ЕЛ МЕДИА - направление СЕЛСКО СТОПАНСТВО ЕЛ МЕДИА - направление ЕНЕРГИЯ
ЕЛ МЕДИА - направление ИНДУСТРИЯ

ИНФРАБИЛД - Строители списание за инфраструктурно строителствогодина VIII, брой 6, 2014

Тротоарни и алейни настилки

продукти и приложения

Тротоарни и алейни настилки

За да имаме красива градска среда, е необходимо всички елементи от ландшафтния дизайн да бъдат организирани хармонично. Това е трудна задача, но за решаването й може да помогне създаването на връзка между паркове, улици, сгради и околна среда чрез подходящо подбрани външни настилки. Разнообразието от настилки, по отношение на материали, цветове, стилове и форми, е голямо. Въпреки това, всички трябва да отговарят на някои основни изисквания: да бъдат износоустойчиви, да издържат на механично натоварване, устойчиви на външните условия, лесна поддръжка, да бъдат естетични.
В настоящата обзорна статия Списание ИНФРАБИЛД дава възможност на водещи фирми в бранша да представят иновативни продукт, приложения и реализирани обекти за по-красиви и устойчиви настилки, за по-красиви градски пространства.


Съвременните технологии дават възможност естествените материали, използвани за външни настилки да бъдат заменяни с алтернативни от бетон. С помощта на вибропресоване се получават настилки, които са достъпно, екологично и подходящо решение за тротоари, площади, детски площадки, паркови алеи, подходи към гаражи и къщи, за които е предвидено да издържат високо натоварване.

С помощта на специални вибропресоващи машини технологията за производство бетонови тротоарни плочки и павета на водещите производители от Германия, Италия, а вече дори и у нас.

Продуктите, които се произвеждат на българския пазар, отговарят на изискванията на Европейските стандарти и БДС и притежават редица експлоатационни качества: модулни размери и форма за бърз и лесен монтаж; висока дълготрайност и износоустойчивост; оцветяване в дълбочина – цветът не се изтрива, няма кристализация на соли; високи якостни характеристики;голяма водоплътност; мразоустойчивост; не се пързалят и не се напукват през зимата; икономически изгодна инвестиция.

Качественото и правилно полагане на настилките от бетонови елементи e не по-малко важно играе ключова роля за дълголетието и здравината им. Колкото и качествени да са плочките и паветата, ако не са положени правилно или основата не е подготвена в съответствие с изискванията на строителните стандарти това неминуемо ще компрометира настилката.

Бетонови изделия с въображение от Геотон
Първият производител на вибропресовани бетонови изделия в Бургаска област стартира производството си през далечната 1989 г. През настоящата година Геотон бетонови изделия празнува своя 25 годишен юбилей. Към днешна дата с модерно оборудване и собствена лаборатория за ежедневен контрол на качеството, фирмата произвежда и предлага на пазара голям асортимент от вибропресовани бетонови изделия.

Само вибропресованите тротоарни плочи, произвеждани с автоматизирана италианска ротационна преса, са над 25 модела с италиански дизайн и високо качество. За своята дълга история, фирмата е доставила бетонови изделия за благоустрояване и инфраструктура на територията на цялата страна, като се е наложила като лоялен и коректен партньор и нейни клиенти са повечето от големите строителни компании в страната.

През тази юбилейна за фирмата година е в изпълнение и проект за пускане в експлоатация на нова автоматизирана австрийска производствена линия с голям капацитет и високо качество на произвежданите изделия. Проектът се очаква да бъде завършен до края на годината, и след пускането на линията в експлоатация Геотон бетонови изделия ще предложи през следващата година на своите клиенти още по-богат асортимент и значително по-голям капацитет на производство и доставки до обектите на своите клиенти в страната.

Всички усилия на ръководството на фирмата са насочени в подобряване на качеството на изделията, увеличаване асортимента на произвежданите изделия и увеличаване на капацитета на фабриката. Всички тези детайли ,както и коректното партньорство с нейните клиенти, обуславя мотото на фирмата: Геотон, бетонови изделия с въображение.

