ЕЛ МЕДИА - направление СЕЛСКО СТОПАНСТВО ЕЛ МЕДИА - направление ЕНЕРГИЯ
ЕЛ МЕДИА - направление ИНДУСТРИЯ

ИНФРАБИЛД - Строители списание за инфраструктурно строителствогодина VIII, брой 6, 2014

Тестово производство на асфалтова смес тип биндер

Тестово производство на асфалтова смес тип биндер

Бета Проинвест организира тестово производство на асфалтова смес тип „биндер” с използването на 30% фрезован асфалт. Беше използването на специална регенерираща добавка SILVEROAD®, която възстановява качествата на стария битум, който се съдържа във фрезования асфалт.

Както е известно, битумът, който се съдържа във фрезования асфалт, загубва голяма част от качествата си поради окисляването и стареенето в течение на времето. Регенериращата добавка възстановява неговите параметри и позволява производството на асфалт с високи показатели. Освен това SILVEROAD® позволява полагане и уплътняване на асфалта при по-ниска температура на сместа. Производството беше организирано на базата на една от големите пътно-строителни фирми в София, като произведените 22 тона бяха положени и уплътнени на реален участък. Фрезованият асфалт се подаваше към смесителя в студено състояние, без предварително подгряване. Количеството на новия битум беше намалено с 30% от стандартната рецепта и се добавяха 750 грама SILVEROAD® на тон асфалт. Полагането и уплътняването на сместа се извършиха един час и половина след производството в асфалтовата база. Взетите проби и направените изпитвания показаха, че добавката осигурява производството на качествена смес, която покрива показателите за устойчивост, пластичност и уплътняемост съгласно действащите стандарти. Дори консервативните изчисления показват, че при годишно производството на 50,000 тона смес с 30% фрезован асфалт, икономическият ефект възлиза на икономии между 100 и 150 хиляди евро. При възможност за подгряване на фрезования асфалт, процентното му съдържание може да се повиши до 50-60%.

С проведените тестове Бета Проинвест затвърждава позицията си на водещ доставчик на добавки за асфалт за пътно-строителните фирми в България. На МТП в Пловдив фирмата представи най-ново поколение нискотемпературни добавки EVOTHERM® и емулгатори за битумни емулсии INDULIN® на американската компания MWV. Бета Проинвест единствен доставчик на силиконова добавка за сцепление от STAR ASPHALT.

Прелисти броя

  • Прелисти този брой на Списание ИНФРАБИЛД

още в рубриката

Новини

реклама