ЕЛ МЕДИА - направление СЕЛСКО СТОПАНСТВО ЕЛ МЕДИА - направление ЕНЕРГИЯ
ЕЛ МЕДИА - направление ИНДУСТРИЯ

ИНФРАБИЛД - Строители списание за инфраструктурно строителствогодина VIII, брой 1, 2014

Работим активно за навлизане на електрическата мобилност

Разговор с г-н Илия Левков, Председател на УС на ИКЕМ

Работим активно за навлизане на електрическата мобилност

Г-н Левков, бихте ли представили Индустриален клъстер „Електромобили”?
Индустриален клъстер „Електромобили” бе създаден през 2009 г. като сдружение с нестопанска цел и към момента е единствената по рода си организация в България, оперираща в сферата на електрическата мобилност.

ИКЕМ има 45 члена, сред които компании с предмет на дейност дизайн и производство на компоненти и резервни части, с услуги в сферата на конверсията и производството на електрически превозни средства; енергоразпределителни дружества, БАН, висши технически университети, организации и експерти от инженерния, индустриалния и непроизводствен сектор от различни региони на страната.

Основната цел на ИКЕМ е да създаде стабилна основа на електрическата мобилност в България с обединените усилия на бизнеса, научните среди, централната и местната власт.

В момента работим активно за въвеждането на промени в законовата и нормативна уредба, стандартите и учебните програми за подготовка на професионални кадри, и подпомагане общините в ускоряване въвеждането на електрическата мобилност.

Основен приоритет за ИКЕМ е и стимулирането на производството и инвестициите в сектора, мерки за насърчаване на производството, научноизследователската и развойна дейност, стимулиране на търсенето и повишаване на осведомеността в областта на електрическата мобилност.

Сред ключовите дейности на клъстера са: Изграждане на национална инфраструктура за зареждане на електрически превозни средства (ЕПС); Развитие на образованието и иновациите в производството и услугите, свързани с електрическата мобилност; Инвестиционен фокус върху произведеното в България. ИКЕМ активно работи за създаването на план за промишлена конверсия на традиционни в електрически превозни средства.

Разкажете за инициативата за електрически градски транспорт.
В момента работим активно с няколко общини по темата. Наскоро сключихме и споразумение с холандска компания производител на електрически автобуси. Въпрос на време е да започне поетапното внедряване на електрически превозни средства в градския транспорт, като целта е авто паркът да бъде напълно подновен в рамките на следващите 10 години. За да се реализира този план, успоредно трябва да се изгражда и зарядна инфраструктура, която да задоволи нуждите на ЕПС.

По какви други проекти работи клъстер „Електромобили”?
Работата ни по основните направления – насърчаване на електрическата мобилност и изграждането на зарядна инфраструктура, е съпътствана от редица други проекти, подпомагащи дейността ни. Неделима част от процеса е образованието. Работим по няколко проекта (вкл. и международни), свързани с актуализирането на учебните програми и професионалната подготовка на кадри от сектора. Освен това ИКЕМ участва в различни работни групи към съответните министерства и агенции, ангажирани с темата за насърчаване на електрическата мобилност.

През 2013 г. ИКЕМ спечели проект по ОП Конкурентоспособност за изграждане на лаборатория за тестване на ЕПС. В момента сме в процес на преговори с евентуални партньори за реализацията на този проект, който е от огромна значимост за развитието на сектора.

Друга практика на ИКЕМ е ежегодно да организира редица събития, насочени към популяризирането на темата, тъй като публичната информираност е основна стъпка.

Какви са очакванията Ви за развитие на електротранспорта в страната?
Процесът на навлизане на електрическата мобилност в България вече е стартирал и ние правим всичко възможно да ускорим темповете. Има много възможности за инвестиции, но както при всички останали сектори, така и тук, е необходимо създаването на ясни политики и екипна работа на всички ангажирани страни, за да се постигне резултат. Секторът има огромен инвестиционен потенциал, като се започне от изграждане на зарядна инфраструктура и се стигне до въвеждане на електрически автобуси за градски и междуградски транспорт, както и в парковете. Ползите са безброй и най-вече това ще подсигури устойчиво развитие на градската среда, което е сред основните приоритети на страната до 2020 г.