Богата гама вибропресовани бетонови изделия от Пътища и мостове
Фирма Пътища и мостове произвежда и предлага на българския пазар богата гама вибропресовани бетонови изделия. Производствената номенклатура включва: тротоарни плочи, паважен камък, бордюри, бетонови тръби и др. Автоматизираната германска производствена линия, отличаваща се с най-съвременни системи за обработка и оцветяване структурата на повърхността на бетоновите изделия, обученият персонал и въведената система за производствен контрол гарантират високо качество на произвежданата продукция. Конкурентни предимства на произвежданите от фирмата изделия са дълготрайност, високи якостни характеристики, възможност за различна структура и цвят на повърхността, възможност за машинно нареждане.

Пътища и мостове е притежател на регистриран патент на „Ръчна гилотина за рязане на бетонови изделия“, която се използва при изпълнение на настилки за рязане на всички бетонови изделия. Освен това фирмата предлага пълна гама инструменти за полагане на вибропресовани бетонови изделия: ръчни щипки за бордюри, ръчни клещи, плуг за подравняване и основа за бордюри, система за подравняване на основата с дължина до 5,2 м. Фирмата разполага с три машини за полагане на бетонови павета като гарант за високо качество и бързина.

Също така, продуктовото портфолио включва богата номенклатура от изделия за изграждане на канализации, за отводняване, оформяне на площи, алеи и пътища. В процес на въвеждане в експлоатация е най-модерната в България автоматизирана линия за производство на вибропресовани бетонови изделия на немската фирма HESS с капацитет до 2400m2 настилки за 8 часа. Със системата за повърхностна обработка и Colormix, се постига различен визуален ефект на изделията, с което се излиза от традиционния изглед на тротоарните настилки, използвани в страната.

Елегантни решения за градската среда от Земелрок Щайн унд Дизайн
Настилките и бордюрите оказват сериозно влияние върху цялостното излъчване на обществените пространства. Вече и в проектите за оформление на градска среда в България се забелязват „модерни тенденции“.

Сериозен принос в тази насока на развитие има дейността на Земелрок Щайн унд Дизайн. Като част от интернационална компания и водещ производител и доставчик на вибропресовани бетонни изделия, вече и в България, фирмата работи усилено за осигуряване на все по-богати възможности и разнообразни решения за оформление на градска среда. Целта на компанията е да предостави на професионалистите висококачествени продукти с гарантирана функционалност, но не за сметка на стила и красотата. Тези усилия вече дават резултати. Не само архитектите, проектантите и ландшафтните архитекти обръщат внимание на съчетанието между качество и визия. Инвеститорите и в частния, и в обществения сектор също все по-често се интересуват от гарантираното качество и по-богатите възможности за интересни и елегантни решения за цялостна реализация.

Доказателство за това са многобройните вече реализирани проекти в цялата страна, с различна функционалност, бюджет, стил като: обновените улици и булеварди в столицата, кварталите „Младост“,“ Устрем“ и „Запад“ в Пазарджик; централните градски улици и тротоари във Враца, Разград, Габрово, Пловдив, Левски, Лясковец и др.; площади и пешеходни зони в Пловдив, Сливница, Бургас, Плевен, Монтана, Карлово, Кюстендил, реконструкции и реновиране на участъци от републиканската пътна мрежа в цялата страна; ремонти и изграждане на градски паркове и градини в Благоевград, Велико Търново, Добрич, Кърджали, Пловдив, Свищов, Сливница, София, Пазарджик, Стара Загора; спортни обекти – „Арена Армеец“, спортна база „Коматево“, „Гнездо на Орли“, курортни комплекси и селища –„Сана SPA ризорт“, „Балнео курортен комплекс Камчия“ и др., както и търговски обекти – веригите Кауфланд, Лидл, Била, Пени, индустриални обекти – паркинги и производствени бази на предприятия и други.

Semmelrock ежегодно разширява продуктовата си гама, с технологични иновации, като специално разработената система за участъци с интензивни тежки натоварвания – Einstein®, тактилните плочи и настилки, системите от бордюри за улесняване на преходи и др.; богата гама аксесоари -соларни осветителни тела, осветителни тела за вграждане с различна форма на базата на LED технология, алуминиеви профили за завършване на стъпала, както и алуминиеви бордюри с вградено осветление. Защото като част от инфраструктурата настилките оказват своето влияние върху цялостната атмосфера на всяко пространство.

