ЕЛ МЕДИА - направление СЕЛСКО СТОПАНСТВО ЕЛ МЕДИА - направление ЕНЕРГИЯ
ЕЛ МЕДИА - направление ИНДУСТРИЯ

ИНФРАБИЛД - Строители списание за инфраструктурно строителствогодина VIII, брой 4, 2014

Пътно строителство

тенденциите в сектора

Пътно строителство

Инфраструктурата и, по-специално, пътищата са толкова важна част от строителния бранш в Европа, че могат да бъдат използвани като барометър за измерване на напредъка в излизането от забавеното развитие на световната икомика. Голяма част от тласъка напред зависи от политиците, тъй като обикновено това са хората, които контролират големите инфраструктурни проекти. С нарастване на доверието нараства и вероятността работата по проектите да потръгне.

Мениджърът на Volvo Construction Equipment за пътния сектор в световен мащаб, описва ситуацията като много бавно подобряване на състоянието, но също така отбелязва, че се наблюдават и окуражаващи признаци. Южна и Западна Европа бавно се възстановяват, което със сигурност носи известна доза оптимизъм. Най-общо, не се наблюдават значителни резултати, но ако се погледне Европа като цяло, то има ръст от порядъка на 5 до 10%. Западна Европа се възстановява постепенно и започва да набира известна инерция. Наблюдава се повишена активност на клиентите и много по- голям интерес в закупуването на машини през тази пролет, в сравнение с изминалата година. Прави впечталение също така, че северните държави остават стабилни почти през целия цикъл, като забавяне при тях се отчита едва през последната година. Въпреки това, северните страни все още се справят доста добре. Този регион не е изпадал в същото затруднение, както южната част на Европа. Компанията се надява да продължи наблюдаваното укрепване в Европейския съюз като цяло, като за възвръщане на увереността в цялата Европейска общност ключова роля имат южните пазари. Изглежда, че именно това е пътят, по който се развива икономиката на Европа. Икономическите новини дори от последния месец са много по-добри в някои от тези региони. Въпреки, че възстановяването на Европейските пазари не се развива с желаното темпо, понякога това е по-добрият вариант.

Готови за подем
В готовност за нов подем, Volvo представи своята нова С-серия автогрейдери. Моделът G946C, чийто двигател отговаря на финалния Етап 4/Клас IV, е 17.47 тонна тежкотоварна машина, оборудвана с гребло и теглич, която осигурява стабилна и надеждна основа за още по-прецизно изравняване. Ергономичният интерфейс човек – машина HMI (human-machine interface) помага на оператора да контролира грейдера по всяко време. Моделът по-скоро е подобрен, тъй като фирмата вече предлага подобна машина. Новост е двигателят, който отговаря на Европейските стандарти за вредни емисии. Обърнато е голямо внимание на условията за оператора и на допълнителните устройства, например за извеждане на изгорелите газове, които днес са на по-преден план отколкото в миналото.

През първото тримесечие на тази година официалният представител на Volvo CE за Русия – Ferronordic Machines представи на местния пазар пълната Volvo С - серия верижни и колесни полагачи, които вече се предлагат в Европа. Darren Fitch, директор продажби на Volvo CE – пътна механизация за Европа, Близкия изток и Африка, споделя, че представянето на С – серията полагачи, които са водещи в своя клас, в Русия е особено вълнуващо. Очевидно, Руската федерация е изключително важен пазар в сферата на пътно – строителната техника и това представяне показва ангажираността на компанията към клиентите от този регион.

По желание на клиента
Wirtgen разработи ново приложение, което позволява на утвърдената на пазара машина за студено фрезоване W 200 да посрещне нуждите на клиентите. Акцентът при новия модел голяма фреза W 200 Hi е фрезоващият барабан, който може да бъде преместван към лявата или дясната страна на машината, осигурявайки максимална гъвкавост по време на работа. Основните предизвикателства, пред които са изправени изпълнителите и доставчиците на фрезоващи машини, са ограничените пространства за работа в условията на непрекъснат трафик в градска среда и по магистралите. И в двата случая изпълнителите могат да срещнат значителни затруднения в логиситката на обекта, което да им струва много време и средства. Продуктовият мениджър на Wirtgen за машини за студено фрезоване Bernd Holl споделя, че клиентите на подобна механизация са се обърнали към компанията с оглед намиране на решение, което да им позволи да реагират на многобройните предизвикателства. Целта на Wirtgen е да предложи на клиентите си едно изключително гъвкаво решение. Новият модел W 200 Hi разполага с хидравлично задвижван фрезоващ барабан, който може да бъде изместен с до 400mm – 800mm от всяка страна. Благодарение на тази функция W 200 Hi може да работи безпроблемно покрай препятствия като отводнителни шахти или улични лампи. Новият фрезоващ барабан може да бъде преместван и по време на работа, което позволява да бъде изравняван с корпуса на машината и от двете страни. В резултат на това, фрезата може да работи непосредствено до препятствия като бордюри или стоманобетонни предпазни огради отляво и отдясно, без да са необходими допълнителни маневри. Според Wirtgen W 200 Hi има предимства и при работа в градска среда, където обикновено пространствата са ограничени, както и при по-тесни пътища, например в жилищни райони, където гъвкавото устройство на машината позволява значително по-малък радиус на фрезоване. Ръбовият протектор може да бъде повдигнат с 420mm и от двете страни, така че машината може да работи до края на платното дори при големи работни дълбочини.

