ЕЛ МЕДИА - направление СЕЛСКО СТОПАНСТВО ЕЛ МЕДИА - направление ЕНЕРГИЯ
ЕЛ МЕДИА - направление ИНДУСТРИЯ

ИНФРАБИЛД - Строители списание за инфраструктурно строителствогодина VIII, брой 2, 2014

Хидроинжект следва най-новите и високи технологии

Разговор с инж. Ангел Василев, Управител на Хидроинжект

Хидроинжект следва най-новите и високи технологии

Г-н Василев, представете Хидроинжект и дейността Ви.
Хидроинжект е създадена през 2001 г. и мога да кажа, че е един от новаторите на строителния пазар. Фирмата е специализирана в хидростроителството и ниското строителство – пилоти, шлицови стени, анкери. През 2005 г. представихме на нашите партньори една нова възможност: укрепване на сгради в силно урбанизирани териотории, като внесохме единствената по рода си машина, която позволява работа в тесни градски условия. Предлагаме също торкретиране, полагане на хидроизолация, заваряване и полагане на HDPE и PP тръби за ВиК, цялостно изпълнение на обекти, в това число проектиране и изграждане. Сега вече сме оборудвани за изпълнение на секантни пилоти и пилоти с диаметър до 1500mm, набивни стоманени профили и шпунтови стени. За сравнително младата си история, смея да твърдя, че фирмата ни отговаря на всички нужди на съвременния строителен пазар в своята тясна специализация. В годините се развивахме следвайки най-новите и високи технологии, като по този начин предоставихме изключително качествено и срочно изпълнение. Разполагаме с висококвалифицирани екипи, които със своя опит допринасят за успешното развитие на дейността на компанията.

На какво технологично оборудване разчитате в работата си?
Както вече споменах, следваме най-новите и високи технологии в строителството. Инвестираме всяка година в обновяването на вече закупеното оборудване и допълване на гамата с нова механизация. Залагаме на нови машини от утвърдени световни производители. Разчитаме на доказали се марки, дори когато това означава да се вложат повече парични средства. С много от доставчиците ни на оборудване сме дългогодишни бизнес партньори. По този начин смятам, че си гарантираме качеството на изпълнението. Работата ни е свързана и силно зависеща от механизацията, така че не можем да си позволим грешки.

Разкажете за някои наскоро реализирани проекти с Ваше участие.
Работя в тази сфера повече от 35 години. През годините имах възможност да наблюдавам редица инфраструктурни проекти с национално и регионално значение как се развиват и завършват. В някои от тях съм взимал пряко участие. Един от най-големите ни и сложни проекти беше изпълнението на шлицови стени на Метростанции 5,6 и 7 от ІІ-ри метродиаметър на Софийското метро. В този проект бяхме обявен подизпълнител на Главния изпълнител. Най-дълбоките шлицови стени бяха 36.5m, което е доста сложно за изпълнение. Представете си една приблизително 12 етажна сграда, но под земята. Положихме над 11 000m2 хидроизолации на Метростанции 5,6 и 7. За същите метростанции изпълнихме над 40 000m3. земно-насипни работи. Сложно беше и изпълнението на анкери в тунелите при връзката с Метростанция 7 от І-вия метродиаметър. Мястото беше твърде тясно и трябваше да се изгради временна климатична система, тъй като при работата на машината нивата на запрашеност се покачваха. Въпреки това фирмата ни успя да завърши всички дейности в срок, за да може трасето да бъде пуснато навреме. Положихме основите и на Метростанция 11 от ІІ-ри метродиаметър на Софийското метро, която е и най-дълбоката станция. Изпълнихме успешно укрепванията за Метростанции № 16 и частично на №21 също от ІІ-ри метродиаметър. Интересен проект беше изпълнението на шлицова противофилтрационна стена – над 5 000m2. За МВЕЦ Кунино и МВЕЦ Карлуково. Един доста мащабен проект беше и полагането на HDPE фолио при ТЕЦ Марица-Изток – Депо за гипс - 190 000m2.

Бихте ли споделили очакванията си за развитие в близък план?
За съжаление става все по-трудно да се реализираш на българския пазар. След старта на международната криза през 2008 г. инвестициите в строителния бранш значително намаляха. Освен това строителните фирми не са поставени в една реална конкуретна среда. Това прави спечелването на нови обекти много трудно. От друга страна данъчните закони също не помагат на фирмите, тъй като облагат например и реинвестицията. Не ползваш никакви данъчни облекчения за това, че инвестираш в механизация и оборудване, с което реализираш БВП. Моите лични стремежи са в бъдеще да можем да изнесем своя опит в чужбина и да реализираме проекти там.