ЕЛ МЕДИА - направление СЕЛСКО СТОПАНСТВО ЕЛ МЕДИА - направление ЕНЕРГИЯ
ЕЛ МЕДИА - направление ИНДУСТРИЯ

ИНФРАБИЛД - Строители списание за инфраструктурно строителствогодина VII, брой 7, 2013

Оборудването на Хени ще отговори на всички изисквания на нашите партньори

Разговор с инж. Младен Захариев, Регионален Мениджър Продажби, Хени България

Оборудването на Хени ще отговори на всички изисквания на нашите партньори

Инж. Захариев, бихте ли представили Хени България и дейността Ви в тунелната и хидротехническа инфраструктура?
Официално фирма Хени е отскоро на българския пазар. Компанията има повече от 70 години опит в направлението си за производство на миксери и инжекционни помпи за нуждите на тунелното и хидротехническото строителство. За колегите от бранша марката Хени е позната, повечето са работили с пневматичните станции на Хени, които са използвани при строителството на голяма част от язовирите и тунелите в България. В световен мащаб, ние сме партньори на големите производители на тунело-пробивни машини (TBM), които използват нашите инжекционни станции.

Работим навсякъде, където трябва да се изпълнява укрепване на земната основа на строителни съоръжения, на скални маси, както и анкериращи системи, или където трябва да се запечатват тунели.

Разкажете повече за предлаганите от Вас технологии и оборудване за инжектиране.
Отдавна се счита, че приготвянето и прилагането на циментови разтвори е по-скоро изкуство, отколкото наука. В повечето случаи се знае малко за реакцията на строителния разтвор в почвата, липсват измервателни уреди за регистриране на най-важните параметри, за да има възможност за сравнение и оценка на резултатите. С развитието на оборудването и материалите, инжектирането със строителни разтвори все повече се утвърждава като ефикасен метод за третиране на почвени и скални образувания. Сместа за разтвора е един от най-важните фактори за успеха или провала на работата по циментирането. Новите материали за циментови разтвори, например ултра-фините цименти, също така допринасят за подобряване на процеса на инжектиране. Обаче тези материали същевременно изискват съответното оборудване, което да позволи да се изявят оптималните им качества. Оборудването на Хени отговаря на всички съвременни изисквания, а също така осигурява надеждност и комфорт при работа.

Основните приложения са: Подобряване на почвата: инжектиране с маншетни тръби, инжекционни завеси; Тунелно строителство: инжектиране за заздравяване и запечатване на земната основа, тръбни инжекционни екрани, за запълване с разтвор; Анкериране: анкериране в почви и скали, заздравяване на почвата, пробивни анкери; Безизкопно строителство: прокарване на тръби и изграждане на микротунели; Специално ниско строителство: при изграждане на шлицови и шпунтови стени и пилотно фундиране.

За нашите читатели ще бъде интересно да споделите за наскоро реализиран проект у нас.
Доставихме компактна инжекционна станция IC 310 при изграждането на първата в България система за следене на движението на пластовете в открит рудник на мина. Задачата се състоеше в приготвянето и инжектирането на специален бентонитов разтвор в сондажи с монтирани пиезометрични датчици, като някои от сондажите бяха с дълбочина над 300 метра.

Също така, има още няколко проекта, които предстоят да бъдат финализирани както в България, така и в Русия, Турция, Сърбия, и Македония.

Към какво ще насочите усилията си и фирмения потенциал?
Ролята ми в Хени България е да развивам бизнеса със смесителни и инжекционни системи в България и в държавите от Източна Европа. Мога да отбележа, че националните инфраструктурни проекти в региона продължават да се развиват, макар и понякога с по-бавни темпове.

Фокусът ми е към фирмите, които работят в проектирането и изпълнението на такива проекти. Уверен съм, че висококачественото и надеждно оборудване, което Хени произвежда, ще отговори на всички изисквания на нашите партньори.