Новите машини, представени от Atlas Copco Road Construction Equipment са проектирани съгласно три основни критерия – те трябва да бъдат по- добри от предишните модели, да отговарят на изискванията за устойчиво производство и да бъдат безопасни. Herman Mattyssen, вицепрезидент по маркетинга за компанията обяснява, че целта е новите продукти да се представят по- добре отпреди, с увеличена производителност, но с по- ниски енергийни разходи и по-малко вредни емисии.

Екологични въпроси
Екологичните проблеми са важни за Atlas Copco. Компанията винаги е имала за цел да бъде с крачка напред в това отношение и вече има готовност да работи с двигателите от финалния Клас 4. Шумът също има голямо значение както за комфорта на оператора, така и при работа в градска среда. Безопасността е много сериозен въпрос в строителната индустрия. Новите машини разполагат със сензори и все по-голяма част от оборудването е снабдено със съоръжения за безопасност. С нови ергономични промени в кабините се помага на операторите да останат във физическа кондиция през целия ден, което е особено важно в скандинавските страни, където работните смени са удължени през летните месеци, тъй като строителният сезон е по-кратък.

Ново допълнение към гамата валяци Dynapac позволява лесен транспорт и маневриране в тесни пространства с радиус на завиване от 2.65m. Atlas Copco Road Construction Equipment представи новия модел Dynapac CG2300 в допълнение към СС – гамата съчленени машини. Новият Dynapac CG2300 е с дължина 3.99m и височина 2.99m. Вместо централна става, задвижването на валяците от серията Dynapac CG е при барабаните. Кабината на Dynapac CG2300 е проектирана с мисъл за оператора. Видимостта към барабана е отлична, благодарение на удължена странично плъзгаща се седалка и прибрано кормило.

Екологичен режим
Валякът Dynapac CG2300 разполага със стандартен екологичен режим на работа, при който разходът на гориво е намален с повече от 15%. По данни на Atlas Copco Road Construction Equipment екологичният режим е резултат от внимателно наблюдение на разхода на гориво на новата серия почвени уплътнители Dynapac CA2500 – 6500, големите асфалтови валяци серия СС, както и новите CG2300. При работа в екологичен режим CG валяците са дори по- тихи отпреди. Нивата на шума са по- ниски благодарение на хидравлично задвижван, температурно контролиран охлаждащ вентилатор, който работи само при необходимост. В допълнение, двигателят е съгласно финалния Клас IV/Етап 4 и се отчитат по-ниски нива на вредни емисии. Разширените опции, които са на разположение, включват ръбова преса/острие в ляво и дясно и накрайник за разстилане на добавъчен материал.

Компактният полагач F1200CS е друго допълнение към серията и производителността му е 300 тона на час. Височината на полагача позволява работа в подземни гаражи и други подобни ограничени пространства. Машината е оборудвана с полагащ накрайник V240TVE, като клиентите могат да избират между обикновен вибрационен накрайник и затворен такъв. Подгряването на полагащия накрайник е газово, което намалява разходите и ускорява времето за загряване, а за по-лесен транспорт машината е оборудвана с малка газова бутилка. Има възможност за избор между накрайник с електрическо и газово подгряване.

Мобилен фидер
Друго допълнение към продуктовата гама на Atlas Copco е мобилен фидер модел Dynapac MF2500CS, оборудван с конвейерна система, която е в състояние да разтовари цял камион за по-малко от 35 секунди. Фидерът има опция за люлеене на конвейера, което го прави гъвкава и универсална машина. По данни на производителя това е единственият фидер на пазара с ширина 2.55m, който същевременно може да бъде транспортиран лесно и икономично, без необходимост от специални разрешителни. Според Atlas Copco основното предимство на люлеещия се конвейер е възможността да захрани два полагача. Машината може да се използва и при изграждане на велосипедни алеи и пътни банкети.

