ЕЛ МЕДИА - направление СЕЛСКО СТОПАНСТВО ЕЛ МЕДИА - направление ЕНЕРГИЯ
ЕЛ МЕДИА - направление ИНДУСТРИЯ

ИНФРАБИЛД - Строители списание за инфраструктурно строителствогодина VIII, брой 6, 2014

Проектът за пл. Централен ще промени Пловдив за следващите сто години

Разговор с инж. Иван Тотев, кмет на Община Пловдив

Проектът за пл. Централен ще промени Пловдив за следващите сто години

Уважаеми г-н Тотев, наскоро бяха обявени трите проекта-победители в международния конкурс за обновяването на площад „Централен“ в Пловдив. Бихте ли разказали повече за този мащабен проект.
Проектът за обновяването на площад „Централен“ е може би най-мащабният проект, който започва да се реализира през този мандат. Нееднократно съм казвал, че площад „Централен“ е сърцето на Пловдив и всички теми, свързани с него, са изключително чувствителни, тъй като интервенции в такива градски части се правят веднъж на 100 години. Подготвителните дейности за стартирането на този проект започнаха още в началото на този мандат, като включваха различни етапи.

Стартирахме с международен конкурс за визията на бившия партиен дом. Конкурсът продължи повече от година и в него участваха над 10 проектни предложение, като след избора на финалист вече знаем как ще изглежда тази сграда, която се намира на самия площад „Централен“. След това започнахме реконструкция на Цар Симеоновата градина, като идеята бе да върнем по съвременен начин максимално облика на парка към вида му от първата половина на 20-ти век. Проектът вече е на финалната си права. От северната страна на площадното пространство започнахме мащабни археологически разкопки на Одеона и северната страна на Форума, а също и процедура за премахване на временни постройки.

Повече от две години Община Пловдив води преговори със собственици за придобиване на частен имот, разположен върху Форум Юг. Преди три години стартирахме археологическите разкопки и на Западните Пропилеи, които имат за цел да свържат съвременния град с историческия център, съвременния център с историческия център, съвременния град със Стария Филипопол.

Избрахме да е – международен конкурс, който да бъде съпътстван от решение на Общинския съвет и сериозни ангажименти на общината за реализиране на проекта-победител. Заданието, което Община Пловдив изготви, бе съгласувано с всички гилдии, имащи отношение към архитектурата, строителството, към облика на площад „Централен“, с гражданите на Пловдив, с експерти от различни области като озеленители, конструктури и други.

Намерихме най-правилните партньори – фестивалът ONE ARCHITECTURE WEEK и архитектурната група WhAT Association /WhATA/, които имат опит в провеждането на подобни конкурси и се получи нещо, което никой от нас не е предполагал, че е възможно да се случи – 125 постъпили предложения от 41 страни от 6 континента.

Избраните три проекта от комисията са прекрасни и много различни един от друг. Те показват различни концепции за решаване на сложната задача с обновяването на площад „Централен“ – това място, което има функциите както на площадно пространство, така и на зона за преминаване, зона за събития, зона за запознаване с историята с историята на града, централно място в туристическите маршрути, зона, която има да изпълнява много задачи и функции.

Класираният на трето място проект на Veit Eckelt, Sigmund Eckelt, Philipp Mecke, Ana Fillipovic от Германия дава възможност да бъде маркирано форумното пространство по своеобразен начин и то да бъде видимо почти от целия град. Проектът на италианското студио SMARCK решава оригинално преливането между съвременните пространства с античния пласт. Решава и един интересен градски проблем – достъпа от южната страна на Форума към Оденона – изключително ни впечатли пешеходната връзка над улица „Гладстон“. Класираният на първо място проект на португалското архитектурно бюро FORA е наистина впечатляващ поради няколко елемента. Първо, предложението за 100-процентово разкриване на археологията на Античния Филипопол – изключително амбициозно начинание и ако трябва да бъда честен – нещо, което се желае от много пловдивчани. Има много интересни моменти за преливане на двете пространства – съвременното и античното. Проектът предлага мултифункционално използване на съвременното пространство с елементи, които да придобиват различна форма и да служат за различни дейности като лятно кино, места за забавления, за младежки дейности и други. Самата концепцията за плавно слизане на площадното ниво към нивото на подлеза, липсата на стълби, липсата на инфраструктурни елементи за преминаване от горно на долно ниво впечатли цялото жури.

