ЕЛ МЕДИА - направление СЕЛСКО СТОПАНСТВО ЕЛ МЕДИА - направление ЕНЕРГИЯ
ЕЛ МЕДИА - направление ИНДУСТРИЯ

ИНФРАБИЛД - Строители списание за инфраструктурно строителствогодина VIII, брой 6, 2014

Софурбан непрекъснато обогатява производствената си листа

Разговор с инж. Никола Шишков, Търговски директор на Софурбан

Софурбан непрекъснато обогатява производствената си листа

Инж. Шишков, представете фирмата и дейността Ви?
Софурбан е сравнително млада бързоразвиваща се мултинационална компания производител на висококачествени вибропресовани бетонови настилки за инфраструктурното и ландшафтното строителство. Заводът е открит през 2009 г. в Перник след една значителна инвестиция и съвместните усилия на Балкан Днепър с управители г-н Манолков и г-н Додунеков и македонската Урбан Инвест с управител г-н Гръков, притежаващ богат многогодишен опит в тази сфера. Успешният ни тим е сплав от млади амбициозни професионалисти и опитен висококвалифициран мениджмънт. Имаме въведена и поддържана Система за производствен контрол още от 2009 г. Мотото на компанията е „Вашите желания са наша задача“. Така и работим с нашите клиенти. Ние дори не ги наричаме клиенти, а партньори.

Бихте ли се спряли по-подробно на произвежданите от Вас продукти и технологичното оборудване?
Заводът е модерен, оборудван с уникалната за България 1000-тонна преса на OMAG - германска напълно автоматизирана производствена линия, позволяваща над 25 години безпроблемна експлоатация на изделията. Производствената технологията е „Вибропресован бетон“, която единствено гарантира изготвяне на качествени и дълготрайни паважни настилки, отговарящи на евростандартите. Изработваме тротоарни плочи, паважи с различни дебелини и предназначения и пътни и градински бордюри и ивици. Предлаганите изделия могат да бъдат с разнообразни цветове и повърхности. Тук е мястото да спомена другата ни линия за допълнителна повърхностна обработка тип „Дробеструене“, което също е уникално за България. След първоначалното формуване на паважните изделия вследствие на тази обработка се получава една награпена визия с видими фракции, и за разлика от мития бетон, където също се цели подобен ефект, тук процесът е сух и няма риск за якостните характеристики на горния слой. Освен входящ контрол на материалите, продукцията също е подложена на постоянен вътрешен и външен контрол. Продукцията ни е предназначена за изграждането на магистрали, пътища, булеварди и улици, тротоари и площади, паркове и алеи, дворове на училища, детски градини и спортни площадки.

По какви проекти работите в момента?
Работим по проекти почти в цялата страна. В момента изпълняваме производството за редица големи и отговорни обекти в София и страната по различни европрограми и проекти. Такива като: изграждането на тротоари над Метротрасето в ж.к. Дружба към летище София. Произвеждаме за проекти в градовете Перник, Бобов Дол, Монтана, Дупница и Чирпан, за паркове в Кърджали, Враца и Бобов дол, Докторската градина и Баня Лозенец в София, Природен парк Витоша, софийски булеварди като Черни връх, Копенхаген, Кръстьо Пастухов, Витоша, Патриарх Евтимий и множество улици. Голям проект изпълняваме и в община Братя Даскалови. Влагаме наши материали в редица мащабни инфраструктурни проекти като Автомагистрала Струма, СОП Западна дъга, ЛОТ 22 и други. Софурбан участва в изграждането и на Търговски центрове като МОЛ Парадайс и ТЦ Европа. Изпълняваме серия от проекти на железопътната инфраструктура на страната с множество гари, като тези в Димитровград – Свиленград и Пазарджик – Септември.

Какви цели сте си поставили за развитието си в бъдеще?
Развитието на компанията е в постоянен процес на обогатяване на производствената листа и удовлетворяване на все по-нарастващите изисквания на нашите партньори, като целта ни е максимално покриване на нуждите им с оглед изпълнение на обектите от първоначалната консултация, през проекта и производството до крайната реализация. Стремежът ни е за печелене на доверие, чрез качество и коректност и установяване на трайно партньорство с все повече строителни и проектантски организации.