ЕЛ МЕДИА - направление СЕЛСКО СТОПАНСТВО ЕЛ МЕДИА - направление ЕНЕРГИЯ
ЕЛ МЕДИА - направление ИНДУСТРИЯ

ИНФРАБИЛД - Строители списание за инфраструктурно строителствогодина VIII, брой 5, 2014

Помпи

ефективност и дълготрайност

Помпи

Разнообразните приложения, които имат водните помпи, определят и голямото разнообразие от модели и размери. Основното изискване към всеки модел помпа е да работи ефективно и по възможност с най-малко усилие от страна на ползващия я. Дали е помпа за отводняване или е помпа за утаечни води, необходима на строителния обект, тя трябва да е верният модел, да е експлоатирана правилно, което означава редовна поддръжка и трябва да работи ефективно, за да даде най-доброто от себе си. Първото изискване е да се избере помпа, която е подходяща за съответната работа, а разбира се, нови модели помпи се представят непрекъснато.
Нека разгледаме последните новости в сектора.


Помпите, които най-често се използват за различни битови нужди или в индустрията са потопяеми отводняващи помпи (сондажни) и повърхностни помпи. Потопяемите водни помпи имат широко приложение при изпомпването на вода от дълбоки и тесни шахти, строителни обекти, в индустрията, канализация.

Изборът на помпа в конкретни условия на работа зависи от работните параметри, производителността и напора. Производителността е показател за това колко литра в минута или кубични метри в час може да изпомпва помпата. Водният напор е височината в метри, на която може да бъде доставена вода. Независимо от избора за конкретните работни условия, продуктите трябва да притежават комплекс от технически характеристики, за да отговарят на редица изисквания: сигурност, ефикасност, работа в разнообразни, сурови и екстремни условия.

Един интересен пример - WEDA 04S, е последното допълнение към серията от малки потопяеми помпи Atlas Copco Portable Energy. Тази гама е предпочитана основно заради леката си конструкция и е основно оборудване за индустрия на отдаването под наем. WEDA 04S е обектова утаечна/канализационна помпа, за която компанията казва, че има максимален дебит от 270 л/м и максимален напор 10,5m. Тя допълва серията WEDA от под 1 киловолтовите монофазни дренажни, отпадни и утаечни помпи, пуснати преди време. WEDA 04S е с чугунено работно колело тип Vortex, за което от Atlas Copco казват, че може да изпомпа отпадна вода и твърди частици с размер до 25mm. Според компанията това прави помпата удачен избор за отводняване на наводнени сутерени или на строителни обекти, за премахване дъждовните води от пясъчни или кални ями и строителни изкопи, или за избавяне от нежеланата вода по време на ремонтирането на комунални шахти.

Помпата е описана като здрава и лесна за поддръжка, благодарение на тройната си уплътнителна система - двойно механично уплътнение на мотора от силициев карбид с допълнително уплътнение откъм помпената част. Термичната защита осигурява на мотора допълнителна надеждност и възможности за осушаване. Atlas Copco Portable Energy добавя, че ниското й тегло – от 10кг, и компактните й размери – 372,5mm на 241mm, също така означават, че помпата WEDA 04S е лесно преносима от една отводнителна задача към друга. Това е ключово изискване за всички предприемачи, които трябва да сменят често обектите. Гамата от малки помпи WEDA на Atlas Copco включва също дренажните помпи WEDA 04 и WEDA 08; помпи за утаечни води WEDA 04B, която изпомпва вода до 1mm; и пясъко- и кало-устойчива утаечна помпа WEDA 08S. Съвместимият с изискванията на европейското законодателство 50Hz вариант на WEDA 04S вече се предлага от фабриката на Atlas Copco Portable OEM Solutions в Бад Ойенхаузен, Германия. Одобрената от канадските и американските стандарти 60 херцова версия, междувременно, ще бъде на разположение през 2014. Paclite Equipment, дял от основаната в Сингапур Uni-corp, предлага потопяеми гъвкави помпи за отводняване и премахване на вода от траншеи и строителни обекти, без използване на електричество, с капацитет 72m3/h. Кен Горсън, от Paclite казва, че моделът Force може да поеме твърди частици големи 19mm и предлага подсилен дизайн, за тежък режим на работа.

