ЕЛ МЕДИА - направление СЕЛСКО СТОПАНСТВО ЕЛ МЕДИА - направление ЕНЕРГИЯ
ЕЛ МЕДИА - направление ИНДУСТРИЯ

ИНФРАБИЛД - Строители списание за инфраструктурно строителствогодина IX, брой 4, 2015

Откриха модерно съоръжение за производство на цимент и клинкер

Откриха модерно съоръжение за производство на цимент и клинкер

Ръководството на Италчементи Груп и Девня Цимент, домакин на официалната церемония и прерязването на лентата на новата линия за производство на клинкер и цимент в циментов завод Девня, инвестиция надхвърляща 325 милиона лева, пристигна в завода на Девня Цимент с влаковата композиция Corona Express Royal.

Забележително традиционно фолклорно изпълнение на легендарния хор Мистерията на българските гласове отбеляза началото на официалната церемония, последвано от топлия поздрав на г-н Карло Пезенти, Главен изпълнителен директор на Италчементи Груп, отправен към над хилядата гости събрали се, за да отбележат исторически значимото за компанията събитие. "Радвам се да видя не само нова технология, не само нови процеси, но един по-различен начин на работа - с голямо внимание към безопасността, което е в синхрон с нашия ангажимент за устойчиво развитие" добави г-н Пезенти. Негово Превъзходителство Марко Контичели, посланик на Република Италия в Република България, също изрази задоволството си от това огромно постижение. Като почетен гост, Министър-председателят г-н Бойко Борисов сподели своя опит с компанията и специално отправи поздрав към служителите на Девня Цимент за непрестанния оптимизъм и ангажираност от началото на проекта през 2012-та година до сега. Заключението на официалната церемония бе поставено от г-н Серж Шмит, в качеството на Изпълнителен директор на Девня Цимент, който се възползва от възможността да представи своя наследник на този пост, г-н Стефано Коста, който ще поеме ръководството на компанията от 1 юни 2015 г.

На церемонията премиерът Борисов и г-н Карло Пезенти прерязаха лентата, посветена на официалното откриване на най-новата и модерна производствена линия пред публика от над 1000 души, включително представители на държавните институции и местната власт, дипломати, представители на българския бизнес елит, висшия мениджмънта на Италчементи Груп и всички служители на българските дъщерни дружества.

От началната си фаза през 2012-та година, проектът е отличен със сертификат за инвестиции клас А-45/09.04.2012 г., последван от множество престижни национални награди - Сграда на годината и Инвеститор на годината за 2014 г. В допълнение, през три поредни години компанията е в топ три на Националните награди за здраве и безопасност на работното място.

Новата линия е известна с това, че въвежда най-добрите налични технологии в производството на цимент в България; с най-модерните и съвременни процеси, системи за контрол на безопасността и околната среда. Този нов проект носи със себе си многобройни икономически и екологични ползи, включително значително намаляване на праховите и въглеродни емисии, както и по-добра енергийна ефективност и използване на алтернативни горива.

Строителните работи включват всички елементи и етапи от процеса на производство на цимент - от транспортирането на суровините до експедицията на крайните продукти (цялостно обновяване на съществуващата конвейерна лента за транспортиране на суровини до завода, склад за съхранение на суровини и жп. станция; изграждане на уникален хомогенен силоз, построен чрез технология за приплъзване; вертикална мелница - кула за предварително загряване, висока 128 метра; клинкер охладител; дренажна и канализационна инфраструктура; пневматични и конвейерни транспортьори). В допълнение към новите производствени мощности са построени модерни логистични и офис сгради (лаборатория, контролна зала и стол).

Прелисти броя

още в рубриката

Новини