Дренажен бетон i.idro DRAIN на Девня Цимент
i.idro DRAIN е един от многото продукти, създадени от Италчементи Груп във връзка с постоянния ангажимент за разработване на иновативни решения за архитектурата и строителството и е един от най-устойчивите продукти от екологична гледна точка в строителния пазар.

i.idro DRAIN е иновативен продукт, който се използва за направата на настилки, отличаващи се висока дренажна способност. i.idro DRAIN настилките имат минимален дренажен капацитет от 200 литра на квадратен метър на минута, което въвежда нов стандарт при проектирането на градската среда. Традиционните проблеми на асфалтовите настилки с лекота се разрешават, благодарение на специалната структура на i.idro DRAIN.

С 25% кухини, настилките позволяват безпроблемно оттичане на водата. По този начин може да бъде значително намалено нейното натрупване по велоалеите и паркингите, а при използването при ненатоварени пътища да се минимизира аквапланингът.

С помощта на i.idro DRAIN дъждовните води могат да бъдат отвеждани в канализационната система или събирателни системи и впоследствие пречиствани и използвани отново.

Благодарение на отражателната способност на светлите повърхности, в съчетание с по-добрата циркулация на въздуха, настилките, реализирани с i.idro DRAIN, намаляват температурата на повърхността в сравнение с асфалтовите настилки. Документирани са разлики до 30 градуса по време на тестове проведени в летния сезон. По този начин се гарантира по-висок градски комфорт.

В сравнение с отводняващите асфалтови настилки, i.idro DRAIN настилките минимизират разходите, свързвани с пречистването на отпадъчни води от остатъци от органични масла, тъй като продуктът не съдържа битум.

Използването на i.idro DRAIN води до значително намаляване на разходите, свързани с третиране на настилките през зимния сезон, тъй като употребата на i.idro DRAIN ограничава заледяването.

В градските зони циментовата основа на продукта осигурява комфорта и безопасността за пешеходците, колоездачите шофьорите, както ограничаване образуването на дупки, неравности и коловози. Благодарение на i.idro DRAIN, проектантите могат да създават нови отводняващи повърхности, алтернатива на традиционните такива, които отговарят на най-високите стандарти.

Ползи: подобрява естествения воден цикъл; рециклира дъждовната вода; подобрява комфорта на градската среда; намалява замърсяването; подобрява живота на растенията; повишава безопасността; улеснява проектирането; намалява разходите. Приложения: тротоари; велосипедни алеи; паркинги; пешеходни зони; кътове за отдих; алеи, паркове и обществени градини; пътища с нисък трафик; еко пътеки; зони, където има риск от пожар.

Разнообразие в настилките с паветата на Ремай България
Така познатото изделие като „паве“ (от латински (em)plastrum) заема своето определено място като настилка за улици и тротоари. Макар и рядко, също и като настилки за вътрешно оформление.

Настилката от павета може да бъде и с големи размери като плочи например, технически познати като голямоформатни изделия. Така оформените повърхности имат много добра здравина, позволяваща големи натоварвания, като същевременно позволява на влагата да проникне в почвата (не запечатва повърхността и земята „диша“).

Паветата могат да бъдат от естествен камък, пресован бетон, клинкер, или дърво. Като най-голяма популярност в момента заемат бетоновите. Паветата се полагат старателно върху предварително добре оформено и подготвено легло от няколко слоя.

Първият слой, разбира се, е слоят на паветата, плюс добре разстлан под тях слой от сравнително ситен инертен материал. Идеален за целта е така познатият „Split”, а фугите между тях са запълнени със ситен кварцов пясък. Така се формира устойчивият и красив първи слой. Под него е вторият - носещият слой, който се оформя от по-едър, добре пресят материал, който трябва да бъде много добре уплътнен чрез трамбоване. Под него е третият слой – наречен „противозамръзващ”. Със сравнително едър материал се оформя достатъчно дебел слой между добре подготвения и заравнен терен и носещия такъв.

