ЕЛ МЕДИА - направление СЕЛСКО СТОПАНСТВО ЕЛ МЕДИА - направление ЕНЕРГИЯ
ЕЛ МЕДИА - направление ИНДУСТРИЯ

ИНФРАБИЛД - Строители списание за инфраструктурно строителствогодина IX, брой 3, 2015

Intermat Paris 2015

да изградим бъдещето заедно

Едно от най-важните събития за строителния бранш в Европа се състоя в края на април в Париж, изложбен център Нор Вилпинт. Това е търговското изложение за строителни машини и технологии Intermat Paris 2015, което събра водещи компании и организации в сектора на строителството. Представиха се най-големите производители на строителна техника, материали, услуги и решения в строителството. Бяха показани иновации и водещи тенденции. А това, което направи изложението уникално, беше откритата площ за демонстрации, представляваща гигантска строителна площадка, на която посетителите виждат машините в действие.

Международното строително изложение Intermat Paris 2015 се проведе от 20 до 25 април 2015 г. То регистрира голям успех със своите 1300 изложители от 37 страни, 375 000 кв.м изложбено пространство, 200 000 посетители от 148 държави, 50 международни делегации от 25 страни и 30 000 кв.м открита площ за демонстрации. Intermat Paris e едно от най-големите изложения за строителната индустрия. В него се показва богата гама оборудване, материали, машини и технологии. Това е платформа за среща с производители и доставчици на машини, съоръжения, решения и техники за строителството. Тук се запознавате с най-големите световни марки, откривате най-новите тенденции, виждате експонатите в работен процес на живо и обменяте информация с водещи специалисти. Ето и част от иновациите на изложението:

Hitachi Construction Machinery (Europe) представи първия си модел от своята Zaxis-6 гама средни багери - ZX300LC-6, който показва няколко направени подобрения, в сравнение с предходната Zaxis-5 серия. В инженерния дизайн на новите си модели компанията включва новата Trias II технология, за да отговори на нормативните емисионни европейски изисквания EU Stage IV. Хидравличните загуба са намалени с намаляване на количеството хидравлично масло, което се връща в хидравличния резервоар поради свързан контрол на помпата и вентила. Добавени са два електромагнитни вентила, за да се контролира по-ефективно потокът на помпата с понижаване разхода на гориво. Функцията за автоматично изключване също така предотвратява загубите на гориво, както заедно с това намалява нивата на шум и емисиите на изгорели газове.

В кабината има многофункционален LCD монитор, който позволява на операторите да проверяват състоянието на машината и настройките с един поглед. В новите модели Hitachi предлага и дистанционно наблюдение като част от своето Global e-Service онлайн приложение. То се предлага на много езици и позволява на собствениците да наблюдават машините си и процесите в строежа дистанционно без дори да стават от стола в офиса си или когато са на друго място. Оперативните данни се изпращат ежедневно чрез GPRS или сателит на сайт. Това дава достъп до важна информация за управлението на машините и строителния процес. Следят се местоположение, функции, работно време, разход на гориво, повреди и друга информация за подобрен анализ на цялостния процес. Добива се ясна представа за това колко ефективна е била всяка машина през изминалия месец.

Друга съществена промяна в Zaxis-6 серията е прилагането на система за селективна каталитична редукция (SCR). Карбамиден разтвор, действащ като редуктор, се впръсква в отработените газове на екскаваторите, за да се намалят емисиите от азотни окиси. Едно устройство за допълнителна обработка, интегрирано с дизелов окислителен катализатор, тръби за смесване на водния карбамиден разтвор, SCR катализатор и заглушител, също влизат в подобренията. Мощността на двигателя на ZX300LC-6 е увеличенa до 186kW, в сравнение с 140kW за ZX290LC- 5. Хироюки Камата, HCME генерален мениджър инженеринг, е участвал в проектирането и тестването на новите Hitachi Zaxis-6 багери. Част от коментарите му за машините бяха: "Първият ни приоритет беше да се гарантира, че машината работи правилно, а следващите приоритети бяха управляемостта и експлоатационния опит. Всички резултати са положителни по отношение на производителност. Ние сме уверени, че клиентите на Hitachi ще бъдат щастливи да работят с новите Zaxis-6 модели.”

Liebherr получи златен медал за своя лифт за оператори за кулокранове. Френските регламенти изискват кулокрановете да са оборудвани с лифт за оператора, когато той трябва да работи над определена височина (60m сега и 30m от 2017 г.) В други страни някои компании оборудват своите кранове по този начин, без да са длъжни да го правят. Докато много досегашни решения прикрепят лифта към външната страна на кулата, Liebherr осигурява елегантен отговор на въпроса с устройство, което работи вътре в секцията на кулата с помощта на двойни релси и премахва нуждата от монтаж и демонтаж на място.

В допълнение, този лифт работи с 48V литиево акумулаторна батерия, която възстановява енергията, генерирана от слизането на лифта, представляваща около 40% от потреблението на оборудването. Лифтът може да се използва за преоборудване и на всече съществуващи кранове. Спазени са препоръките за най-високо ниво на безопасност по регламент 81-43 и EN 13849 за ергономичност за работата на оператора. Тъй като устройството се монтира предварително в секцията на кулата, то е защитено от нея, което означава намаляване на щетите от транспортиране и манипулациите по време на монтаж или демонтаж. Това съкращава и време, и разходи за работа.

