ЕЛ МЕДИА - направление СЕЛСКО СТОПАНСТВО ЕЛ МЕДИА - направление ЕНЕРГИЯ
ЕЛ МЕДИА - направление ИНДУСТРИЯ

ИНФРАБИЛД - Строители списание за инфраструктурно строителствогодина VIII, брой 6, 2014

Иновативна батерия за електромобила Soul EV от Kia

Иновативна батерия за електромобила Soul EV от Kia

Kia Motors използва 360V литиево-йонeн батериен пакет с водеща за класа си енергийна плътност от 200Wh/kg в електромобила 2015 Soul EV, като осигурява пробег от 200km по Европейския цикъл на шофиране. Батерията за 2015 Kia Soul EV е резултат от тригодишна програма за развитие и сътрудничество с производителя на литиево-йонни клетки SK Innovation.

192 броя клетки са пакетирани в осем модула и осигуряват общ капацитет на батерията 27kWh. Катодът на клетката е от богато на никел NCM съединение (никел-кобалт-манган), като всички материали и компоненти са оптимизирани за енергийна плътност, издръжливост и безопасност. Kia съобщава за разработването на анод с високи характеристики и на гелови електролитни добавъчни материали. Новата електролитна добавка дава възможност за по-добър работен пробег при ниски и високи температури. Това означава, че електромобилът ще работи устойчиво при всички атмосферни условия без да се влияе от времето.

Освен това, батерийните клетки на Soul използват специален, безопасен и сигурен керамичен сепаратор, който определя безопасността и скоростта на зареждане/разреждане на батерията. Той предлага и термична устойчивост, защитавайки клетките от излагане на топлина или пожар като не се свива при температури над нормалните.

Батерийната клетка с ниско електрическо съпротивление, правилният термичен контрол на батерийната система и точното изчисляване на заредеността на батерията позволяват нейното пълно зареждане само за 25min (100kW DC) или 33min (50kW DC). Студеното време би могло да създаде проблеми, но батерията на Kia Soul EV е снабдена с подгряваща система. Налично е и устройство за защита от презареждане, което прекъсва високоволтовата верига, когато системата разпознае, че е възможно да възникне презареждане.

Прелисти броя

  • Прелисти този брой на Списание ИНФРАБИЛД

още в рубриката

Новини

реклама