ЕЛ МЕДИА - направление СЕЛСКО СТОПАНСТВО ЕЛ МЕДИА - направление ЕНЕРГИЯ
ЕЛ МЕДИА - направление ИНДУСТРИЯ

ИНФРАБИЛД - Строители списание за инфраструктурно строителствогодина VIII, брой 2, 2014

Новости в управлението и рециклирането на отпадъци

Новости в управлението и рециклирането на отпадъци

Международното изложение Save the Planet е специализирана изложба, която представя новостите в направленията управление на отпадъци, рециклиране и екология. Първото издание на изложбата, която се огранизира от Via Expo, се провежда преди три години.
Тази година изложението Save the Planet се проведе от 5-ти до 7-ми март в София, а в настоящата обзорна статия даваме възможност на фирмите-изложителки да споделят с какво се представиха на изложението, да разкажат повече за предлаганите от тях продукти, технологично оборудване и решения.


През годините изложбата Save the Planet се утвърди като ефективна платформа за директен диалог между бизнеса, браншовите структури и общинскат администрация. Изложението изпълнява тази важна роля да насърчава обмена на добри практики и технологичния трансфер към Югоизточна Европа и в частност България. Да информира за ползите в икономически и екологически аспект от прилагането на тези технологии и иновативни решения.

Всяка година Международното специализирано изложение Save the Planet показва новостите в направленията управление на отпадъци, рециклиране и екология.

Над 69% от участниците тази година бяха чуждестранни компании от Австрия, Германия, Дания, Полша, Русия, Словения, Швеция и Швейцария. Те запознаха посетителите с технологии и оборудване за третиране, събиране, обезвреждане, рециклиране и компостиране на отпадъци.

Изграждането на инсталации за сортиране, сепариране, рециклиране и компостиране, оползотворяване на биогаза от сметищата и възможностите за производство на енергия, бяха сред акцентите и тази година. Ще разгледаме какво представиха в тези области фирмите.

БалБок Инженеринг
БалБок Инженеринг участва на изложението Save the Planet 2014 за 4-та поредна година. Изложението традиционно предлага добри възможности за срещи с партньори, приятели и клиенти, както и за установяване на контакти с бъдещи такива. Представянето на компанията на всички издания до сега е изключително успешно.

Дейността на БалБок е свързана с предоставяне на комплексни услуги по управление на отпадъци и опазване на околната среда - професионални консултации, управление на проекти, събиране и третиране на отпадъци (в т. ч. негодни пестициди, лабораторни химикали и др.), доставка на опаковки и съоръжения.

Фирмата успешно прилага в София за трета поредна година и Системата за разделно събиране на опасни отпадъци от домакинствата, която се радва на голям интерес от страна на столичани. Събират се основни групи опасни битови отпадъци като: живак и живаксъдържащи уреди, лаково-бояджийски материали, домакински препарати и химикали, замърсени опаковки, лекарствени продукти с изтекъл срок на годност и други отпадъци, чийто състав и свойства създават риск за човешкото здраве и околната среда.

Действащата Система е единственият възможен и законен начин гражданите на столицата да предадат съхраняваните в домовете си отровни препарати и химикали.

Дружеството третира отпадъци, образувани от различни производствени дейности и гарантира спазване на най-високите стандарти за опазване на околната среда.

Акцентът в представянето на Save the Planet, а също и в дейността на компанията за 2014 г., е събирането и третирането на флуорирани парникови газове и озоноразрушаващи вещества - хладилни агенти, тетрахлорметан, халони и др.

Друг акцент - Системата за полуподземно събиране на рециклируеми отпадъци, предизвика жив интерес със своята красота и възможности за елегантно вписване във всякаква среда. Включването на тази опция за разделно събиране на отпадъци би подобрило значително вида и функционалността на площадките на предприятията.

Дружеството популяризира и дейността на своя Център за развитие на екологичната инфраструктура. Центърът ще извършва научно-изследователска, консултантска и учебна дейност по управление на отпадъците; подобряване, запазване и възстановяване на околната среда и развитие на екологичната инфраструктура и ще организира симпозиуми, конференции, семинари и изложби.

Екоефект България
Екоефект България, като официален представител на Словашката компания ing. CASTULIK, представи по време на изложението Save the Planet 2014г. линия за рециклиране на кабели BONANZA.

Ing. CASTULIK e компанията с повече от 290 инсталации и 19 години опит в производството на дробилна техника (ножови мелници, еднороторни, двуроторни и четирироторни шредери).

Технологичната линия BONANZA служи за извличане на мед или алуминий от отпадъчни кабели. Тя се състои от следните стандартни части: ножова мелница; пневматична тръба; транспортен вентилатор; циклон; сепаратор.

Самостоятелните устройства са проектирани да създадат компактен модул с лесно единно управление. Кабелите се подават ръчно към ножовата мелница. Ако се цели по-голяма производителност, към линията може да се добави еднороторна дробилка тип Castor, която да направи предварително раздробяване на материала. Сравнявайки водната сепарация с други системи за сепариране, тя предлага най-висока чистота на извличаните мед и алуминий.

Рисайклинг България
Компанията e представител на водещи световни производители в областта на третирането на отпадъци и компостирането. В сферата на балирането дружеството предлага хоризонтални и вертикални хидравлични балиращи машини на шведските компании PRESONA и ORWAK, както и брикетиращи преси HEGGER за стиропор (EPS) с интегриран шредер.

