ЕЛ МЕДИА - направление СЕЛСКО СТОПАНСТВО ЕЛ МЕДИА - направление ЕНЕРГИЯ
ЕЛ МЕДИА - направление ИНДУСТРИЯ

ИНФРАБИЛД - Строители списание за инфраструктурно строителствогодина IX, брой 2, 2015

Въвеждаме нови технологии на българския пазар

Разговор с инж. Христо Ваков, Управител на Виртген България

Въвеждаме нови технологии на българския пазар

Инж. Ваков, в дейността на компанията Benninghoven настъпиха известни промени и сега тя е част от друга, също много добре позната в бранша компания - Wirtgen Group. Бихте ли запознали читателите на Списание ИНФРАБИЛД с тези промени?
Както отбелязахте, традиционният германски производител на асфалтосмесители и инсталации за пътно строителство вече е част от Wirtgen Group – мощна немска компания, обединяваща 5 водещи фирми в бранша: Wirtgen, Vögele, Hamm, Kleemann и Benninghoven.

С присъединяването на Benninghoven Wirtgen Group вече предлага 360° решения в пътното строителство: трошене, смесване, полагане, уплътняване и саниране. Съответно в компанията има две направления: пътни технологии, обединяващи марките Wirtgen, Vögele и Hamm и минерални технологии, включващи Kleemann и Benninghoven. Съответно целият екип на Бенингхофен България се интегрира в структурата на Виртген България и отговаря за направлението минерални технологии.

Как тази стъпка се отрази на бизнеса Ви? В кои посоки има благоприятно въздействие за развитието Ви?
На глобално ниво за Benninghoven се отварят пазари в нови страни и дори нови континенти, благодарение на изключително добре изградената мрежа от представителства на Wirtgen Group в световен план. В България нашият екип работи по проекти за трошачно-пресевни инсталации Kleemann, които идеално допълват асфалтосмесителите Benninghoven, произвеждайки висококачествени фракции при ниски експлоатационни разходи. Бих искал да отбележа, че с присъединяването на Benninghoven Виртген България вече може да предлага на своите клиенти цялостни технологични решения, изпълнени от немски компании – лидери в бранша.

Кои са новостите, за които бихте искали да разкажете повече?
Трошачките Kleemann са абсолютен лидер в Германия, като големите им предимства са с над 30% по-нисък разход на гориво на час, както и по-голямата производителност в сравнение с конкурентни инсталации от същия клас. Новост за българския пазар са EVO 2 серията мобилна роторна трошачка, както и EVO серията мобилна конусна и челюстна трошачка на Kleemann. С асфалтосмесителите Benninghoven въведохме редица новости за първи път в България: производство на лят асфалт /Gussasphalt/, производство на нискотемпературен асфалт с използване на пенобитум, ефективно влагане на 30% студен рециклиран асфалт в мешалката, производство на асфалтови смеси при комбинация от рециклиран асфалт и пенобитум.
Важно за отбелязване при ниско-температурния асфалт е, че при понижаване производствената температура на готовата смес с 30-40°С се редуцира с 20-25% горивото за подгрев на инертния материал. Предимството е и за полагащия екип, тъй като вредните изпарения и миризмата на асфалтовата смес са значително по-малки.

Всяка една нова посока в политиката на една фирма се предприема за добро и е натоварена с очаквания. Бихте ли споделили Вашите? В тази връзка, какви цели и приоритети сте си поставили в близък план?
Основните ни цели са свързани с налагането на българския пазар на една изключително качествена германска марка с над 150 години традиция – Kleemann. Съответно активно работим по обучението на нашия сервизен екип относно спецификата на мобилните трошачни и пресевни инсталации.

Както бе споменато вече, в сферата на асфалтопроизводството въвеждаме нови технологии на българския пазар и за нас това е страхотно предизвикателство. За нашите клиенти европейските програми за съфинансиране на строителна техника са чудесна възможност да получат най-високо качество на оптимална цена, като могат да разчитат на опита ни в успешното реализиране на тези проекти.