ЕЛ МЕДИА - направление СЕЛСКО СТОПАНСТВО ЕЛ МЕДИА - направление ЕНЕРГИЯ
ЕЛ МЕДИА - направление ИНДУСТРИЯ

ИНФРАБИЛД - Строители списание за инфраструктурно строителствогодина VIII, брой 3, 2014

Поправка и възстановяване на бетон от DCP - "Dubai Towers" - Доха, Катар

Поправка и възстановяване на бетон от DCP -

Dubai Towers в Доха, Катар е най-високият небостъргач с височина на покрива 400м. Приблизителната стойност на проекта е 2,3 милиарда катарски риала (620 млн. щатски долара). След завършването му, проектът ще бъде най-високата сграда в Катар. Разположен в квартал West Bay в Доха, 84-етажната многофункционална сграда се разработва от Sama Dubai (предишното име на компанията е Dubai International Properties) и Международната инвестиционна компания за развитие на недвижими имоти, клон Dubai Holding. Когато бъде завършен, небостъргачът ще се състои от 7000 м2 търговска площ, 13 етажа пет-звезден хотел с 225 стаи, 29 етажа офис площи и 31 етажа, съдържащи 226 луксозни апартамента и три супер луксозни мезонета. Проект в такъв голям размер определено изисква много поправка на бетон и в този контекст Дон Констракшън Продуктс (DCP) изигра важна роля в предоставянето на гама от висококачествени материали за поправка и възстановяване на бетон, под формата на цялостни системи от решения.

Най-напред за неструктурни и козметични ремонти са приложени продукти от серията Cemfair, които са полимермодифицирани циментови материали за запълване на малки шупли и фини поправки на бетон. Използват се като тънка шпакловка, за изглаждане и уеднаквяване на повърхности, преди последващо боядисване, за запълване на пори и като изравняващо покритие. Като козметика за бетон материала се полага с дебелина до 3мм и придава естествен вид на видим бетон.

Когато става дума за структурен ремонт, DCP има широк спектър от материали на циментова и епоксидна основа за поправка и възстановяване на бетон и предлага цели системи от решения, които могат да се прилагат в различни условия на труд и при променливи дебелини в зависимост от условията на обекта. Например Cempatch FL е полимермодифициран самоуплътняващ се микро-бетон, силно течлив, подходящ за големи по обем ремонти при гъста армировка, за ремонт на големи празнини при дебелини по-големи от 50 мм и достигащи до 200 мм. Приложим е при необходима висока начална и крайна якост, за поправка и възстановяване на бетонови елементи като стени, колони, греди и подове. Cempatch S, от друга страна, е материал за ръчно полагане. Той е еднокомпонентен, полимермодифициран и подсилен с влакна репарационен разтвор. Представлява тиксотропена смес подходяща за приложение при вертикални елементи до 75 мм и висящи конструкции до 50 мм при минимална дълбочина на полагане от 10 мм. Използва се за поправка на всички видове бетонни структури, където има изисквания за висока якост и свръхниска свиваемост, за възстановяване на всички структурни елементи в сгради, водозадържащи структури, индустриални здания, мостове и др. Притежава изключително ниска водопропускливост, отлично предпазва стоманената армировка на натоварени конструкции.

Quickmast 105 е двукомпонентна система на епоксидна основа, с нисък вискозитет. Използва се за инжектиране и поправка на пукнатини във всички структурни бетонови елементи, зидарии, включително и тухлени зидарии. Подходящ продукт за пукнатини с ширина от 0.2 мм до 10 мм. Характеризира се с отлична якост на връзката с бетон, тухла, може да се използва във влажни и сухи основи, с малка деформация е, не се свива и притежава добра химична устойчивост.

За да се предпази армировката от корозия се използва Repcoat ZR. Това е еднокомпонентен продукт на епоксидна основа обогатен с цинк. Осигурява защитно и антикорозионно покритие чрез активен електро-химичен способ. Може да се използва и като защита срещу ръжда върху обикновена и върху галванизирана стомана. Притежава отлична устойчивост срещу атака на соли и хлориди.

На обекта в Доха, Катар, бяха използвани общо над 450 тона материали от описаните по-горе продукти.ДОН КОНСТРАКШЪН ПРОДУКТС БЪЛГАРИЯ

София 1582, жк Дружба 2, бул. Проф. Цветеан Лазаров 152, Техно Парк София, ет.3
тел.:02/ 8702782
факс:02/ 8702761