Предложенията тепърва ще бъдат разглеждани от Експертния съвет на Община Пловдив и в Общинския съвет на града. Но който и от тези проекти бъде избран за победител, ще даде различен облик на Пловдив за следващите 100 години.

Бихте ли представили и други текущи проекти, свързани с обновяването на градската среда?
Трудно ми е в момента да представя всички проекти, тъй като броят на проектите, които в момента Община Пловдив реализира и подготвя, е прекалено голям. Ще се спра само на по-значимите, които имат отношение към възприятието и подобряването качеството на живот.

Разширението и реконструкцията на пешеходните зони в града е нещо, което прави впечатление на всеки един пловдивчанин, на всеки един гост на Пловдив. Превърнахме квартал „Капана“ в първия арт квартал в България. Това даде различен поглед към града ни на много творци, деятели на културата и изкуството с фестивалите и дейностите, които се провеждат в квартал „Капана“.

Разширението на централната пешеходна зона от площад „Централен“ до р. Марица направи така, че Пловдив да има най-дългата пешеходна улица в Европа – вече достигна 1750 метра.

Проекти като изграждането на нова зоологическа градина, обновяването на емблематичната Цар Симеонова градина, изграждането на втори гребен канал променят качеството на живота в града и качеството на средата.

Обновяването на едно от любимите места на жителите – парк „Отдих и култура“ дава нови възможности за отдих и почивка. Реализирането на проекта за спортната зала, чакана от пловдивчани повече от 50 години, ще развие много видове спорт, ще събуди желание у повече деца да спортуват; възстановяването и съживяването на Стария град, обновяването на Античния театър, всички грижи за опазване на културно-историческото наследство, свързани с мащабните проекти като Малката Базилика и Римския стадион, правят Пловдив да изглежда различен дори в очите на пловдивчани.

И някак си между другото остават гигантските мащаби в промяната на асфалтовите настилки, на тротоарните настилки, изграждането на модерни детски площадки, които все повече жители през последните три години възприемат като нещо текущо и рутинно. Голяма гордост за един кмет е да не е събитие в неговия град откриването на детска площадка или асфалтирането на улица. А това в Пловдив вече се случи.

На какъв етап е Големият транспортен проект?
Това е мащабен и много важен проект за Пловдив, който ще подобри качеството на транспорта и на живота в града ни. Накратко първият елемент в този проект е изграждането на 48 километра велоалейна мрежа, която, свързана с в момента изгражданата велоалейна мрежа по улиците, които реконструираме, ще надхвърли 60 километра и ще постави Пловдив на едно от водещите места, ще даде възможност за развитие на екологичния велотраспорт.

Вторият етап от проекта е създаване на електронно таксуване в градския транспорт, което ще даде възможност на пътниците да купуват почасови билети, билети за една, две или няколко автобусни линии, което освен улеснение, ще е икономически по-изгодно за гражданите, ще намали разходите им за градски транспорт.

Третият елемент е Центърът за градска мобилност със Система за управление на градския транспорт, приоритетно преминаване на 57 кръстовища, с динамично следене на подвижния състав, с електронни табели на спирките, указващи времето за пристигането на всеки един автобус. С реализирането на този проект се получава качествено ново ниво на услугата. В момента сме на старта на първия етап, като за останалите две процедури все още чакаме решение на ВАС.

В заключение, бихте ли споделили Вашите очаквания аз развитие на града в близките години? Kои ще са приоритетните проекти и задачи пред Вас и екипа Ви?
Несъмнено през последните три години Пловдив направи рязък скок в своето развитие и в промяната на средата, в която живеем. Пловдивчани виждат промените и изпълнението на проектите, които правят Пловдив модерен европейски град с фокус към културно-историческото наследство, обърнат към историята и същевременно гледащ уверено в бъдещето.

Големите предизвикателства през следващите години несъмнено са свързани с териториалното разширение на Пловдив, с по-тясната връзка с индустриалните зони около града. За да се случи това, неминуемо трябва да се премине през промяна на Общия устройствен план с превръщането на нови зони, подходящи за жилищно строителство, а именно зоните, които са на юг от града. Тук се връщаме към стария градоустройствен план от 1943-1944-та година на известния професор Янзен, който проектира 100-хиляден сателитен град на юг от Пловдив. Времето вече дойде. А това е свързано с мащабни проекти като Южен обходен колектор, водоснабдяване от яз. Въча - големи проекти, по които всяка една общинска власт трябва да работи през следващите 10-15 години.