Cat Paving твърди, че с новата си В серия комунални уплътнители вдига нивото на представяне, производителност, комфорт, сигурност и експлоатационна пригодност при този клас машини. Новите модели CB22B, CB24B, CB24B XT, CB32B, CB34B, CB34B XW, CC24B и CC34B включват основни подобрения, които помагат на изпълнителите да постигнат по-ефективно уплътнение. Сред основните приложения на машините се включват строителство на улици, велосипедни алеи, дворове, кърпене на дупки, паркинги, локални пътища, градски центрове и банкети. Ефективно уплътняване се постига посредством по-добра видимост, увеличен диаметър на барабаните, многочестотни вибрационни системи и опция за подаване на добавъчен материал при някои от моделите. Двигателите могат да работят в екологичен режим с оглед намаляване разхода на гориво и шума.

Wacker Neuson твърди, че е единственият производител, който предлага въртяща се и накланяща се надстройка за компактни багери. Demir е немска компания, специализирана в проектиране и строителство на газопроводи в областта Nuremberg и вече използва въртящата се и накланяща се система VDS (Vertical Digging System). Наклони до 27% могат да бъдат компенсирани от непрекъснато регулиращата се въртяща се конструкция, която може да бъде накланяна до 15°. Дори когато ходовата част е под ъгъл, въртящата се горна част може да бъде разположена вертикално за по- голям комфорт на работа.

Правилна стойка
Hakan Demir е собственик и изпълнителен директор на Demir. Благодарение на регулиращата се система служителите му имат правилна стойка, при която гръбначният стълб не се напряга. Това е изключително важно за компанията, тъй като работниците и здравето им са най-ценните активи. Всички компактни багери на Demir са оборудвани с VDS система и са производство на Wacker Neuson. Производителят обяснява, че единствено прецизното изкопаване осигурява икономично запълване и уплътняване. Разлики във височините, като например при бордюри и ръбове, могат да бъдат компенсирани за секунди с VDS.

При новата Milemaker серия асфалтови инсталации на Asphalt Drum Mixers се използва технология с насрещен поток, при която изсушаването и смесването става в отделни зони за постигане на оптимално разпределение на топлината и икономичен разход на гориво. Благодарение на тази технология с Milemaker се постига висока производителност и изключително ниска средна цена на тон готова продукция. В допълнение от компанията обясняват, че докато преди с Milemaker се е произвеждала само гореща асфалтова смес, инсталацията вече има опция за добавяне на вода и други химически вещества в течния асфалт с оглед подходящо понижаване на температурата до постигане на характеристики за топла асфалтова смес.

Новите машинно монтирани пробивни чукове на Minnich Manufacturing вече се предлагат с редица функции, предназначени за увеличаване на безопасността и производителността при пътностроителни приложения, като са налични в хидравличен и пневматичен вариант. Minnich Manufacturing предлага багери с права и обратна лопата и мини челни товарачи, които първоначално са използвани при ремонт и рехабилитация на пътища както на цялата пътна настилка, така и при запълване на дупки. Впоследствие машините се оказват изключително подходящи и при хоризонтално запълване на дупки при относително големи разстояния между местата, където трябва да се пробива. Освен, че са лесно преносими, чуковете с дюбелно захващане са също така алтернатива за операторите, тъй като за преместването им се използва подвижна платформа. Пневматичните чукове на Minnich се захранват с компресор, монтиран на противотежестта на транспортната платформа или в кофата на багерите, което според производителя предлага автономно решение при локален ремонт на пътни настилки.

Ръчни уплътнители
Базираната в Германия Weber MT представи ново поколение ръчни уплътнители за почва CR 8, предназначени за пътно и гражданско строителство. Новият CR 8 разполага с центорбежна сила от 75kN при тегло от приблизително 600кг. Дизайнът и техническите показатели се базират на представения преди година модел CR 9. Специално затворено отделение със здрава рамка осигурява защита за двигателя, който е дизелов, модел 1D81Z на Hatz.

Bituchem Group, която произвежда и доставя асфалтови настилки, емулсии и други решения за запазване на пътните настилки, предлага също така и новия продукт Colourtex. Описван като гъвкав и твърд, напълно натуралният свързан цветен материал се използва за маркиране на специфични зони, като в същото време трайността му е както на обикновен асфалт. Colourtex има широка област на приложение в обществения и в търговския сектор, включително при изграждане на детски площадки, велосипедни алеи и паркинги. За производството му се използва чисто свързващо вещество в комбинация с цветни добавки. Предлага се в цяла гама от цветове, между които червено, бежово, зелено, синьо и златисто. Материалът се доставя топъл и се полага конвенционално, както всеки горен пласт настилка. Полагането на Colourtex може да се изпълнява през цялата година.