В Пловдив и региона има много стари и разкъртени тротоари, нуждаещи се от бъдеща подмяна и това ме кара да бъда оптимист. Нашите планове са за постоянно допълване и обновяване на продуктовата ни гама при постоянен приоритет безкомпромисно качество.