ЕЛ МЕДИА - направление СЕЛСКО СТОПАНСТВО ЕЛ МЕДИА - направление ЕНЕРГИЯ
ЕЛ МЕДИА - направление ИНДУСТРИЯ

ИНФРАБИЛД - Строители списание за инфраструктурно строителствогодина IX, брой 3, 2015

Целта ни е да популяризираме изделията от стъклокомпозит

Разговор с г-н Цветан Геров, Управител на НМТ Трейдинг

Целта ни е да популяризираме изделията от стъклокомпозит

Г-н Геров, в началото на разговора ни бихте ли разказали накратко за фирмата й дейността Ви?
Фирма НМТ Трейдинг е регистрирана през 2007 г., но реално дейността на фирмата започва да се развива малко преди това. Така че, около 10 години сме на пазара и сме насочили дейността си в една ниша – нови материали и технологии. В началото беше нашето любопитство и интерес към тези нови материали и технологии, впоследствие стана ясно, че са слабо познати на нашия пазар и предимствата им не се използват и решихме да насочим в тази посока дейността си.

Предлагате продукти, базирани на нови материали и технологии. Разкажете повече за тях.
Продуктите, които предлагаме, са на база стъклокомпозити. Материал, който е познат отпреди повече от 50 години, а в световен мащаб значителен скок в тази посока е направен преди около 20 години. В България е познат материал, но за съжаление има много малко информация относно качествата и възможностите му за приложение, и най-вече няма интерес от страна на водещи фирми да популяризират използването му в страната. В научните среди също няма достатъчно информация. А това е един материал с отлични качества, който има широки приложения, и ползите от неговото използване са в няколко аспекта.

Характерно за стъклокомпозита е, че имат много висока износоустойчивост при различни климатични условия, не ръждясва, надежден материал с дълъг експлоатационен срок - може да бъде използван повече от 30 години. В структурата на самите стъклокомпозити има подсилващи фибри (влакна), които правят продукта по-издръжлив. Има висока товароносимост – възможността за натоварване надминава тази на ковкото желязо.

От стъклокомпозити се правят различни конструктивни елементи – тръби, профили и др., и могат да се влагат в конструкции. Имат редица предимства спрямо други конвенционални строителни материали като стомана и бетон. По-леки са, не ръждясват, устойчиви са в агресивна среда – това ги прави универсални в конструкции с различно предназначение. Стъклокомпозитите предлагат и възможности за разнообразен дизайн - могат да бъдат проектирани според нуждите/исканията на клиентите, включително цвят, шарка, и др. предпочитания.

В какви продуктови гами са организирани, предлаганите от Вас продукти?
Предлагаме няколко вида изделия от стъклокомпозити. Основно това са ревизионни шахти, отводнителни решетки, решетки и рамки за водоприемни шахти и канали към тях, правоъгълни и квадратни капаци и рамки, тоест всякакви елементи, които са на пътното платно и са подложени на много голямо натоварване, не се влияят от агресивни материали каквито са солта и лугата, с които се третират настилките през зимата. Имат съществено предимство спрямо алтернативните изделия от чугун, защото не се крадат.

Продукти от стъклокомпозит могат да се използват и за шумозаглушителни прегради, колчета за огради, стълбове за улично осветление, предпазни огради в градската среда. Спрямо бетонните продукти за подобно приложение са по-леки, по гъвкави, не се разрушават, пестят от средства за поддръжка.

Какви са очакванията Ви за развитие на фирмата в бъдеще?
Искаме да изградим собствена производствена база, защото нищо в технологията на производство не е толкова недостижимо. Ако не ние, то поне наши партньори да имат производствена база, за да може да реагираме гъвкаво на нуждите на пазара. В момента единствено внасяме, разясняваме и доказваме качествата на продукта. Но за да има някаква промяна и развитие, трябва да се мисли в перспектива, а не от днес за утре и да се избира най-евтиното. Ако се промени мисленето на кметове, инвеститори, проектанти, че този материал заслужава първоначалната инвестиция, то безспорно качествата му няма да останат незабелзяни и ще има развитие и на нашия пазар.