ЕЛ МЕДИА - направление СЕЛСКО СТОПАНСТВО ЕЛ МЕДИА - направление ЕНЕРГИЯ
ЕЛ МЕДИА - направление ИНДУСТРИЯ

ИНФРАБИЛД - Строители списание за инфраструктурно строителствогодина VIII, брой 6, 2014

Volvo Trucks пуска товарен автомобил, работещ на газ

Volvo Trucks пуска товарен автомобил, работещ на газ

Volvo Trucks разширява гамата си модели в Европа с нова версия на Volvo FE, която работи изцяло на метан.

Volvo FE CNG (компресиран природен газ) е разработен за операции, включващи кратки цикли на шофиране с повтарящи се потегляния и спирания, като сметосъбиране и локална дистрибуция. Той е оборудван с нов 9-литров двигател Euro 6 (работещ на газ), с технология, използваща запалителни свещи и с автоматична трансмисия. „С Volvo FE CNG вече можем да предложим на компаниите, при които шофирането е до голяма степен в градска среда, товарен автомобил с много по-малко влияние върху околната среда.

Множество градове по света търсят алтернативи на дизеловите товарни автомобили – например при сметосъбирането, за да си осигуриш договор, често се изисква да се използват възобновяеми горива“, казва Кристина Ериксон, бизнес мениджър Алтернативни силови линии, Volvo Trucks.

Метановият газ не изпуска миризма при горене и съдържа много ниски нива на опасни частици. Ако метанът е получен от биогаз, т.е. на базата на органични материали, емисиите на въглероден диоксид са с до 70% по-ниски от тези на дизелов товарен автомобил. Volvo FE CNG се задвижва от чисто нов 9-литров двигател Euro 6 с технология, използваща запалителни свещи, който осигурява мощност 320к.с. и въртящ момент 1356Нм. „Технологията, използваща запалителни свещи, е особено подходяща за цикли на шофиране, при които товарният автомобил се движи на къси разстояния с много потегляния и спирания“, обяснява Кристина Ериксон.

Благодарение на напълно автоматичната си трансмисия, товарният автомобил запазва отличната управляемост и производителност на конвенционалния Volvo FE. Също така автоматичната трансмисия осигурява по-бърза реакция на силовата линия. Продажбите на новия Volvo FE CNG в Европа ще започнаха през август, а серийното производство ще започне в началото на 2015 г.

Прелисти броя

  • Прелисти този брой на Списание ИНФРАБИЛД

още в рубриката

Новини

реклама