ЕЛ МЕДИА - направление СЕЛСКО СТОПАНСТВО ЕЛ МЕДИА - направление ЕНЕРГИЯ
ЕЛ МЕДИА - направление ИНДУСТРИЯ

ИНФРАБИЛД - Строители списание за инфраструктурно строителствогодина VIII, брой 4, 2014

Фонтаните

красотата на водата в градската среда

Фонтаните

Фонтаните са съоръжения, които са красиво допълнение в инфраструктурата на почти всеки град. Едва ли има град или по-голямо населено място, където да няма фонтан - в някоя градинка или парк, на градския площад или пешеходна зона.
В днешно време, много след като са „излязли” от чисто практичната си функция да водоснабдяват населените места, фонтаните са този красив щрих в градската среда, който носи от положителния и успокояващ заряд на природата.


Водата в градската среда има изключително приятно емоционално въздействие. От една страна водните съоръжения са ефектно допълнение към градския пейзаж, от друга – създават усещането за близост до природата. Дори и най-малкото водно съоръжение може да промени заобикалящата ни градска среда и да я преобрази в по-приятно и притегателно място, да оживи обстановката и да разнообрази градския пейзаж. Водата, като естетическо допълнение, присъства в градската среда под различна форма и съоръжения – фонтани, изкуствени езера и канали, водни каскади, декоративни водни поточета и др. Всички тези използвани в пейзажа на градската среда декоративни съоръжения създават един микросвят в градски условия. Движението и шумът на водата имат успокоителен ефект, създават усещане за спокойно място сред природата, носят добро настроение и покой.

Подобни декоративни водни обекти могат да бъдат направени и по-атрактивни, ако бъдат включени и допълнителни ефекти. Пример за такива са оцветяване на водната струя или включване на музикално изпълнение в синхрон с движението на водата. Фонтаните, които са обект на настоящата страница, са сред най-често изгражданите декоративни водни съоръжения в населените места.

Фонтаните
Думата фонтан има латински произход (fontis = източник) и се използва за назоваване на изкуствено водно съоръжение, при което водата се изтласква нагоре или встрани под формата на мощни или тънки струи. Най-често фонтаните се срещат в градини или паркове, но не по-малка е тяхната роля за оживяване на градски площади или като допълнение към паметници на изкуството или архитектурни забележителности. А по-големите фонтани включват и скулптури и представляват шедьоври на архитектурното и скулптурно изкуство.

В самото начало на своето развитие фонтаните са имали изцяло практическо приложение, като са служели за осигуряване на питейна вода, вода за къпане и хигиенни нужди на хората. Впоследствие, в допълнение към битовите функции, фонтани започват да се изграждат, за да олицетворяват или символизират нещо. Римляните са украсявали своите фонтани с бронзови или каменни маски на животни или герои. Крал Луи XIV е използвал фонтаните в своите градини, за да илюстрира властта си и над природата. В края на 19 век, когато водопроводът става основен източник на питейна вода, фонтаните придобиват изцяло декоративна функция.

В технически аспект фонтаните представляват затворена система, в която водата се движи в кръг. Водата се съхранява в резервоар, който е езерото или чашата на водния басейн.

Посредством помпа и нужното налягане водата се подава на определеното място и на желаната височина. След издигане на водния поток, той се спуска надолу и попада в резервоара. Формата, в която се изливат/изстрелват водните струи, се определя от наставката (струйник). Разнообразието от накрайници е голямо. Като се започне от най-простите – струйни и гейзерни, та до по-интересни, които придават на водната струя различни форми. Има и такива, които създават водна пяна, въртеливи движения на водните потоци или други интересни ефекти.

Фонтаните може да бъдат част от езеро. Наричат се плаващи. В този случай водата се черпи от езерото и след като премине през фонтана се излива обратно в езерото. Водните струи може да се изтласкват нагоре, встрани или комбинирано.