Liebherr показа и разширената си гама телескопични товарачи - три модела 7-метрови машини: TL432-7, TL436-7 и TL441-7. Всички те имат максимална височина на повдигане седем метра, и капацитет на повдигане съответно от 3.2, 3.6 и 4.1 тона. Машините са задвижвани с двигател 74kW Deutz, с възможност за 90kW като опция. Задвижването е чрез хидростатична трансмисия към четирите колела, осигурявайки прецизно управление за точно поставяне на товара. Самоблокиращ диференциал с ограничено приплъзване на предната ос осигурява работа при тежки почвени условия.

За първи път Liebher показа верижния си багер R960 Demolition, който се извисяваше над останалите експонати на компанията на открития им щанд. Дължината на стрелата е в конфигурации с 28м и 33м. Системата за контрол Demolition донесе награда за компанията и се превръща в стандартна характеристика.

Volvo Construction Equipment на щанд с 2 916 кв.м. представи най-новите попълнения на дружеството - багери, колесни товарачи и компактно оборудване, включително EC220E, EW160E и L90H. Разделени на клиентски сегменти - пътно строителство, строителство и комунални услуги, кариери, машините демонстрираха предложенията на Volvo в широк спектър от приложения в строителната индустрия. На откритите площи посетителите на Intermat Paris 2015 дори можаха да видят някои от тези модели в действие в демонстрация на открития щанд. Това, на което акцентира компанията, е висока производителност, нисък разход на гориво и по-лесно използване и поддържане на машините, показани във все по-популярните демонстративни програми.

Trimble показа иновационна система за контрол с цветно картографиране на покритието. С нея машини, например валяци, работещи на един обект, ще избегнат дублирането на площ. Trimble CCS 900 Compaction Control System предоставя важна информация на ново ниво – цветното картографиране на екрана може да се прехвърля от една машина към друга. Прехвърлянето се извършва в реално време, което означава, че всеки оператор знае коя област се покрива от друга машина. Това е много важно на строителни площадки, където едновременно работят няколко машини. Преди съществуването на това решение, операторите бяха в състояние да съставят карти, къде са работили те самите, но не разполагаха с незабавна обратна връзка за районите, покрити от други оператори. CCS 900 версия 12.7 използва безжично споделяне на данни. Машините комуникират с помощта на Wi-Fi мрежа посредством Trimble SNM 940 Connected Site Gateway.

Bobcat представи на изложението нови модели телескопични товарачи. Един от тях е TL358 с 6м височина на повдигане, който се предлага с два капацитета от 2,6 или 3т. Bobcat също показва новите T35130S и T35140S с 13 и 14м височина на повдигане с капацитет 3.5т. Новият TL358 има много компактен дизайн, което позволява лесен достъп до много претоварени райони и малки сгради. При желание, TL358 също може да бъде доставен с версия на кабината с по-голяма височина, за по-добра видимост за оператора.

Този нов модел е замислен и проектиран да отговори на много приложения и нуждите на клиента (основно в строителството, промишлеността и отдаване под наем), където с мощност на двигателя 74.5кВт, хидравлика, маневреност и добра товароносимост предлага много продуктивна алтернатива на по-малките машини с ограничено производителност.

Renault Trucks показа нови конфигурации на линиите Renault Trucks C и Renault Trucks K и предложи допълнителни сервизни услуги за тях. Множеството налични версии и модулни варианти на двете гами позволяват на Renault Trucks да предложи на строителните компании устойчиви транспортни решения, чрез които да намалят оперативните си разходи, независимо от областта на тяхната дейност.

За дейности, свързани с каменната кариера, клиентите могат да открият K 8x4 Xtrem, който преди всичко се характеризира с усилено шаси и с нова автоматизирана скоростна кутия Optidriver Xtrem, както и с усилени механични части, които са желателни за този вид приложения. K Xtrem е оборудван с гуми 24", одобрени за път. Това повдигане, което Renault Trucks първи въведе в Европа за камиони серийно производство, допълнително увеличава товароносимостта на гама K, благодарение на по-големия просвет на пътя и по-високите предни ъгли на проходимост и значителните задни ъгли на проходимост.

Case Construction Equipment показа своята нова генерация екскаватори серия D. Четирите нови модели, вариращи от 25 до 40 т. работно тегло, работят с Tier 4 Final (Stage  IV) на двигателя и въвеждане на нови функции и подобрения, които повишават качеството на изпълнението на CX багерите, с лесно управление, нисък разход на гориво, висок комфорт и надеждност. Новото поколение предлага висока производителност, съчетана с ниски експлоатационни разходи. Новите електронно контролирани хидравлични помпи и по-голям клапан повишават производителността на новите модели. Работният цикъл е ускорен с 12%. Икономичното стартирате укрепва лидерството на Case в горивната ефективност, като в новата D серия тя е с 8% по-висока от предишното поколение. Новите модели са съобразени с Tier 4 Final (Stage IV) стандартите за вредни емисии със SCR, която не се нуждае от филтър за твърди частици или регенерация. Кабината е удобна с ниски нива на шум и вибрации.