ЕЛ МЕДИА - направление СЕЛСКО СТОПАНСТВО ЕЛ МЕДИА - направление ЕНЕРГИЯ
ЕЛ МЕДИА - направление ИНДУСТРИЯ

ИНФРАБИЛД - Строители списание за инфраструктурно строителствогодина IX, брой 4, 2015

Есктремна плътност с ТЕРМОФЛЕКС® EPS W-55 от МАРИСАН

Есктремна плътност с ТЕРМОФЛЕКС® EPS W-55 от МАРИСАН

Новият продукт, който МАРИСАН разработи е важна част от гамата на топлоизолационните решения, характеризиращ се с голяма твърдост и екстремно висока плътност от 45кг/м3. Тези качества позволяват на ТЕРМОФЛЕКС® EPS W-55 да служи като ефективно топлоизолационно решение при места, подложени на значително високи нива на натиск и солидни натоварвания.

Отличните му топлоизолационни характеристики се гарантират от резултата при измерването на коефициента за топлопроводимост на материала, със стойност от 0,032 W/(mK). Постигнатите резултати при множеството тестове за якост, проведени при изпитването на ТЕРМОФЛЕКС® EPS W-55, гарантират идеалното приложение на продукта за геотехническо изолиране на места като пътища, автомагистрали, железопътни трасета и летища. Освен, че намалява теглото на цялата пътна конструкция, положеният топлоизолационен материал предотвратява замръзването на повърхността при температури около или над 0°C, както и при ветровито време. Така, чрез задържане на по-висока температура на пътната настилка, се съхранява тази тънка температурна граница и се редуцират шансовете за заледяване и образуване на опасни условия по пътищата. Това води след себе си и значително редуциране на разходите за последваща поддръжка на съоръженията и ремонт на възникналите, в следствие на резките температурни промени, пукнатини и увреждания в настилката.

С присъщите за продукта, якост на огъване от 455 kPa и якост на натиск от 360 kPa, той се явява удобно решение при нужда от постигане на пропорционално разпределение на товара върху пътната настилка в области с нестабилна почва. Значителната устойчивост на разкъсване обезпечава ефективния резултат при работата с продукта в локации с особено влажни и податливи на наводнение почви. При правилно полагане, материалът е особено подходящ помощник при редуцирането и оптимизираното разпределяне на натиска, който упражнява пътното съоръжение върху почвата при подстъпи към мостове и естакади.

ТЕРМОФЛЕКС® EPS W-55 се използва също така и за възстановяване на частично пропаднали пътища и свлачища; за намаляване вибрациите при железопътни трасета; за намаляване на вертикалния или страничния натиск, упражняван от почвата върху подземни съоръжения (тунели, основи на сгради; защита и изолация на подземни тръбопроводи и много други. Благодарение на високата плътност на продукта, районите и съоръженията, подложени на висок трафик, пораждащ значително механично натоварване върху повърхността, са изцяло защитени и съхранени напред във времето. Такива са и различните фундаменти, паркинги, тераси, тротоарни пътеки и други.

Специфичната структура на материала го прави устойчив на стареене, и при правилно полагане, гарантира дълъг експлоатационен живот. Положените топлоизолационни плочи и блокове не се свиват и не променят формата си, същевременно, с което съхраняват първоначалните си свойства напред във времето, запазвайки здравината и ефективността на положения топлоизолационен слой. Това прави ТЕРМОФЛЕКС® EPS W-55 предпочитан избор при топлоизолиране на зимни съоръжения като ледени пързалки и други. Високите топлоизолационни показатели на продукта оптимизират максимално енергийните разходи, намалявайки значително времето за формиране на ледената настилка, както и адекватната ѝ последваща поддръжка. Друго важно предимство на продукта, при топлоизолиране на такъв тип площи е свързано с факта, че олекотява в голяма степен изискванията към капацитета на охлаждане на съоръжението, като значително го намалява. Предотвратява се и замръзването на конструкцията, върху която тo е изградено.

ТЕРМОФЛЕКС® EPS W-55 съчетава в себе си екстремна плътност и оптимални топлоизолационни характеристики, правейки го перфектното решение за задоволяване и на най-специфичните нужди в строителството.

Допълнителна информация може да откриете на официалния ни интернет сайт: www.marisanbg.com