Фонтаните, които са самостоятелен архитектурен елемент, се наричат стационарни. При тях основно значение се отдава на архитектурното оформление и аранжирането на скулптури и фигури. Тези фонтани се отличават с по-големи размери и затова за тях се изгражда отделен фундамент. След направата на фундамента се изгражда изкуствен басейн, който играе ролята на резервоар за водата. При този тип фонтани най-често в централната част е разположена голяма скулптура/фигура, а по краищата - по-малки.

Материали за изграждане на фонтани
Материалът, от който е направен един фонтан, е един от основните елементи, определящи неговата визия и въздействие. Изборът на материал се определя от концепцията за желаната визия, от търсения ефект, от заобикалящата среда и възможността за поддръжка. За изграждане на фонтани може да се използват разнообразни материали. Сред най-често прилаганите са бетон, фаянс, камък, мрамор, бронз и др. С тези материали може да се реализират много идеи, да се изградят малки или големи фигури и декоративни елементи.

Металът е сред най-популярните материали, използвани за изграждане на фонтани. Като материал има няколко предимства, които го правят предпочитания вариант. Добри якостни показатели, отлично отношение якост/собствено тегло, почиства се леко.

Камъкът е най-класическият материал за изработка на фонтани. Камъкът е здрав, но в същото време подлежи на обработка и може да се извайват най-различни форми и фигури. Много подходящ е когато се изграждат големи фонтани.

Фибростъклото е материал, който се използва предимно за изграждане на много малки и леки фонтани. Предимството на този материла, освен малкото тегло, е че може да му бъде придаден различен вид, така че да има по-стар вид, да имитира други материали – олово, закалено желязо, фаянс или камък.

Функциониране на фонтаните
Функционирането на фонтаните, като изкуствени водни съоръжения, се дължи на действието на електрическите водни помпи. Помпите са електромагнитни, центробежни и вихрови, потопяеми и повърхностни. Електромагнитните помпи работят на принципа на предаване на електромагнитни колебания и могат да дадат напор до 40m. При центробежните помпи работещата част представлява центробежен ротационен елемент, затворен в корпус. При въртенето на ротора водата, която се намира в помпата, се изтласква под действие на центробежните сили в напорния тръбопровод. Във всмукателния (вакуумен) тръбен отклонител се създава постоянно разреждане, за сметка на което в него постъпва вода отвън. Центробежните могат да работят само в случай, че работният им обем е предварително изпълнен с вода. Вихровите помпи нямат такова широко приложение при фонтаните както центробежните и електромагнитните. В този клас, обаче, също има помпи, които успешно се използват в неголеми водоеми, като например помпа с производителност 1.5м3/ч с мощност 330W. За декоративни и минифонтани могат да се прилагат автоматизирани устройства, които могат да обезпечат резервоари с дневна консумация на вода до 10m3.

При фонтаните голямо приложение имат потопяемите водни помпи. Според конструктивните си особености и механизми на функциониране те могат да бъдат и центробежни, и електромагнитни. Независимо от различията им, всички те са обединени от един общ принцип - да работят във водна среда. Потопяемите водни помпи се поставят на дъното на водния басейн, върху предварително подготвена основа, така че да не засмукват утайки. Повърхностните водни помпи, за разлика от потопяемите, се поставят на сушата на място, защитено от климатични влияния. Те изискват по-голямо техническо оборудване. Имат система за изтласкване на водата и система за образуване на вакуум. Повърхностните помпи също трябва да бъдат изкусно скрити от погледите с красива облицовка или растения, така че да не се нарушава естетиката на фонтана.

Осветление на фонтани
Осветлението на фонтаните е допълнителен декоративен елемент, който се среща при много подобни съоръжения и е още един щрих във формирането на визуално въздействие. За осветление на фонтани се използват лампи с нажежаеми жички, халогенни източници, оптични влакна и светодиоди. С прилагането на осветление на фонтаните може да се постигнат разнообразни въздействия и да се реализират интересни идеи. Смяна на цветовете, промяна на ъгъла на осветление, водни рисункии с цветни светлини, и още много други похвати са възможни, за да се разнообрази светлинният облик и въздействието на фонтана.

Музикалните фонтани
Музикалният фонтан има увеселителни цели, постигнати чрез поведението на звуковите вълни и светлината във времето, насочена срещу водните частици. Водата пречупва светлината (чийто източник най-често е лазер), отразява я и по този начин може да се създадат ефектни изображения.

