ЕЛ МЕДИА - направление СЕЛСКО СТОПАНСТВО ЕЛ МЕДИА - направление ЕНЕРГИЯ
ЕЛ МЕДИА - направление ИНДУСТРИЯ

ИНФРАБИЛД - Строители списание за инфраструктурно строителствогодина VIII, брой 3, 2014

Нови верижни багери VOLVO серия Е

Тази година VOLVO CE ще представи новата си напълно обновена серия верижни багери от серия Е. Въвеждането ще стане поетапно за различните модели като първо стартира 38 тонният ЕС380Е от месец април, след него ще се наредят съответно ЕС250Е в месец юни, ЕС480Е – август и на края ЕС300Е през септември. Машините са оборудвани с двигатели от последно поколение, отговарящи на екологичен стандарт Stage IV, като мощността на 13 литровия двигател, захранващ по-големите братя ЕС380Е и ЕС480Е е повишена с 5%. Хидравличната система се захранва от аксиално-бутални помпи, като чрез система ECO MODE на практика се елиминират загубите от отдаване на енергия, когато това не е необходимо. Системата се управлява от оператора, като по подразбиране тя е активирана, но може да бъде изключена от контролния монитор. Той от своя страна също заслужава внимание. Дисплеят е увеличен и всички работни функции са изобразени по-възможно най-обозрим начин, така че всеки оператор да може да управлява безпроблемно машината. По средата на дисплея са разположени режимите на работа на двигателя, които също се избират от оператора. В новата Е серия тези режими са увеличени с един, така че разбивката на оборотите е по-прецизна. Това от своя страна води до икономия на гориво, тъй като възложената задача пред машината може да се изпълни с най-близко до оптималното натоварване на двигателя. Освен енергийно ефективни, новите двигатели са с минимално отрицателно екологично въздействие, като за целта се използва филтър за твърди частици и допълнителна SCR система работеща с AdBlue. Въпреки разходът на AdBlue, производителят декларира по-добри икономически показатели спрямо предната D серия, тъй като комбинацията на новия двигател с подобрената хидравлична система спомага за намаляване на енергийния ресурс с 11%.

Комфортът на оператора, както при всяка машина Volvo, е на ненадминато ниво. Помислено е за детайли, които осигуряват условия на работа надминаващи дори и удобството на лека кола. Кабината е оборудвана с климатроник, радио CD, споменатия вече LCD дисплей, LED светлини, както и камери за задно и странично виждане, които осигуряват безупречна видимост.

По отношение на баланс, новата Е серия е отличник. При първите тестове машините показаха отлични резултати при работа на скален и инертен материал. Силите на вкопаване и врязване на кофата са по-големи спрямо предните серии. Така новите машини с лекота се справят със сложни задачи в тежки условия без да се усетят и най-малки сътресения в кабината.