ЕЛ МЕДИА - направление СЕЛСКО СТОПАНСТВО ЕЛ МЕДИА - направление ЕНЕРГИЯ
ЕЛ МЕДИА - направление ИНДУСТРИЯ

ИНФРАБИЛД - Строители списание за инфраструктурно строителствогодина VIII, брой 1, 2014

В сферата на екологията полският опит може да бъде полезен на българските фирми

Разговор с д-р Гражина Хоронжикевич, Първи съветник, Ръководител на Отдела за Промоция на търговията и инвестициите на Посолството на Република Полша в София

В сферата на екологията полският опит може да бъде полезен на българските фирми

Г-жо Хоронжикевич, кои са приоритетните дейности в работата на Отдела, имащи отношение към инфраструктурния сектор?
Отдел за промоция на търговията и инвестициите на Посолството на Република Полша в София подпомага български и полски фирми да установяват и развиват бизнес отношения. Една от нашите цели е развитието на сътрудничество в сферата на инфраструктурното строителство. Полша може да предложи в тази област иновационни технологии, строителни съоръжения и материали, както и сътрудничество при реализация на инфраструктурно строителство.

В кои области виждате най-голям потенциал за сътрудничество?
В Полша широкомащабно се изпълняват големи инфраструктурни проекти, динамично и ефективно се използват европейските фондове, реализират се проекти за адаптиране към стандартите на ЕС. Полша е готова да сподели своя опит в изпълнението на проекти от всякакъв вид. Една от сферите е свързана с опазване на околната среда и екологичните технологии. Полските решения, които допринасят за опазването на околната среда, са на база на опита през 90-те години на ХХ век. Полша преди 20 години се е борила с огромни екологични проблеми. Много години на усилена изследователска дейност, инвестиции в областта на иновациите и находчивостта на полските инженери помогнаха да се справят с нежеланото наследство от миналата епоха. Най-големите полски иновации в чисти технологии се отнасят към онези области, които от години са били предизвикателство за полската икономика: пречистване на води, управлението на опасните отпадъци, намаляване на емисиите и използване на възобновяемите енергийни източници. Примери за най-добри решения от Полша са технологиите за пречистване на отпадъчни води, а също така и пречистване на водите, използвани както в Европа, така и в цял свят, например в Пекин. Полша има какво да предложи в сферата на изграждане на инфраструктура, свързана с управление на отпадъци, има и създадени иновативни технологии за обработка на опасни отпадъци. Последните години също и огромни инвестиции в транспортната инфраструктура - в периода 2007-2013 в Полша бяха построени над 1500 километри магистрали. Във всички тези сфери могат да се създават българо-полски консорциуми за реализация на инфраструктурни обекти. Също така за българските фирми и инвеститори могат да бъдат от интерес полската техника, съоръжения и технологии.

Кои бяха акцентите във форума SOSEXPO 2014?
Форумът е важно място за насърчаване на най-новите технологии, решения и тенденции в областта на опазването на околната среда и общинската икономика, а също така е платформа за срещи между представителите на общините, производители, дистрибутори, доставчици на техника и технологии. SOSEXPO е конференция с придружаваща изложба, която служи за разширяване на знанията и обмена на опит в областта на събирането, разделянето и рециклирането на отпадъци. Български строителни компании, инвеститори и представители на местните власти биха могли да научат за най-новите технологии и решения в областта на управлението на отпадъците, които ще бъдат от полза за планираните или за вече текущи проекти в тази сфера в България.

Какви са очакванията Ви за двустранно сътрудничество?
Бизнес сътрудничеството между Полша и България през последните години се развива бързо. Темпото на растеж на двустранната търговия между двете страни е по-високо от ръста на външната търговия както на Полша, така и на България. Миналата година търговският оборот между двете ни страни отбеляза рекордно ниво над 1 милиард евро. В същото време виждаме още потенциал и перспективи за развитие на търговията с машини и стоки с инвестиционно предназначение. Както споменах, Полша има богата и много конкурентна оферта за износ в тази област, което би трябвало да представлява интерес за българските инфраструктурни компании. България също има какво да предложи на полските клиенти. Има също създадени консорциуми между полски и български фирми, има и интерес за други, надяваме се за успешно развитие на този процес.