Използваните за тези ефекти инсталации могат да бъдат и доста мащабни, в които да работят стотици водни струи и светлинни лъчи. Музикалните функции изискват определена степен на механични, хидравлични, електрически и електронни компоненти.

Някои от най-впечатляващите фонтани в света
Може би няма град, където да няма фонтан, който да радва жителите на града или да привлича туристи. В някои големи градове фонтаните са се превърнали в емблематично място и „задължителна” спирка от маршрута на туриста. Фонтанът ди Треви в Рим, Магическият фонтан в Барселона, Фонтанът в Дубай, Фонтаните на Беладжио в лас Вегас са само малка част от впечатляващите водни съоръжения по света. Нека разгледаме с какво са се превърнали във впечатляваща туристите атракция.

Фонтанът ди Треви в Рим
Това е един от най-известните фонтани в света и една от най-известните забележителности в Рим. Името му произлиза от това, че е разположен на площад, на който се събират три улици (tre vie). Той е най-големият бароков фонтан. Висок е 26 метра, а широчината му е приблизително 50 метра. Фонтанът е построен през 1762 г. Скулптурите във фонтана са на Пиетро Брачи. В центъра на фонтана е статуята на бог Нептун, а отстрани две женски фигури, символизиращи изобилието и здравето.

Най-популярната легенда около фонтана е, че ако хвърлиш монета във фонтана, все някога отново ще се върнеш в Рим. Монети на стойност около един милион евро (1.35 млн. евро) се хвърлят в басейна на фонтана всяка година. Всички пари отиват за благотворителност и са в помощ на нуждаещите се в Рим.

Фонтаните на Беладжио в Лас Вегас
Лас Вегас - казина, хотели, нощен живот, шеметни залагания, улици и сгради окъпани в ярки светлини. Градът отдавна е спечелил славата си на развлекателна световна столица, благодарение на легализирания хазарт и забавленията във всякаква форма и за всяка възраст. Сред много забележителности и туристически атракции на града се открояват фонтаните Беладжио. Фонтаните се намират пред хотел и казино Беладжио. Пред хотела има изкуствено езеро, а фонтаните го опасват. Фонтанът е смайващ във вечерните часове. Тогава се провежда шоуто "Звук и светлина - Беладжио", което се изпълнява на всеки 15 минути след 20:00 часа. Музиката за шоуто е подбрана класика в изпълнение на Андреа Бочели и Франк Синатра. Водата се издига на височина 460 метра.

Фонтанът Unisphere - Куинс, Ню Йорк
Съоръжението във Флашинг Медоус-Корона Парк в квартала Куинс представлява огромна фигура (50 метра височина и 37 метра широчина, тегло 410 тона) от бронз на земното кълбо, която се намира във воден басейн. Металният глобус символизира идеята за световен мир и взаимозависимост. Проектант на фигурата е ландшафтният архитект Гилмор Д. Кларк.

Фонтанът на Джеда, Саудитска Арабия
Това е най-високият фонтан в света. Известен е още и като фонтана на крал Фахд – Джеда, намира се в Червно море и е с височина 312 метра. Водата се изстрелва във височина със скорост 375 км/ч. 500 прожектора осветяват водната струя през нощта, като превръщат фонтана във впечатляваща светеща кула от вода. Построен е между 1980 - 1983 година, но функционира от 1985 година.

Фонтанът Дубай
Фонтанът е изграден в изкуствено езеро в близост до най-високата сграда в света – Бурдж Халифа. Това е най-големият музикален фонтан със собствена хореография. Дължината на фонтана е 275 метра, а водната струя се „изстрелва” на височина 152,4 метра във въздуха.

За атрактивната визия на фонтана са инсталирани 6600 светлини и 25 цветни прожектора. А през 2010 година е добавен и нов ефектен елемент – огън, който очертава фонтана. Фонтанът е проектиран е от компанията WET Design, Калифорния, изградила фонтаните в езерото пред хотел Беладжио в Лас Вегас.