Гъвкави валове
Помпите с гъвкави валове предават ротационната енергия по криволиниейни или регулируеми оси. Paclite твърдят, че тези помпи са често употребявани за осушване на обекти, където има липса на електричество. Тези помпи са особено популярни за отдаване под наем и за периодична употреба. Paclite използва износоустойчиви маркучи, изградени от не по-малко от осем слоя специално намотана стомана. Твърди се, че този материал е не само корозионноустойчив, но също така е в състояние да издържи на замърсители на околната среда, като например инертни материали, течности, масло. Моделите на Paclite представят помпа тип Vortex, с усилен стоманен импелер. Двете връзки са оборудвани с лагери, за да се гарантира максимална продължителност на живота на продукта, твърдят Paclite. Force е моделът в по-тежък клас от двете помпи, произвеждани от Paclite, a компанията казва, че той е достатъчно голям, за да може да се отводнят по-големи камъни и твърди частици. Това е помпа с висока производителност и капацитет от 72m3/h. Тя има чугунен импелер, 6 метров гъвкав хобот и капацитет за твърди частици от 19mm. Стандартната доставка е с маркуч за източване 10m и 75 милиметрова лесно освобождаваща се връзка пожарникарски тип. Mоделът Force като автономен, преместваем и лек, така че да може да бъде използван за „множество приложения.” Междувременно, последната дизелова помпа на Tsurumi - 4TBA82D135, която е пусната по-рано миналата година, е един от най-големите модели на компанията. Проектирана да работи при най-взискателните отводнителни и канализационни приложения, тя предлага максимален поток от 2250 литра/мин. и височина на стълба 18 метра. Описвана като здрава и с нисък разход на гориво, помпата е подходяща за почти всякакво приложение, и ще бъде продавана в мрежата за директни продажби на Tsurumi в Германия, Франция, Испания и Швеция. След като е избрана подходящата помпа, важно е тя да бъде поддържана, така че когато се наложи да бъде вкарана веднага в действие. Имайки това предвид, Tsurumi пусна и удължаващ живота комплект. Това е комплект от части за гамите леки алуминиеви помпи КТV и KTVE на Tsurumi. Те твърдят, че след сурови тестове, нов корпус на помпата, работен пръстен и защитна плоча, могат да дадат на помпата три пъти по-дълъг живот. Компанията добавя, че комплектът е насочен изключително към тунелното строителство, където помпите работят в сурови условия, за да гарантират, че нивата на водата на обекта са безопасни.

Hatz предлага нова линия от индустриални помпи за чиста и отпадна вода. Всички те са базирани на дизеловия двигател с въздушно охлаждане на компанията. Дали са за строителни обекти, изпомпване след бедствия или за индустриална употреба, Hatz предлагат широк спектър от моторни помпи. Известни главно със своите специално създадени дизелови двигатели, сега Hatz има помпи за всякаква употреба. Според компанията основата за помпените системи е на „здравият и устойчив” двигател с въздушно охлаждане на базираната в Германия компания, с диапазон на мощността от 1.5kW до to 56kW. Гамата им варира от малки и леки помпи за отпадни води, захранвани от едноцилиндров двигател, с капацитет от 20m3/ч, до помпи за чиста вода, с капацитет 830m3/ч захранвана от мощен четирицилиндров дизелов двигател. В зависимост от изискванията на клиента, помпите могат да бъдат оборудвани с количка, тръбна рамка или базова рамка. Освен това има редица други стандартизирани възможности. С-серията за строителни обекти е внимателно проектирана за употреба в сурови условия. Твърди частици с размер до 40mm могат да бъдат обработени, благодарение на надеждните части на помпата и помпения корпус, направени от алуминий или сив чугун. Освен помпите с дебит между 20 и 140m3/h, има и мембранни помпи, които могат да обработват утайки с твърдо съдържание до 80%. Всички помпи са задвижвани от дизеловите двигатели на Hatz с един или два цилиндъра, които работят надеждно дори при неблагоприятни условия, твърдят те. АР- и АQ- серията са предназначени за селското стопанство, а S- серията – за индустрията.

Всички двигатели в B-и D-серия се произвеждат по спецификацията, която отговаря на строгите стандарти за емисиите на EPA (Environmental Protection Agency – Агенция за опазване на околната среда) в САЩ, дори и стандартът да не е приложим в страната по предназначение. Hatz добави, че мулти-цилиндровите двигатели на L-и M-серията също отговарят на всички стандарти за емисии и са частично снабдени с рециркулация на отработените газове за намаляване на азотните окиси. Английската фирма Selwood казват, че „водят нискоемисионните двигатели към пазара на помпи с висок воден стълб” с представянето на своята помпа H200, захранвана от двигател Interim Volvo D16, отговарящ на ниво III/ред 4. Двигателят използва DPF и дизелов катализатор за окисляване в комбинация със селективна каталитична редукция, за да отговаря на настоящите правила за емисиите, които се прилагат в Европа и САЩ. H200, с капацитет на изпомпване повече от 950м3/ч, се присъединява към вече стартиралите модели Н100 и Н150 в новата гама с висок стълб. H150 е самозасмукваща помпа, създадена за употреба при висок напор, с дебит до 460m3/h, и максимален стълб 124m и отработване на твърди частици от 38mm.

По-дълъг живот
Дългият живот на помпите е важен, а превантивната поддръжка помага да се запазят помпите във времето. Всеки ден трябва да започва с преглед на помпата. Сред най-важните ежедневни проверки е качеството и нивото на маслото на двигателя. Масло, което е замърсено, може да предизвика сериозни проблеми и намаляване на живота на двигателя, същото е и ако има недостатъчно количество от него. Нивото на горивото също може да бъде проверявано, за да се търси доказателство за теч на гориво или масло. Почистването, или евентуално смяната на въздушния филтър, е друга важна практика, която може да предпази от значителни щети тръбопровода. Проверката на състоянието на маркучите редовно е друго предложение. Като допълнение към ежедневните проверки, помпата се нуждае от друга поддръжка и сервиз. Макар че сервизът и поддръжката не е необходимо да се правят ежедневно, те са от решаващо значение за живота на помпата и трябва да са по редовен график. Като цяло, качествените моторни помпи могат да работят до 2500 часа.