За сепариране на отпадъци Recycling Bulgaria доставя магнитни барабани, вихрово-токови и надлентови магнитни сепаратори STEINERT, индукционни, рентгенови, оптични и инфрачервени сепаратори TOMRA (Titech). В областта на пресяването Recycling Bulgaria представлява у нас TERRA SELECT и ZEMMLER – водещи производители на мобилни и стационарни сита, сепаратори и транспортьори за рециклиращата индустрия, а за шредиране и раздробяване, както и подготовка на RDF българското дружество предлага мобилни и стационарни шредери на компанията UNTHA. За целите на компостирането фирмата доставя компостообръщачи на пионерската марка BACKHUS както и иновативни решения за компостиране на фирмата GORE-COVER. За разработката на цялостни технологични решения за инсталации и заводи се ползва натрупания опит на доказалата се вече в цяла Европа немска фирма SUTCO.

По време на изложението Save the Planet, фирмата показа съвременно оборудване и решения за третиране на отпадъци и компостирането.

Компостирането осигурява бързо изсушаване на органичната фракция, а процесът на гниене превръща органиката в компост. Компостът е хомогенен и подходящ за складиране. Ниската влага и намаленият обем намаляват транспортните разходи съществено. Компостът е стабилен органичен тор, със средна до висока хранителност, който може лесно да се съхранява и реализира на пазара.

Рисайклинг България е представител на международно познатите немски компостообръщачи Backhus, които осигуряват високо качество и ефективност. BACKHUS е водещ световен производител на решения за професионално компостиране.

Най-ефективното, икономично и съвременно решение с мощна производителност за малки и средни общини и производители в областта на растениевъдството, животновъдството и биоенергетиката, е компостообръщачът BACKHUS 16.30. Подходящ за ферми с между 1000 тона до 10,000 тона тор годишно.

BACKHUS 16.30 е изключително качествен компостообръщач , който съчетава висока производителност с ниски разходи. Напълно самозадвижващ се, лесен за транспортиране и максимално подвижен. BACKHUS 16.30 е оборудван с икономичен 47,5 к.с. ( 35,4 кВт ) дизелов двигател. Благодарение на компактните гумени вериги, обръщачът може да работи върху всякаква повърхност без риск от увреждане на асфалт, бетон, павирана повърхност, чакъл и други. Компактните му размери позволяват транспортирането му дори на ремарке на автомобил.

BACKHUS 16.30 е силен и надежден, компактен и маневрен, лесен за използване и за поддръжка, като осигурява висока производителност. Той е идеален за използване в градинарството, озеленяването, овощарството, земеделието, скотовъдството, както и за поддръжката на общински паркове и градини.

Рисайклинг България осигурява безплатни консултации по настоящите Европейски програми, по които могат да бъдат закупени предлаганите машини и оборудване.

При третирането на твърди отпадъци, обръщачите на Backhus осигуряват: бързо изсушаванe; безопасна хигиенизация; оптимален процес на гниене.

Освен доставка на оборудване Recycling Bulgaria предлага и широк кръг услуги: анализ на ситуацията; предпроектни проучвания; изработване на документация за стартиране на инвестиционното намерение; цялостни проекти за рециклиране до ключ; пуск в експлоатация, ремонт и сервиз; съдействие при експлоатация на доставената инсталация и др.

Роланд Трейдинг
На изложението Save the Planet, освен с традиционното си участие с претоварните машини на TEREX FUCHS, фирма Роланд Трейдинг се представи с машините на Husmann Zerkleinerungstechnik – Германия и на фирма TAURUS – Италия.

Фирма Husmann е основана преди 60 години като инженерна компания с насоченост към земеделски машини. Компактни, лесни за употреба и с безкомпросмисно качество. През годините се налага в предлагането на цялостни системи от устройства за широг кръг от земеделски дейности. Богатият опит, натрупан от проектирането и изграждането на цялостни системи, насочени към специфичните нужди на всеки конкретен клиент води до неизбежното лидерство на пазара. Благодарение на иновативните технологии използвани при производството, както и широкия спектър на извършвани дейности, компанията заема челни позиции в рециклиращата индустрия и аграрния сектор.

Фирма TAURUS става част от рециклиращата индустрия през далечната 1960г, когато започва своите изследвания, развитие и производство на инсталации за рециклиране на скрап.

Днес Compact Шредерите и балиращи преси TAURUS са пресоващи машини със среден размер, функциониращи чрез патентованият от TAURUS метод “сгъваеми крила” в прекомпресионната работна камера. Compact Шредерите на TAURUS са подходящи за работа с повечето видове метален скрап.

Lindner-Recyclingtech
Lindner–Recyclingtech (L - RT) е сред лидерите в предлагането на машини и системи за третиране на отпадъци. Компанитя предлага техника за всякакви отпадъци: хартия, пластмаса, гума, дърво, текстил, биомаса. Ключов стълб в развитието на компанията е конструирането на системи за раздробяване на отпадък и производството на гориво – RDF и твърди горива – SRF, за циментовата промишленост.

Като допълнение към първичните и вторични шредери, както и системите за RDF, Lindner – Recyclingtech предлага и гама от универсални шредери. По време на изложението компанията представи голямо разнообразие от шредери. Тя се превърна и в един от водещите доставчици на компактни системи за алтернативни горива за намаляване от битови, промишлени и търговски отпадъци.

Основната дейност на Lindner-Recyclingtech е свързана с разработване и въвеждане на постоянни иновации в своето производство.