Развитието и полагането на бетоновите павета във времето се е оформило в професия. За самото оформление почти винаги се изработва план. Днешната бетонова индустрия, изпълнявайки високите изисквания, е развила множество форми, с множество цветове, за да посрещне и най-големите изисквания на урбанизираните територии. Отговарящи на здравина, красота, множество комбинации при нареждането. Но най-вече да имат възможността да пропускат водата от повърхността да стигне до почвата, а и да я отдаде впоследствие.

Също така, в миналото са се ползвали павета от естествен камък за оформление на вътрешни пространства, улици и площади във Вавилон, Египет и много добре развити в Римската империя. През Средновековието се засилва приложението на паветата от естествен камък при изграждането на междуселищни пътища. Това е продължило през целия 19-ти век и до началото на 20-ти. В средата на 20-ти век асфалтът взема превес над паветата при изграждането на улици.

Днес с павета (пресовани бетонови) се изграждат вътрешно квартални улици, тротоари, велоалеи, паркинги, също така знакови площади, централни пешеходни зони. Зони с усъвършенстван дизайн и оформление.

Здравината, устойчивостта, цветовете, правилните геометрични форми, дизайнерското оформление, и възможността за развитие и усъвършенстване са факторите, превърнали пресованите бетонови изделия в безалтернативен лидер в оформлението на урбанизираните територии.

Изпълнението и контролът на всичко това са предписани в стандарт EN-1338. В процеса на усъвършенстване на развитието, производството, полагането и оформлението на паветата съществен дял е отделен и на темата екология и екосистема.

Като дългосрочно предимство на паветата е това, че са заменяеми, безпроблемни са при ремонт, вадят се и след ремонта се нареждат отново.

Тротоарни изделия от Тетрабетон
Тетрабетон е основана през 2004 година, като съдружниците й имат над 20 години опит в производството на бетонни изделия. Фирмата разполага с модерни високопроизводителни технологични линии за вибропресоване на богата номенклатура бордюри, плочи и павета за паважен тип настилки и други бетонни изделия.

Качеството е доказано, защото през последните десет години има много престижни обекти, изпълнени с изделия на Тетрабетон, а инвеститорите са доволни от избора си.

Произвежданите от Тетрабетон тротоарни изделия са предназначени за паважен тип настилки. Фабрично те имат малки странични дюбелчета (издатини), които гарантират при нареждането им върху подравнен пясък равна принудителна фуга между тях, в която също се замита пясък. Това прави тези настилки изцяло ремонтопригодни и не създава проблеми, ако в периода на експлоатацията им се наложи “отваряне и затваряне“, примерно за преминаване на допълнителни кабели или тръби.

Повечето от произвежданите модели бордюри са със завършек на “глъб и зъб“, фугата между тях не е необходимо да се замазва и изпълненият бордюр по цялата си дължина е много по-устойчив на страничен натиск. Препоръчваният от фирмата-производител детайл за изпълнение на настилките е върху уплътнена основа (около 15сm уплътнена баластра) да се направи пясъчна подложка 2 – 4cm от мастаросан уплътнен пясък (за уплатняването да се използва 140 килограмова вибрационна платформа), върху която се нареждат плочите и паветата, допрени плътно едни в други за получаване на равна принудителна фуга. Върху подредените изделия при необходимост от допълнително подравняване може да се мине oтново с вибрационната платформа, като се ползва и специална силиконова подложка (или се подлага насипан пясък между паветата и металното дъно на вибрационната платформа).Фугите се запълват със пресят пясък 0-3 чрез замитане с твърди четки. При завършек по фиксирана линия паветата и плочите се изрязват с диамантина. Бордюрите се подравняват по проектното ниво, като се монтират върху пласт от подложен бетон.

С плочи на ЛЕО редица български градове обновиха облика си
И центърът на Хасково ще бъде направен с павета, произведени в Бургас. Това е поредното ларго на български град, което се ремонтира с плочи на ЛЕО – Бетонови изделия. Бургаската фирма притежава модерeн завод за бетонови изделия в Югоизточна България, с изцяло автоматизирано производство. Компютър контролира процеса и намалява риска от човешка грешка.

След центъра на Русе, сега с павета от Бургас се обновява и центърът на Хасково. Той ще бъде направен с т. нар. мити изделия – по-скъпи от обикновените вибропресовани плочи, но в пъти по-качествени и издръжливи. С такива изделия вече проектират и ремонтират всички европейски градове, тъй като те имат многократно по-дълъг живот.

Настилката за Хасково е изработена по специална технология от ЛЕО – Бетонови изделия. Направени са и допълнителни тестове за издръжливост и здравина.

Фирмата работи с кварцови пясъци, внесени от чужбина. Ползва и специална хидрофобна добавка от Германия, която ги предпазва от вода. Водата не прониква в настилката, не може и да замръзне през зимата, което гарантира още по-добро качество и дълъг живот. Това е иновация на бургаския производител, с чиито изделия работят строителни фирми и общини от всички краища на страната. С плочи на ЛЕО са ремонтирани центровете на Варна, Шумен, Русе, Казанлък, Ямбол, Балчик, Етрополе, Смядово, Суворово, Нови пазар и др. Продукция на ЛЕО е използвана и в софийското метро, както и за благоустрояване на повече от 45 града в цялата страна.

За центъра на Хасково са произведени павета с размери 20х10х6 и 10х10х6 cm в три цвята – сив, жълт и червен. Общото количество е близо 16 декара, от които вече са положени половината. Преди да бъдат поставени в Хасково, паветата са преминали през специални изследвания в лаборатория. Те се изследват за изтриваемост, якост на натиск и мразоустойчивост.

Красиви градски пространства с паважните елементи на Софурбан
Софурбан е сравнително нов на българския пазар високотехнологичен завод за производство на вибропресовани бетонови паважни настилки от тротоарни плочи, паважи, бордюри, ивици и други, ситуиран в град Перник. През 2009 г.

Софурбан направи една значителна инвестиция и въведе уникалната за България 1000 тонна вибропреса за производство на паважни елементи, което определя изключителната плътност на бетоновите изделия, пряко рефлектиращо в якостите и дълготрайността на експлоатацията. Оборудването е на водещия производител за този вид машини германската фирма OMAG.

Продукцията на Софурбан е с високо качество, резултат от модерното напълно автоматизирано оборудване с уникалната вибропреса, като към това трябва се добавят и оптимизираните рецепти за бетон, прецизно подбраните изходни материали и непрекъснатият входящ и изходящ - вътрешен и външен контрол.

Заводът постоянно се развива и доокомплектова с нови изделия и оборудване, в резултат на което бе закупена и бе пусната в производство линия за специална допълнителна обработка „Дробеструене” на бетоновите настилки. Като новост се предлагат и маслоустойчиви бетонови настилки, подходящи за автосервизи, заводи, промишлени предприятия и други площи подложени на подобен род експлоатация.

Паважните елементи на Софурбан са вложени в редица големи и престижни обекти, като центровете с множество булеварди, улици и паркове в градовете, Перник, Пазарджик, Трън, Гоце Делчев, Лом, Бобов Дол, Монтана, Хисаря, Чирпан, Кърджали, Велинград и Враца. В София се изпълниха проекти по булевардите Черни връх, Мария Луиза, Бъкстон, Копенхаген, Кръстьо Пастухов, Витоша, Патриарх Евтимий, ул. Шипка, ул. Сан Стефано, ул. Оборище, Докторската градина, Баня Лозенец, МОЛ Парадайз, ТЦ Европа, Техно Микс, Хипермаркети Фантастико, Лидл и Пени и много други. Доставени са материали и за редица отговорни инфраструктурни проекти като Метротрасета, Автомагистралите Струма, Марица и Хемус, СОП Западна дъга и редица Лотове из цялата страна.

Изпълниха се и се изпълняват серия от проекти на железопътната инфраструктура на страната.

На основата на добрата работа, перфектното качество и коректността се изградиха отлични партньорски взаимоотношения, както със строителните кампании в страната, така и с редица проектантски организации и общини.